Kohti kuntavaaleja
                                                                                                                                  19.1.2016

Ensi vuoden huhtikuussa kuntalaiset päättävät yhteisten asioitten hoidon suunnasta seuraavana neljänä vuotena. Vaalit lähestyvät ja ilma alkaa kohta olla täynnä lupauksia, hyviä neuvoja, syytöksä ja itsekehua. Uusi valtuustokausi voi olla monelle ehdokkaalle pettymys. Heti vaalien jälkeen alkaa valmistautuminen sote- ja maakuntauudistukseen ja melkein kaikki isoimmat päätökset kuten ratikka- ja Kansipäätökset on tehty. Alkaa ”kuiva” kausi ja laskujen maksamisen aika. Toki peloista huolimatta Soten jälkeenkin jää valtuustolle paljon tehtävää, tärkeimpänä kaupungin elinvoimaisuuden edistäminen.


Ei kaupunki tietenkään valmis ole, mutta tämän hetkiseen investointitasoon ei meillä ole varaa seuraavalla valtuustokaudella. Suurinvestointien jälkeen meillä on velkataakan ohella muitakin suuria ongelmia. Pahin on työn puute. Tälläkin hetkellä töitä hakee Tampereella yli kaksi kertaa Oriveden kaupungin asukasluvun verran ihmisiä. Se on lukumääränä yli 20 000 työtöntä. Yli vuoden työttöminä olleita on heitäkin aivan liikaa, yli 13 000 tamperelaista. ”Työ on ihmisen perusoikeus”, on vaaliteemani. Kaikki voimavarat on otettava harkintaan ihmisten työllistämiseksi. Käyttöön voisi ottaa vaikka ns. Rinteen-mallin, jossa työtön voisi tarjota työllistymisseteliä työnantajalle. Seteli kattaisi palkasta työmarkkinatuen verran. Kyse olisi passiivisen työttömyysturvan käytöstä aktiivisena palkkatukena. Tampere ei voi yksin ratkaista työttömyysongelmaa, mutta Kelalle maksettaville työmarkkinatuen rahoitusosuuksille, 30 miljoonalle eurolle, luulisi löytyvän paikallinenkin sovellus jonkinlaisena tukena työllistävälle yritykselle.

Kaupunki kasvaa ja palvelujen tarve lisääntyy. Seuraavat vuodet on keskityttävä kaupunkilaisten palvelujen turvaamiseen. Jotta palvelut toimisivat hyvin, henkilöstöä on tuettava jaksamaan tässä myllerryksessä ja muutoksessa. Sosialidemokraattien velvollisuus on huolehtia pienipalkkaisista kunnan ydintehtävissä työskentelevistä päiväkodin tädeistä, hoitajista, opettajista ja monissa muissa ammateissa ahkeroivista ihmisistä pitkäjänteisesti. Palvelujen laatu on suoraan verrannollinen ihmisten työssä jaksamiseen. Tietotekniikka on hyvä renki, mutta se on huono isäntä. Se vapauttaa työntekijöitä rutiineista kuntalaisten välittömään palveluun. Toimintaa uudistettaessa on aina mietittävä työelämän peruskysymyksiä. Keitä varten työskentelemme ja millä takaamme laadun, kun vähemmillä voimavaroilla pitää tuottaa enemmän.

Hyvät lukijat! Yksi harras toivomus minulla on teille. Käykää äänestämässä, sillä meillä ei ole varaa hävitä seuraavia kuntavaaleja. Sipilän porvarihallitus on näyttänyt karvansa. En halua Tampereella nähtävän rikkaita suosivaa politiikkaa ja köyhien lyttäämistä. Verot alas ja kaupungin omaisuus myyntiin lienee porvareitten suunnitelma velkojen maksamiseksi. Palveluista ei niin väliä, saahan niitä rahalla markkinoilta. Mitä tulee köyhiin, niin varattomuushan on porvarin mielestä yksilön oma vika.


Esa Kanerva