Kevään korvalla kerrotaan
                                                                                                                                 8.1.2017

Perussuomalaiset pitävät puoluekokouksensa tänä vuonna 10.–11.6.2017 Jyväskylässä. Turussa järjestettyyn kansankokoukseen vuonna-15 osallistui 2200 henkeä ja se oli arvio, koska tarkkaa määrää eivät perussuomalaiset  tiedä itsekään. Sitä on kuitenkin jo pidetty toteen näytettynä, että Jussi Halla-aho haastaa Timo Soinin. Halla-aho on itse todennut, että hänen mielestään perussuomalaisten puoluejohdossa olisi terveellistä ymmärtää, että maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuminen on keskeinen osa perussuomalaisten kannatusta.
Europarlamentaarikon mukaan puoluejohto on kokenut maahanmuuton aiheena ikäväksi ja vältellyt maahanmuuttokysymystä, vaikka kaupunkiseuduilla maahanmuuttoon liittyvä huoli on keskeinen yhteinen nimittäjä perussuomalaisten äänestäjille.

Soini itse on todennut, että puolueen johtaminen on kovaa hommaa. Vaalikaudessa ei ehdi tehdä edes tarpeellista määrää virheitä oppiakseen. Henkinen kantti on kaiken perusta. Soini muistelee, että oli Perussuomalaisten puheenjohtaja kuusi vuotta edes pääsemättä Eduskuntaan. Olin silti jäsenistömme mielestä luottamuksen arvoinen. Täynnä itseluottamusta -ja uhoa olevan miehen tekstiä. ”Minä en antaudu koskaan”, sanoo Timo. Tästä voisi päätellä, hän ainakaan vapaaehtoisesti luovu puheenjohtajuudestaan. Hän vähättelee sitä, että hänet haastetaan. Ei puheenjohtaja yksin epäonnistu, vaan koko joukkue häviää. Brutus ja Juudas ovat aina lähellä.

Kansanedustaja Laura Huhtasaaren mielestä puolueen pitkäaikaisen johtajan Timo Soinin tilalle tulisi valita eurokansanedustaja Jussi Halla-aho. Maahanmuuton ja islamin vastustajana tunnetuksi tullut Halla-aho olisi Huhtasaaren mielestä kunnon puheenjohtaja maahanmuuttovastaiselle konservatiivipuolueelle. Siis konservatiivinen puolue, kuunnelkaa, mitä kansanedustaja toteaa omasta puolueestaan. Perussuomalaiset eivät ole muutosvoima, vaan oikeistolainen ja vanhoillinen puolue.

Puheenjohtajakisaan on jo ilmoittautunut kansallismieliseksi itseään kutsuvan Suomen Sisu -järjestön varapuheenjohtaja, harjavaltalainen Riku Nevanpää. Nevanpää pohdiskeli taannoin, olisiko Suomessa aika aloittaa lehdistön puhdistukset. Mukaan ovat ilmoittautuneet myös Keski-Suomen perussuomalaisten hallituksen jäsen Teemu Torssonen ja Oulun perussuomalaisten taloudenhoitaja Raimo Rautiola. He ovat suuria tuntemattomuuksia ja täyte-ehdokkaita kaikki tyynni.

Muita mahdollisia nimekkäitä ehdokkaita ovat Sampo Terho, joka on sanonut odottavansa Soinin ilmoitusta ennen omaa päätöstään. Samoilla linjoilla on puolustusministeri Jussi Niinistö. Myös oikeus- ja työministeri Jari Lindström on mainittu lehtien palstoilla mahdollisena kompromissiehdokkaana, joka kävisi myös Soinille.

Soini tahtoo jatkaa ulkoministerinä hallituskauden loppuun, jos terveys suinkin sallii. Hän saattaa toki jättää puheenjohtajuuden kesällä 2018, vajaa vuosi ennen vaaleja, mutta silloin puolueen soinilaiselta linjalta nostetaan maltillinen puheenjohtajaehdokas. Jos Halla-aho voittaisi vaalit, siitä seuraisi varmasti hallituskriisi ja uudet vaalit. Voi olla, että puolue jakaantuisi samalla tavalla kuin Vennamon aikaan.

Vajaan 18 prosentin kannatuksesta perussuomalaiset ovat pudonneet reiluun 9 prosenttiin eli melkein puoleen. Seuraava hillotolppa on huhtikuun kunnallisvaalit. Niissä oikeastaan ratkaistaan Perussuomalaisten puheenjohtajuus. Jos hillotolpan sijaan Soinille syötetään katajanmarjoja, niin haastajilla voi hyvinkin olla mahdollisuuksia kaataa Soini kesällä puheenjohtajan pallilta. Jo nyt on havaittavissa hermoilua puolueen sisällä. Halla-ahon kannatus kasvaa ja piirien aktiivien joukossa on melkoisen suurta kannatusta nykyistä selvästi jyrkemmälle linjalle varsinkin maahanmuuttoasioissa.

Demareista Halla-aholla on vankka käsitys. Halla-aho kirjoitti 2006 blogissaan, että hänen ”on vaikea keksiä maailmankaikkeudesta alhaisempaa matelijaa kuin pohjoismainen sosiaalidemokraatti". Halla-ahon mukaan sosiaalidemokraateissa ”erityisen ahdistavaa on, että heistä ei päästä eroon, vaikka he jäisivät kiinni.” Vaikea kuvitella, että Keskusta tai Kokoomuskaan voisivat jatkaa hallitusyhteistyötä puoluejohtaja Halla-ahon kanssa. Tai jos jatkavat, puolueitten arvot ovat heittäneet häränpyllyä.

Demareitten kunnallisvaalivoitto on kaksiteräinen miekka siinä mielessä, että Soini menee luultavammin vaihtoon ja Suomeen syntyy Ruotsin demokraattien tapainen ja maahanmuuttovastainen yhden asian puolue. Eihän se demareitten yöunta häiritse, mutta on vastenmielistä, että Suomen puoluekartassa on tällainen törkykasa!

Esa Kanerva