Millainen Tampere on kymmenen vuoden päästä?




                                                                                                                                  26.1.2017

On joskus mukava irrotella ja päästää mielikuvitus liikkeelle ja kokeilla ennustajan lahjojaan. Jos tuntee jonkin verran historiaa, voi yrittää kurkistaa tulevaisuuden verhon taakse. Jos ei maailma mene mullin mallin, jokin asian on varma. Tampere kasvaa. Kaupungissamme saattaa olla 60 - 70 tuhatta uutta asukasta. Uutta Nokiaa Tampereelle tuskin syntyy, mutta teollisuuden rakennemuutos jatkuu ja on etsittävä uusia mahdollisuuksia. Tulevaisuus rakentuu varmaan uusien ICT- sovellusten kautta ns. älyratkaisuihin. Ne ovat käypää kauppatavaraa. Näemme jo nyt digitalisaation esimerkkejä, kuten Cargotecin ja Sandvikin älykkään koneenvalmistuksen, jossa perinteisen valmistavan teollisuuden osaamiseen on liitetty automaatio, äly. 3D-tekniikka eli kokonaisten kappaleiden valmistaminen kolmiulotteisena  ja kopiointi  on arkipäivää. Näitä ratkaisuja tullaan tulevaisuudessa viemään eteenpäin sellaisiin sovelluksiin, josta meillä tällä hetkellä ei ole oikein käsitystä. Uskon, että poliittinen kulttuuri muuttuu kuntalaisten suoran vaikuttamisen suuntaan. Alueellisesti Tampere laajenee ja uusille asukkaille totta kai rakennetaan asuntoja älykkäisiin kaupunginosiin. Ympäristöasiat ovat keskiössä ja kierrätys, tavaroitten uusiokäyttö ja resurssien säästäminen nousee ihmisten tietoisuuteen entistä voimakkaampana.


Jos kaupungin kasvu jatkuu nykyisellään, n. 2000–3000 uudella asukkaalla vuodessa, vuonna 20140 täällä on 100.000 kaupunkilaista lisää. Kaupungin oma palvelutuotanto ja palvelujen järjestäminen joutuu sopeutumaan lisääntyvään palveluiden tarpeeseen ja älyratkaisujen avulla ihmiset esimerkiksi hoitavat aikamoisen siivun omista terveysongelmistaan itse. Ihmiset joutuvat tai saavat vaihtaa työtään ja uraansa moneen kertaan elämänsä aikana. Opiskelu on jatkuvaa. Ikuisia työpaikkoja ei ole.

Kaupunki mahdollistaa ja parantaa uusien yritysten toimintaedellytyksiä toimimalla kannustajana ja tarjoamalla omat laajat verkostonsa yrittäjille ja jakamalla tietoa liiketoimintamahdollisuuksista. Meillä on maailmanluokan osaamista.

Osaamiseen tarvitaan korkeatasoista koulutusta. Korkeinta opetusta antaa Yliopisto, mutta nykyiset yliopistot ja ammattikorkeakoulu ovat yhdistyneet. Syntyy innovaatiota mahdollistavia uudenlaisia rajapintoja, kun esimerkiksi sosiaalitieteen ja tekniikan tutkintoja voidaan yhdistellä. Tällaisesta yhteistyöstä syntyy uudenlaisia oivalluksia.

Pormestari valitaan suoralla kansanäänestyksellä. Kaupunkiin ei valita ainoastaan ylintä päättävää elintä, valtuustoa, vaan jokaisella kaupunginosalla on oma kaupunginosavaltuusto, joka läheisyysperiaatteen mukaisesti hoitaa alueensa juoksevia asioita. Kaupunkiseutu on hallinnollisesti maan käytön, joukkoliikenteen, kestävän kehityksen, elinkeinopolitiikan ja rakentamisen osalta yhtä aluetta.

Tampereella toimii vakituinen ooppera ja nykyistä useampi teatteri. Tampere-filharmonia jatkaa maailmanvalloitustaan ja on erittäin suosittu kautta Suomen ja Euroopan. Ravintolakulttuurissa tapahtuu muutos vapaampaan suuntaan ja katukeittiöt valtaavat osan alan markkinoista, myös talvisin. Ihmiset syövät yhä useammin ulkona ja ainoastaan ruokafiilistely tehdään kotona, arkisin syödään ravintoloissa, tavernoissa ja kuppiloissa. Kirjastosta tulee sekä nuorison että varttuneemmankin väen olohuone, jossa vietetään vapaa-aikaa. Samalla käydään ostoksilla, lääkärissä tai hierojalla.

Joukkoliikenne saa yhä enemmän asiakkaita. Käyttövoimana on pelkästään biokaasu tai sähkö. Biokaasuun saatetaan lisätä vetyä, jota saadaan tuotetuksi helpommalla tekniikalla kuin nykyisin. Ratikkaa rakennetaan kohti Ylöjärveä ja Pirkkalaa. Automaattisia autoja on käytössä keskustassa, jossa jalankulkijat ja pyöräilijät ovat alueen pääasiallisia käyttäjiä.

Jätehuollossa meillä on älykkäät roskikset, jotka punnitsevat ja mittaavat sisällön ja kutsuvat tarvittaessa roska-auton hakemaan jätteet. Lajittelu lisääntyy ja tulee tarkemmaksi. Muotoilu tulee tärkeäksi osaksi jäteastioitten käytettävyyttä ja estetiikkaa. Ilman laatuun kiinnitetään erityistä huomiota ja katujen karhentamiseen keksitään talvella uusi menetelmä. Päiväkodeissa ja kouluissa huolenpito ja koulutus toteutetaan osin esineitten internetin kautta. Lääkärissä käynnit ja vanhusten kotihoitokäynnit osin korvataan etäyhteydellä. Syntyy sukupolvi, joka ei edes ole käynyt pankissa, edes lainaneuvotteluissa, koska ohjelmat laskevat antamiesi tietojen perusteella lainanmaksukykysi, korot ja lyhennykset. Laskut veloitetaan tililtäsi ja maksut suoritetaan kaupassa puhelimen sovelluksella.

Maailma on täynnä uusia mahdollisuuksia, oivalluksia ja ideoita. Enää puuttuu vain se tärkein, kuka ne hoksaa?

Esa Kanerva