Musiikki on keskeinen osa elämääni
Kerran viikossa pieni mies ja iso hanuri mennä raahusti oppitunneille bussilla kaupungin keskustaan. Muistiini on oppitunneista jäänyt mielikuva siitä, että edellisen kerran läksyt ja harjoitukset oli osattava. Se kasvatti kurinalaisuutta ja pitkäjänteisyyttä. Jo parissa vuodessa opin soittamaan mm. Säkkijärven polkan ja siitä sitten lähdettiin menemään kohti vaativimpia teoksia.
Ns. keikkailun aloitin jo melko varhain 60-luvulla. Tampereen ravintoloissa kävin soittamassa milloin pikkujouluissa, häissä tai syntymäpäivillä.
Harjannostajaisissa täytyi soittaa marsseja ja pakollinen Metsäkukkia-valssi. Myös vanhempana eri baarien ja ravintoloiden lauluillat työllistivät. Mm. Irjalassa paikallisessa pubissa soitin kerran viikossa useita vuosia.
Viime aikoina minua on pyydetty soittamaan lähinnä työkavereiden eläketilaisuuksiin, joissa käyn mielelläni viemässä soittotervehdyksen. Ja tietysti soittelen vaimolleni.
Liiku ja nauti!
Vapaa-ajallani harrastan kaikenlaista liikuntaa, mihin ei tarvita välineitä. Kävely on minulle yksi rakkaimmista liikuntamuodoista. Uiminen on toinen ja etenkin avantouinti. Käyn ympäri vuoden uimassa.
Tavallisen ihmisen liikuntamahdollisuuksia ja -paikkoja haluan kaikella tapaa edistää. Kilpaurheilu rahoittakoon itse itsensä. Se on mennyt liiketoiminnaksi, jota en halua tukea.
Liikkumisen tavoitteena voi olla hyvä terveys. Monipuolinen liikunta auttaa moneen vaivaan ja piristää mieltä. Sen terveyttä edistävän vaikutuksen ja mielihyvän olen kokenut itse.
Lukeminen kannattaa
En voi kuvitella itseäni ja persoonaani ilman lukuharrastusta. Varsinaisen herätyksen sain Väinö Linnan teoksista. Luen kirjallisuutta, kaikkein mieluiten luen muistelmia ja yhteiskunnallisia aiheita sivuavaa sisältöä, mutta myös veijari- ja paasilinnamaiset seikkailutarinat kelpaavat. Viime vuosien kirjallisuushelmistä voisin mainita Lasse Lehtisen ” Siivetönnä ei voi lentää” ja Paavo Lipposen ” Murrosten aika”.
Ruokaa kotitarpeisiin
Teen kaikenlaista kotiruokaa. Se on minun juttuni. Herkkuja teenkin perinneruuista alkaen. Keittiö on kotonani minun valtakuntaani. Se tuottaa mielihyvää, koska saa tehdä käsillä jotakin konkreettista ja ruuan laittaminen on luovaa työtä.
Tässä pari reseptiä:
1. Lasimestarin silli
- vettä 300 ml, joka keitetään ja sitten jäähdytetään
- etikkaa 100 ml
- punasipulia 2-3 kpl ja yksi valkosipuli (maun mukaan)
- 2 vähäsuolaista sillifilepakettia (4 filettä)
- valkopippuria, sitruunapippuria
- ruokalusikallinen hienoa sokeria
- maun mukaan tillisilppua
- puolikas porkkanaa
2. Kotisinappi
Sinappi syntyy hetkessä, ja teen sitä yleensä aina kaksi annosta kerralla.
Yhteen annokseen sinappia tarvitaan seuraavat aineet:
- Sokeria 0,5 - 1 dl
- Muna 1 kpl
- Kuohukermaa 1 dl
- Perunajauhoja 1 teelusikka
- Sinappijauhoa 18 tl eli 5 rkl
- Rajamäen etikkaa 2-3- tl
- Suolaa 1 tl
Valmistus: Aineet annostellaan paksupohjaiseen kattilaan. Vahvaa sinappijauhetta mitataan tasaisia lusikallisia tai määrän voi jättää vajaaksi. Kuumentaminen on tarkkaa puuhaa. Seosta on koko ajan hämmennettävä, mutta silti kuumennetaan vain kiehumispisteeseen asti. Ei siis keitetä!
Ja hyvää on!