Aloitan opiskelun joutonomiksi


                                                                                                                                   4.8.2018

 

Terveiset kesälomilta!

Ensi maanantaina alkavat työt. Ei rassaa yhtään. Olen kuitenkin alkanut joutonomin tutkintoon johtavan opiskelun. Jossakin kohtaa kuitenkin heittävät pellolle. Työurasta luopuminen on itse kullekin tuskallista. Miksi? Koska siinä ihminen joutuu luopumaan jostakin. Kun loppuu pitkä työura, se merkitsee, että jokin elämänvaihe on ohi. Siinä on mennyt nuoruus, opiskelu ja monikymmenvuotinen työskentely. En synkistele, mutta kyllä tulee mieleen myös elämän pituus. Kaikki on mennyt niin nopeasti.

Siksi mielestäni muutokseen tulee valmistautua huolella. Onhan se eläköityminen valtava elämänmuutos. Koen kuitenkin, että en tällä hetkellä halua eläkeläisen statusta. Minusta se on ahdistavaa. Suomi on pannut ”hyvinvointivaltion rakentajat” paarialuokkaan. Huoltosuhde, kansakunnan taakka, menestymisen este ja kulurasite ovat päivittäin esiintyviä termejä. Ja paskat sanon minä. Me olemme tämän kansakunnan selkäranka, edelleen.  Maksamme veroja, olemme maksaneet veroja ja verorahoillamme on maksettu tämän päivän hyvinvointi. Hoidamme omaisiamme, lastenlapsiamme ja olemme kuuliaisia esivallalle.

Mitähän jos pistettäisiin ranttaliksi? Kieltäydytään omaishoitajuudesta, solvataan nuoret suohon ja tehdään banderolleja. Sanotaan suoraan, että tämä ei käy! Miten saataisiin yhteiskunta ymmärtämään, ettei vanhuus ole sairaus, vaan elämä päättyy jokaisella ikääntymiseen ja jollakin tavalla ”vajaakuntoisuuteen” ainakin fyysisesti? Älyllinen kapasiteetti ei muutu muulla tavoin kuin aivosairauden runtelemana. Tunne-elämä ja seksuaalisuus ovat aina läsnä.

Miten minä nyt harhauduin tällaiseen pohdintaan? Koska lomalla oli aikaa itselle ja omille ajatuksille. Vietin lomani hyvin perinteisesti. Ensimmäinen viikko meni lepäämiseen ja palautumiseen. Toinen viikko kului ihmettelyyn ja kulttuuriin. Pyynikin kesäteatteri saa ”Taivaan tulista” kiitettävän arvioinnin. Kolmannella viikolla täytyy ehdottomasti matkustella. Kävin rannikolla Raahessa sukuloimassa. Kateeksi käy kala-apajia. Lapaluodossa on oivallinen kala-satama. Sitten oli kiire jo hoitamaan viikoksi lastenlapsia. Nautin. Se oli myös kädenojennus nuorelle perheelle, koska se vähensi sen kuukauden päivähoitomaksuja, jotka isän mielestä ovat törkeän korkesti hinnoteltuja. Lapsiperheen, työssäkäyvien vanhempien arkea seuratessa, arvioin mahdolluudet vanhempien yhteiskunnallisen osallistumiseen vaikeiksi. Hallitus on tehnyt sosioekonimisia leikkauksi lapsiperheilta niin paljon, että on pakko keskittyä vain arjen pyörittämiseen.

Ei kesä vielä ole ohi. Voi fillaroida töihin ja nauttia vuoropäivin kävelystä aamulla pitkin Pyhäjärven rantaa. Kiitos lähetetään Tampereen Viherosastolle ympäristön siisteydestä.

Turkkakin on sitten kuollut. Minusta Vesa Vierikko arvioi häntä hyvin. Älykkyyden ja nerouden välillä on vain ohut viiva. Onneksi ei teatterissa enää tarvitse pelätä, että sitä ihteään, paskaa konkreettisesti, heitetään niskaan.

Esa Kanerva