Terveiset Tesoman yhtenäiskoulun ja päiväkodin peruskiven muuraustilaisuudesta
                                                                                                                                      19.8.2016


”Olkoon tässä rakennuksessa kaikkien toimijoiden kesken hyvä ja toisiaan kannustava yhteishenki. Tulkoon rakennuksesta peruskoulutuksen ja kulttuurin keulakuva, jossa yhteistyöllä luodaan elinikäinen tiedonhalu ja lähteköön tästä rakennuksesta maailmalle vahvan yleissivistyksen omaavia kansalaisia.” Mm. tämä oli kirjoitettu Tesoman yhtenäiskoulun ja päiväkodin peruskirjaan. Se suljettiin teräslieriöön ja muurattiin koulun perustuksiin arkkitehdin pääpiirrustusten, eilisen Aamulehden ja käytettävien metallirahojen kanssa.

Sain kunnian olla muuraamassa peruskiveä yhdessä pormestari Ikosen ja Tilakeskuksen toimitusjohtaja Virpi Ekholmin kanssa. Ensimmäisellä kauhallisella laastia onnittelin Tesomaa ja tesomalaisia uudesta koulusta, toisella toivoin toimivaa oppimisympäristöä- ja tuloksia lapsille ja viimeisellä kauhallisella kiitin Tampereen kaupunkia asian mahdollistamisesta.

Nykyinen Tesoman koulu sijaitsee Tesomalla Ristimäen kaupunginosassa. Vuosina 1972 ja 1983 rakennettu Tesoman koulu ja 1965 rakennettu Tesomajärven koulu ovat tulleet perusparannusikään. Lähekkäin sijaitsevat erilliset ala- ja yläkoulu osoittautuivat epätarkoituksenmukaiseksi ratkaisuksi. Myös Tesoman päiväkotiin kohdistui pikainen perusparannustarve ja sen sijainti on kaupunkirakenteen kannalta hankala. Koska alueen väkiluku on kasvamassa ja opetustyötä on mielekästä kehittää yhtenäisemmäksi, aina esiopetuksesta 9. luokkaan asti, päädyttiin koulujen ja päiväkodin toimintojen yhdistämiseen.

Rakennuksen tulevia käyttäjiä ovat perusopetus, päiväkoti, nuorisopalvelut ja Tampereen Voimia ateriapalvelut. Tavoitteena on rakentaa monikäyttöinen, joustava ja tehokas rakennus. Se toimii aamusta iltaan ja tiloja varataan myös kuntalaisten käyttöön. Yhtenäiskoulun oppilasmääräksi on arvioitu n. 1000 oppilasta ja tuleva päiväkoti 140 hoitopaikan suuruiseksi. Muutostyöt ja laajennus on suunniteltu toteutettavaksi vaiheittain siten, että ennen varsinaista talonrakennusvaihetta suoritetaan ennakoiva maanrakennustyö. Se käynnistettiin jo viime vuoden syyskuussa ja ne valmistuivat huhtikuussa 2016. Hanke valmistuu kokonaisuudessaan vuoden 2018 lopussa.

Tämä mittava työmaa on yksi Tampereen Tilakeskuksen kaikkien aikojen suurimmista rakennushankkeista.

Tesoman yhtenäiskoulun ja päiväkodin peruskivi muurattiin siis eilen 18.8.2016. Tilaisuus meni protokollan mukaan puheineen, muurauksineen ja laastin heittämisineen. Kotkien torvisoittokunta soitti iloista marssimusiikkia ja väliin vähän kevyempiä kappaleita. Siitä heille kaunis kiitos! Timo Tervemäki juonsi omaperäiseen ja huumorilla höystettyyn tapaansa tilaisuuden.

Pormestari Ikonen totesi puheessaan, että Tesoma ei ole enää 1970-luvun betoninen ”nukkumalähiö”, vaan kehittyvä, kasvava ja vireä kaupunginosa. Toimitusjohtaja Ekholm juoksutti puheenvuorossaan projektin eri vaiheita ja totesi välillä vuodatetun tuskanhikeä. Hankeryhmä sai puristettua kulut annettuihin raameihin, mutta silti toiminnallisista tavoitteista ei tingitty. Hankkeen suunnittelijat ja rakentaja kiittelivät Tampereen kaupunkia ja Tilakeskusta hyväksi kumppaniksi. Kevennyksenä heitettiin, että rahat tulevat tilille ajallaan ja täsmällisesti.

Kaupunki kohtelee Tesoman ”työläiskaupunginosaa” sen arvoisilla hankkeilla. Juuri valmistunut Tesoman palloiluhalli, valmisteilla oleva uusi jäähalli ja Tesoman liikekeskus ovat esimerkkejä uusista tuulista. Puhaltakoot puhurit edelleen!

Esa Kanerva