Pitkäaikaistyöttömyys huolestuttaa
                                                                                                                                     11.8.2016                                                                                                                                                       

Monella kansalaisella on levoton ja tuskainen olo yhteiskunnassamme vallitsevasta työttömyydestä. Tietoisuus siitä kalvaa mieltä. Pitkäaikaistyöttömyys ja sen kasvu on yhteiskunnallisista ilmiöistä yksi vastenmielisimmistä. Se on ahkeralle työihmiselle liian usein pitkän matkan lähtöpiste osattomuuteen ja köyhyyteen.

Pitkäaikaistyöttömät arvotetaan tässä yhteiskunnassa kelvottomiksi ja epäonnistuneiksi ihmisiksi. Työmarkkinoiden silmissä he ovat pohjasakkaa, vaikka kysymys on tuntevista ihmisistä.

Tietenkin on selvää, että työttömyys heikentää henkilön työmarkkinakäytettävyyttä. Työnantaja olettaa työntekijän ammattitaidon heikentyneen ja työelämätaitojen ruostuneen. Ikävää on myös se, että ihminen alkaa itsekin asioiden olevan tällä tavalla. Se on kova kolaus itsetunnolle. Monesti syntyy itse itseään ruokkiva epäonnistumisten kierre. Tästä on seurauksena pitkäaikaistyöttömyys.

Paitsi yksilölle itselleen, pitkäaikaistyöttömyys on tuhlausta yhteiskunnan näkökulmasta. Rahallisesti se on varmasti miljardeja euroja. Ihmisen tunteita ei voi rahassa mitata.

Tämä hallitus vain heikentää pitkäaikaistyöttömän mahdollisuuksia työllistyä. Työvoimapolitiikka ei ole suurista puheista huolimatta kyennyt vastaamaan tähän ongelmaan. Määrärahaleikkauksilla ei yleensä hoideta yhteiskunnallisia ongelmia positiiviseen suuntaan. Jossakin tavaratuotannossa se voi vielä lyhyellä tähtäimellä onnistuakin. Tilanne on käsittämätön, ongelma pahenee ja toimenpiteitä vähennetään. Työttömyysturvan heikentäminen ja työttömien kyykyttäminen ei tuo uusia työpaikkoja kuten ei palkkaerojen kasvattaminen ja työtätekevien uuden köyhälistön synnyttäminen.

Jotakin pitäisi tehdä. Kannattaisi kokeilla nuorille oppisopimuskoulutuksen lisäämistä ja mahdollisuutta opiskella työttömyyskorvauksella. Vanhemmille työttömille on annattava mahdollisuus työllistyä käyttämällä työttömyysturvaa palkkatukeen tai koulutukseen. Kaikki yli 500 päivää työttömänä olleille on tarjottava maksuton lääkärin työterveystarkastus ja sitä kautta kuntoutukseen, mahdollisuus osaamisen lisäämiseen tai eläkkeelle.


Lisää pitkäaikaistyöttömiä ollaan leipomassa Sote-uudistuksen avulla. Yhtiöittämiset putsaavat työnantajan näkökulmasta epäkurantit ja epätoivotut työntekijät kortistoon. Yhtiöt valkkaavat nuoret ja terveet pakan päältä töihin ja jättävät kylmästi kuntasektorin, kuten tiedetään, keski-iältään lähemmäs 50 vuotiaan työvoiman, joiltakin osin tai kenties suurelta osin jossakin vaiheessa palkkaamatta. Tilaisuuksia tulee kilpailutusten yhteydessä riittämiin.

Kauas karkaa hallituksen työllisyystavoite 110.000 uutta työpaikkaa. Jokaiselle ihmiselle olisi suotava työstä saatava tyydytys. Työtähän riittää, mutta palkkatyötä ei ole kaikille, koska ei ole palkanmaksajia. Ihmisen on kuitenkin saatava rahaa ja elettävä. Työttömien pitäisi olla hallituksen erityisessä suojeluksessa.


Esa Kanerva