Uskoako todeksi, ministeri Mäntylä?
                                                                                                                                 18.8.2016

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä jättää ministerinpostinsa. Suomessa varsinkaan ei ihan herkästi ja pyyteettömästi jätetä ministeriauton takapenkkiä. Yleensä tilanne on se, että asianomaiselle itselleen jätetään takaportti pyytää itse eroa tai sitten erotetaan. Viimeksi Alex Stubb kertoi potkut saatuaan Kokoomuksen puheenjohtajan tehtävistä, vuolaasti omistautumisestaan tulevaisuudessa perheelleen ja pyyteli anteeksi sen laiminlyöntiä työn kustannuksella. Poliitikot eivät yleensä ”uhraudu” ja lupaukset panostamisesta esimerkiksi lapsiin, ovat pakosta suusta syydettyä kuorrutusta. Omaisen sairastuminen sinällään on ymmärrettävissä syyksi vetäytyä hetkeksi sivuun, mutta omaishoitajaksi ryhtymistä en usko. Toiseksi se seikka, että syy olisi se, että hän on ollut pitkään lastensa yksinhuoltaja ja pohtii minkälainen äiti haluaa olla, yhtäkkiä esiin pulpahtaneena asiana, ei ole uskottava. Toki ministerikin saa luopua perhesyistä työstään, mutta samalla hän jättää tyhjiön ministeriöön ainakin joksikin aikaa.

Hanna Mäntylän taustasta löytyy useita ”harmaita” tapauksia. Tähän mennessä hän on päässyt niistä luikertelemaan kuivin jaloin. Hän on joutunut jopa kiristyksen uhriksi. Kiristäjä tuomittiin. Mäntylä oli ajautunut yritystoiminnan vuoksi velkakierteeseen, josta selvisi vasta vuoden 2011 jälkeen, kun hänen tulotasonsa muuttui kansanedustajuuden myötä. Mäntylä tuli kuuluisaksi myös rokotuskriittisyydestään ja kyseenalaisti suomalaisen rokotusjärjestelmän.

Veikö osallistuminen massiiviseen Sote-urakan valmistelutyöhön, voimat. Vai toiko ison kokonaisuuden hallinta osaamisen rajat vastaan. Ajoivatko virkamiehet nurkkaan, voi vain arvailla. Aika näyttää.


Uudeksi ministeriksi Mäntylän tilalle nimitetään Pirkko Mattila. Mattila on toisen kauden kansanedustaja. Hän on hallintovaliokunnan puheenjohtaja. Mattila asuu Muhoksella lähellä Oulua, ja hän on naimisissa. Kolme lasta ovat jo aikuisia. Ammatiltaan Mattila on anestesiaan erikoistunut sairaanhoitaja ja filosofian maisterin tutkinnon suorittanut opettaja.

Mattila sanoo isoin kirjaimin, että Sote- ja maakuntahallinto viedään loppuun. Palvelut turvataan ja estetään kermankuorinta. Saas nähdä, jos elää!

Esa Kanerva