Kuntavaaliehdokkuus kiikariin


                                                                                                                                  

                                                                                                                                 26.8.2016

Kuntavaalit toimitetaan joka neljäs vuosi huhtikuun kolmantena sunnuntaina. Seuraavat kuntavaalit pidetään 9.4.2017. Nykyisin kuntavaaleissa ovat äänioikeutettuja 18 vuotta viimeistään vaalipäivänä täyttävät Suomen tai muun Euroopan Unionin jäsenvaltion, Islannin tai Norjan kansalaiset, joiden kotikunta kyseinen kunta on. Kuntavaaleissa valitaan kunnanvaltuutetut, jotka valtuustona käyttävät ylintä päätösvaltaa.

Tiedetään, että taloudellinen liikkumavara on useimmissa kunnissa pieni. Näin myös on tilanne Tampereellakin. On silti tärkeää miten tuota liikkumavaraa käytetään ja mihin suuntaan kuljetaan. Lisätäänkö vai vähennetäänkö oikeudenmukaisuutta ja kunnallista demokratiaa.

Kuka haluaa nykyaikana kuntavaaliehdokkaaksi? Kysymys ei ole mikään kevyt heitto, vaan vakava pohdinnan paikka. Lähtisitkö itse? Valtuutetun työ on vaativuudeltaan rankka tehtävä. Itse ajattelen kunnallista demokratiaa. Mitä tapahtuisi, jos ei löydettäisi niitä kymmeniä tuhansia vapaaehtoisia ehdokkaita? Työn pitää siis olla palkitsevaakin. Valtuutettu nauttii yhteisössään tiettyä arvovaltaa ja kunnioitusta. Valtakin kohottaa ja hivelee itsetuntoa. Turha tätä on kiistää. Valtuutetun osa ei suomalaisessa kunnassa ole nykyaikana helppo, oli kyseessä sitten iso kaupunki tai pienempi maaseutukunta. Asiat ovat isoja, niitä on paljon ja kunnilla on rahaa pääsääntöisesti vähän tai ei ollenkaan. Silti pitäisi osata tehdä viisaita päätöksiä. Äänestäjien tyytymättömyyttäkin joutuu vaalikauden aikana varmasti kuuntelemaan.

Demokratia vaatii sitä, että ehdokkaita on monenlaisista taustoista ja ammateista lähtöisin. Kaikista ikäryhmistä tulevat ehdokkaat ovat toivottuja. Tarvitaan maahanmuuttajaehdokkaita ja eri uskontokunnista tulevia. Valtuustoissa on tarpeen kokemus ja uudet valtuustoon nousijat. Sinkut ja perheelliset ovat yhtä tervetulleita.

Ilman ehdokkaita ei olisi vaalejakaan eikä demokraattista päätöksentekoa. Harkitse ehdokkuuttasi, omistautumista kovaan työntekoon ja sopeutumista valitsemaasi ryhmään.

Äänestäjien täytyy enää toivoa, että kaikki ehdokkaat todella myös tajuavat valtuutetun työn vaativuuden eivätkä ole lähdössä valtuustoon vain kokoussalien koristeeksi.

Esa Kanerva

Jälkikirjoitus: Demareilla on Tampereella ehdokkaiden haku päällä. Jos olet kiinnostunut valtuutetun työstä, ota yhteyttä allekirjoittaneeseen!