Mistä perheriidat on tehty?


   

                                                                                                                                    24.8.2016
 
”Vanhalla kansalla” on monia viisauksia ja sanontoja, jotka viittaavat myös perheriitojen syihin. Yksi pätevimpiä on se, että ”kun raha talosta lopahtaa, onni ovesta vilahtaa” tai ”jos lapsi kuritta kasvaa, hän kunniatta kuolee”. Suomalaisissa kodeissa on aina riidelty omalla tavallaan. Ja perhekunnissa on vallinnut omaperäinen ilmapiiri. Avioerojen määrä on vuositasolla huikea, johtuen siitä, missä puolen Suomea asuu. Etelän kasvukeskuksissa avioeroluvut lähentelevät puolta, kun se Pohjois-Suomessa on uskonnollisista syistä vain 10–20 prosenttia.

Monet perheriidat alkavat nykyisinkin taloudellisista vaikeuksista. Puhutaan nuorten ruuhkavuosista. Kyllähän ne ovat faktoiltaan aivan totta. Yhteen rysäykseen tapahtuu koulutuksen hankkiminen, asunnon valikointi, puolison hakeminen, työpaikan etsiminen, mahdollisesti lasten hankinta ja taloudellisten edellytysten luominen. Nämä kaikki tekijät synnyttävät jännitettä jo yksistään puhumattakaan yhdessä. Jos puolisoitten välillä ei ole luottamusta ja hyvää vuorovaikutusta tunnelma perheessä muotoutuu kireäksi. Jos tällainen jännittynyt ilmapiiri on koko ajan vallitseva, sillä on seuraamuksia.

Perinteisesti on perheissä riitojen jälkeen pidetty ”mykkäkoulua”, parhaimmillaan useita viikkoja. Jos kommunikaatio estyy, tilanne on todella huolestuttava. Varsinkin lapsille vanhempien puhumattomuus ja toistensa välttely on hirveää henkistä kidutusta. Riidat olisi soviteltava vanhan sanonnan mukaan seuraavaan auringon laskuun mennessä. Kun asiat ovat täysin jumissa, kannattaa kääntää katseet omaan itseensä. Miten minä olen toiminut tässä tilanteessa ja mitä minä voisin tehdä asioitten ratkaisemiseksi. Pienikin liikahdus omissa mielipiteissä voi nytkäyttää tilannetta liikkeelle ja aukeamaan. Toistakin osapuolta voi kehottaa lopettamaan syyttelyn, koska se vain pahentaa asiaa. Keskustelun auettua, sitä tulisi jommankumman pystyä johdattelemaan itse ongelman tai asian ratkaisuun. Mitä me yhdessä voimme tehdä asioittentilan muuttamiseksi?

Nykyihmiselle tuntuu olevan tärkeintä työ, toivottavasti lapset, rakennusprojekti tai omat harrastukset. Parisuhde jää hännille. Kun kumppanille ei jää aikaa, yhteisiä harrastuksia ei ole eikä läheisyyttä, asiat saattavat parisuhteen kannalta olla tosi huonolla tolalla.

Avioliitossa ja lastenkasvatuksessa ei päde viisaus, ”hyökkäys on paras puolustus”. Aggressiolla ei saa aikaan muuta vastakaikua kuin hyökkäyksen. Muutamia asioita kannattaa pitää mielessä. Rahankäyttöä kannattaa suunnitella yhdessä. Tulojen tulee olla suuremmat kuin menot. Älä menetä puolisosi luottamusta, sitä on liki mahdotonta saada takaisin. Kun keskustelette, keskittykää siihen, radiot ja TV: t on pantava kiinni! Äläkä muistele menneitä, kuten, muistatko sinä kun 19 vuotta sitten teit sitä ja tätä. Se on varmin tapa pilata perhesuhteet ja avioliittosi.

Esa Kanerva