Terhi tirhentelee
                                                                                                                                           5.8.2016

Henkisesti köyhä ihminen tarvitsee ilmaisussaan toisen ihmisen persoonaan kohdistuvia nimittelyjä. Tampereen Perussuomalaisten puheenjohtaja nimitteli blogissaan maahanmuuttajaa paskaläjäksi ja maahantunkeutujaksi. Mistähän kehkeytyy tuo perussuomalaisten rotukammo? Terhi kohdalla täytyisi tietenkin ensiksi selvittää, mikä on hänen henkinen statuksensa. Mutta periaatteessa voidaan vetää yhtäläisyysviivaa Kolmanteen valtakuntaan. Siellä kohteena olivat juutalaiset. Siellähän Aatun aate markkinoi täysin oikeana toimintana valkoisen rodun ylivaltaa, salli erilaisten ihmisen likvidoinnin ja juutalaisten syrjinnän, lopulta heidän massamurhansa. Yhteiskunnassa vallitsi tiukka arvojärjestys ja epätasa-arvoiset olosuhteet.

Mistä syystä ihmisen ajattelussa syntyy tuollainen vinouma? Tietenkin se on yksinkertaisen ihmisen halua hakea monimutkaisiin asioihin ratkaisua yksioikoisella tavalla. Itse asiassa kysymyksessä on oman heikon minän alkeellisesta puolustuskeinosta. Sen nimi on projektio. Se tulee helposti esille eri etnisiin ryhmiin kohdistuvissa mielikuvissa. Oman ahdistuksen ja ongelmien kaataminen jonkun niskaan on henkisesti helppoa. On löytynyt syyllinen. Tätä ominaisuutta on käytetty hyväksi sotapropagandassa ja kiihotettaessa vihaan kansanryhmää kohtaan. Vieraaseen kansanryhmään on helpompi projisoida omia tunnesisältöjä, he ovat enemmän tyhjiä tauluja, joille voi itse kirjoittaa sisällön. Vertaisistamme ihmisistä tiedämme kokemuksesta, millaisia he ovat ja projisointi ei samalla tavoin onnistu.

Itse osaan samaistua pakolaisuuteen tietyllä nöyryydellä, koska isäni oli Karjalan evakkoja. Hänen kohdallaan voisi sanoa huonolla tuurilla. Isäni kotipaikka on 40 kilometriä nykyisestä rajasta itään. Venäläiset piirsivät rajan kuulemma sattumanvaraisesti kynällä. 400.000 evakkoa lähti Karjalasta tämän viivan piirron jälkeen. Sodan runtelemassa maassa sijoittaminen oli varsin suuri operaatio. Monin paikoin ja useilla tavoin esiintyi jopa rasistista tylytystä. Tälläkin tarinalla oli onnellinen loppu. Uusilla asuinsijoilla siirtokarjalaiset ryhtyivät pian rakentamaan elämää alusta. Uutteruutensa, sopeutuvaisuutensa ja aloitteikkuutensa avulla he pureutuivat pian uusien asuinalueitten elämään. Alkuaikojen vieroksunta haihtui, ja sittemmin karjalaiset on hyväksytty tasavertaisiksi paikkakuntalaisiksi kaikkialla maassa. Siirtokarjalaiset vaikuttivat monissa asuinpaikkakuntiensa kunnallisissa ja seurakunnallisissa luottamustehtävissä, eduskunnassa ja erilaisten liikkeiden johdossa jopa enemmän kuin heidän suhteellinen määränsä edellytti. Uskokaa pois! Näin tässä Suomen nykyisessäkin pakoilaiskysymyksessä tulee käymään.

Varautua pitää vielä suurempiin ihmisten massamuuttoihin. Afrikka kuivuu ja on poliittisesti sekavassa tilassa. Väki lähtee karkuun. Turkki riehuu ja on todennäköistä, ettei EU suostu sen kiristykseen viisumivapaudesta. Erdogan on niin narsistinen diktaattori, että häneltä voi odottaa mitä tahansa. Hän ei halua näyttää heikolta ja tulee avaamaan Turkin rajat Eurooppaan, suorastaan pakottaa muukalaiset liikkeelle. Terhin puolue on hallituksessa ja hän huutaa rajoja kiinni. Soini varmaan on itse kivääri kädessä vahtimassa Suomen koskemattomuutta ja Terhille annetaan
Honkajoen jousipyssy. Eihän armeijaa käymättömälle voi tuliasetta antaa.

Vain 10 prosenttia syyrialaisista on paennut. Loputkin haluavat pois sieltä ja he haluavat tulla Pohjoismaihin. Nimittely voi tuoda nyt Terhin ahdistukseen ainakin tilapäisen helpotuksen ja korjata epämiellyttävää oloa. Mutta Kiemunki saa tulevaisuudessa varautua suorastaan kaameaan krapulaan tai suorastaan ”liskojen yöhön” pakolaisten vuoksi. Ja takataskussa täytyy olla voimakkaampia ilmaisuja kuin paskaläjä.                                                                                                 

Esa Kanerva