Aprillipäivän viettoa vaalimökillä
                                                                                                                                  3.4.2017                                                                                                                                      

Luoja taisi pitää pilkkanaan äänestäjiä ja ehdokkaita. Taivas repesi heti aamusta heittämään lumen sekaista vettä ja räntää niskaan. Kylmät puhurit ja tasainen tuuli täydensivät koleutta. Suuntasin aluksi vaalimökille puoli kymmenen aikaan ja yhdessä pastori Rainer Bäckströmin kanssa availtiin luukkuja ja keiteltiin kahvetta. Ihmisiä oli liikkeellä harvakseltaan. Sää on näköjään ratkaisevin vaalityöntekijän tuki. Kauniissa säässä juttu luistaa ja kaikkien mieli on keveä. Ehdokkaasta puhumattakaan ihmisellä ei ole valitusoikeutta ilmoihin, joten siihen on tyyydyttävä, mitä tarjoillaan. Kellon lähetessä yhtätoista, päätin lähteä katsomaan puheenjohtajatenttiä Koskikeskukseen.

Maailman epävakaus ja riskeihin varautuminen näkyi täälläkin. Se pani ihmettelemään maailman menoa ja suuntaa. Koskikeskuksen edusta oli miehitetty kolmella poliisiautolla ja kaksi poliisia vahti sisääntuloja joka poulella. Nappi korvalla käyskenteli siisteissä puvuissa nuoria ja valppaita miehia. Poliiseja tai turvamiehiä taisivat olla. Turvajärjestelyt oli otettu vakavasti. Väkeä olisi saanut olla sielläkin enemmän. Arvioni mukaan paikalle oli keräntynyt tuommoinen viitisensataa henkeä. Aamulehti ja Yleisradio toimivat järjestäjinä. Päätoimittaja Jokinen ja toimittaja Nurmi vetivät puheenjohtajien haastattelua.

Sotesta aloitettiin. Kokoomuksen ministeri Risikon ulostulo isompien kaupunkien mahdollisuudesta poikkeusjärjestelyihin ja tuottaa myös itse sosiaali- ja terveyspalveluja, puhutti. Sitten keskustelua pyrittiin johtamaan kuntien tulevaisuuden palveluihin ja elinvoiman rakentamiseen. Haastattelu eteni tuttuja latuja puheenjohtajien rutiinilla. Samat asiat on kuultu lukuisissa Tv-tenteissä. Ei mitään uutta auringon alla. Se pisti kyllä silmään tai korvaan, että Soini oli hyvällä tuulella ja vastasi, mitä vastasi. Usein ei siihen mitä kysyttiin, vaan siten, että siihen sopi aiemmin mietitty herja parhaiten. Paras oli viittaus Ville Niinistön pitkän puheenvuoron jälkeen, että tänään on aprillipäivä. Rinne esiintyi tasaisen varmana esiintyjänä ja asioiden hallitsijana. Esiintymiseen on tullut vapautuneisuutta ja rentoutta.

Palasin Hämeenkadulle vaalimökille. Alkoi vähän tulla kylmäkin ja pilkkirukkaset oli kaivettava taskusta. Aikaisemmista kerroista oppineena oli varustaunut hyvin. Parit villasukat, talvikengät, kahdet välihousut ja norjalaisvillapaita. Ja paksu pipa tietysti päähän. Terveydenhuollon asiakasmaksuista kyseltiin tulevassa maakunnassa. Eihän sellaiseen ole vastausta, kun ei tietoa koko Soten syntymisestäkään. Yksi vanhahko Tilakeskuksesta eläkkeelle jäänyt herra oli huolissaan liikelaitoksen yhtiöittämissunnitelmistä Kerroin, että vasta tuleva valtuusto ratkaisee, muuttuuko liikelaitos yhtiöksi vai ei. Mitään pakkoa ei ole organisaatiomuutosta tehdä. Eteläpuistosta kysyttiin kahdesti. Vastauksen oli aikaisempi kerrotun kertaus, että vihertilaa pitää jättää niin paljon, että se riittää kansallisen kaupunkipuiston perustamiseksi Pyynikiltä Eteläpuiston, Hämeenpuiston, Näsikallion kautta Kauppiin sekä Niihmaan. Isoja hankkeita kyseenalaistettiin, Ratikka etunenässä. Olisikohan tuo johtunut siitä, että kyselijä oli ensiksi käynyt Perussuomalaisten kopilla, jossa kovasti markkinoitiin Ratikan peruuttamista. Juna meni jo, hyvät Perussuomalaiset. Ratikkaa rakennetaan jo ja sopimukset on allekirjoitettu. Ei niitä ilman huomattavia korvauksia voi mitätöidä. Se vasta olisi hölmöläisten hommaa maksaa muutama sata miljoonaa tyhjästä. Sitten sain puhelun.

Pispalan radiosta soiteltiin ja pyydettiin haastattelua. En tiedä, kuka oli antanut vinkin, Leppäsen Timoa epäilen, mutta mielelläni lähdin mukaan. Hieno homma, kiitos vaan Timo, jos terveiset kohdistuvat sinuun. Pispalan radiohan lähettää ohjelmaa taajuudella 99,5 megahertsiä. Tärskyt sovittin kahdeksi haastatteluautoon. Toimittaja kyseli aluksi taustaani ja työstäni julkisessa hallinnossa. Sitten siirryttin itse aiheisiin. Esittelin vaaliesitteestänikin tutut viisi teemaa yksitellen. Ne kuulemma ajetaan uloskin samalla tapaa teema kerrallaan. En ala niitä tässä kertamaan. Uusina aiheina kysyttiin Pirkanmaan Jätehuollon kuulumiset. Kerroin biokaasulaitos- hankkeesta Nokian Kolmenkulmaan ja Hankintalain kiemuroista.Sipilä haluaa jätteidenkin hoidon yksityisille yrityksille ja siitä ei hyvää seuraa. Sulkavuoren Keskuspuhdistamostakin kysyttiin. Kerroin pitäväni sitä vuosisadan ympäristöhankkeena- ja tekona. Toivon projektille onnea ja menestystä. Jätevetemme eivät puhdistamon valmistuisen jälkeen uhkaa Pyhäjärven eikä Kokemäenjoen vesistön vesien tilaa. Areena- ja kansihanketta pidän pääosin hyvin kannatettavana hankkeena. Se työllistää rakennusvaiheessa, mutta myös rakentamisen jälkeen satoja ihmisiä ja välillisesti tuhansia. Se tuo uutta taloudellista toimintaa Tampereelle, mm. Kasinon. Sen arkkitehtuuri tulee kiinnostamaan ja tuo ulkomaisia vieraita varmasti.

Ensi viikon pidän työstä lomaa ja olen pääsääntöisesti vaalimokillä joka päivä ja poikkeilen satunnaisesti muuallakin, mm. Tammelan torille. Tervetuloa tervehtimään!

Esa Kanerva