Pormestariehdokkaat puntarissa
                                                                                                                              11.4.2017

Tampereen Sosialidemokraattien Kunnallisjärjestön edustajisto valitsee huomenna pormestariehdokkaan. Pormestarin paikka ei ole yksistään sosialidemokraattien päätettävissä oleva valinta, vaikka suurin puolueryhmä Tampereella onkin. Vihreillä on vaalivoittajana sanansa varmaan sanottavana ja Kokoomuksella on halua jatkaa tavalla tai toisella Anna-Kaisa Ikosen pestiä. Jos johonkin demariehdokkaaseen kohdistuu vahva veto tai antipatia, syntyy valinnassa ongelmia. Päätökseen tarvitaan kaikkien isojen ryhmien jonkin moista konsensusta. Lehmänkaupat ovat sitten eri asia. Uskon, ettei koalitio, josta demarit ulkoistettaisiin, pysty kehittämään Tamperetta täysipainoisesti.

Ehdokkaita on useita niin kuin olemme saaneet lukea Aamulehden spekulaatioista. Näppituntumalla uskallan kertoa, että valtuustossa voi olla laaja tuki Lauri Lylyllä. Toisaalta Lyly saattaa olla ”vieras” ehdokas vihreille ja Kokoomukselle. Toivottavasti puolueilla ei ole diiliä vastustaa yhdessä demarien asettamaa ehdokasta ja pyrkiä uuteen neuvottelukierrokseen Kokoomuksen johdolla. Tällainen kieroilu ei ainakaan edistä demokratiaa ja kansanvallan uskottavuutta.

Vahvoja ehdokkaita ovat kansanedustajat Viitanen ja Gustafsson. He ovat ehkä liian vahvoja Kokoomukselle ja uudistuspuolueeksi haluaville vihreille. Nuorille ja dynaamisille luontoaktivisiteille he tuonevat mieleen menneen maailman tuulahduksen. Salmi on ehdottaman pätevä ja osaava mies. Hän on hoitanut apulaispormestarin tonttinsa jopa kiitettävästi. Esteitä tulee luonteen jyrkkyydestä ja ehdottomuudesta. Politiikassa ne ovat joissakin tilanteissa hyviä ominaisuuksia. Asioitten runnova eteenpäin vieminen aiheuttaa myös kiistaa ja tuo vihamiehiä. Kunnallisjärjestön puheenjohtaja Atanas Aleksovski tunnetaan asioitten ”junailijana”. Hän taitaa neuvottelut ja varmasti myös kotiini päin vetämisen taidon. Kaikki eivät tästä pidä. Löytyisikö hänestä kompromissia? Mene ja tiedä!

Keskiviikkona edustajisto on kovan paikan edessä. Aina on syntynyt päätös tavalla tai toisella. Sen jälkeen kun päätös on tehty, se on hyvä päätös!

Esa Kanerva