Työkkärit yksityistetään


                                                                                                                                   8.3.2017

 

Enpä olisi uskonut muutama vuosi sitten, jos joku olisi tullut kertomaan työvoimatoimistojen yksityistämisestä. Työ ja kansalaisten työllistäminen ovat olleet hyvin vahvoja arvoja Suomessa ja perustuslaissakin valtiovallan erityisessä suojeluksessa. Nykyhallitukselle ei näytä mikään oleven pyhää. Ideologia ja markkinatalous ovat nykyvallan lemmikkejä. Maakuntauudistuksen varjossa suunnitellaan yksityiselle sektorille uutta bisnestä. Vuonna 2019 75 prosenttia työvoimapalveluista siirretään yksityisille yrityksille.Toki tälläkin hetkellä esimerkiksi työttömien haastattelut ostetaan ulkoa. Tällaista valtion henkilökunnan joukkoirtisanomista ei ole kuitenkaan koettu aikaisemmin.

Nykyisissä työ- ja elinkeinokeskuksissa työskentelee 3000 työntekijää, joista elinkeinoministeri Lintilä lupaa potkaista ulos 2000 työntekijää. Yksityiset firmat, Baronat suun muut EilaKaislat, tekevät työt ja virkamies vain kuittaa päätöksen. Siis virkavastuuta edellyttävät päätökset tekee viranhaltija. Tällaisia ovat mm. erilaiset tuet, korvaukset ja elinkeinotuet.

Hallitus selittää kauniisti massairtisanomiset hallintohimmelin purkamiseksi. Taitaa käydä vähän samalla tavalla kuin Kelan toimeentulotuen maksatuksessa. Mikään ei toimi ja ihmiset näkevät nälkää. Tai lääketurvallisuuskeskuksen, nykyisen Fimean siirrossa Kuopioon. Pari työntekijää muutti, muut asiantuntijat etsivät muita töitä. Uudistus tuo kuulemma runsaat säästöt ja auttavat maakuntien taloudellista tilannetta. Lintilän sanoin, kysymyksessä on ”vuosisadan uudistus”. Miltähän tuntuu kalossinkuva takalistossa olevasta toimistosihteeristä tai työvoimaneuvojasta. Töitä uusi kilpailun voittanut yritys tarjoaa, tosin sillä erotuksella, että työt lisääntyvät tai niin kuin hienosti sanotaan joustava työvoiman käyttö meillä on arkipäivää. Palkkakin putoaisi, koska meillä noudatetaan Palvelutyönantajien työehtosopimusta. Liksa on toiki taulukkopalkka ja työehtosopimuksen mukainen, joka satuu olemaan tasoltaan alaln matalin.

Minkähänlaisia vaikutusarviointeja hallitus on nyt tehnyt. Arvaan, ettei mitään, kuten tapana on ollut. Se kuitenkin tiedetään, että työvoiman liikkuvuus ei ainakaan parane. Maakunnat ajattelevat omaa etuaan eivätkä ohjaa töitä hakevia maakunnan ulkopuolelle. Ilman riittäviä kannusteita yhteistyöhön maakunnat käpertyvät itseensä, mikä tarkoittaisi esimerkiksi työmarkkinoiden maakunnallistumista ja sitä kautta työvoiman liikkuvuuden heikkenemistä entisestään.

Uusia työkkäreitä kutsuttaisiin ”kasvupalvelukeskuksiksi”. Maakunnat saavat hoitaa hommat niin kuin parhaaksi näkevät. Valtio säätelee rahahanoja, joten ei tarvitse olla ”pellepeloton” päätellessään, että huonosti käy. Mahdollisimman halvalla kun yleensä ei hyvää saa. Uuttamaata lykästi, kun se sai vapaudet perustaa kuntayhtymän palveluja järjstämään. Samassa yhteydessä rukataan myös maan yrityspalvelut. Minkähänlainen viritys on sieltä tulossa? Varmaan ”Team Finland” Oyj.

Esa Kanerva