Vaalitaistoa torilla ja keskustassa


                                                                                                                                   

                                                                                                                          27.3.2017

Aamusta keli oli ankea. Taivaalta tuli aluksi lumen sekaista räntää. Tuulenpuuskat olivat inhottavia. Mainoslakanakin lähti tuulen mukaan ja paiskautui vasten toripenkkiä. Pieni krahmale tuli sivuun, mutta kotona paikkailin sen pakkausteipillä takapuolelta. Kyllä sillä yhdet vaalit vielä hoitelee. Sää ei luvannut hyvää kampanjointiin. Äänien kalastajia oli monenlaisia, toiset äänekkäitä ja toiset arempia. Tapu tarjosi rokkaa ja kaiken taustalla kuului Leppälahden kovaääninen livertely. Lähekkäkin kun oltiin, kuulin Schafeitelin Ykän basson, joka murahti väliin. ”Kunnalta olisi väkeä vähennettävä, iso osa on turhaa porukkaa”. Rokan makua kyllä kehuttiin. Keskustapuolueen paikalliset tähdet kailottivat teltallaan mikrofoniin hallituksen saavutuksia. Vähän hymyilytti. SDP tarjosi kuumaa mehua ja pippereitä tällä kertaa. Tori vetää väkeä kauniilla ilmalla, mutta tänään äänestäjät lymysivät kotonaan. Ihmisiä kävi juttusilla harvakseen ja muutama tuttu poikkesi. Karkit ja kärrypoletit kelpasivat lähes aina kuulijalle. Puoli yhteentoista päivystin siellä ja kun kamraatitkin pakkasivat kamojaan sekä kertoivat lähtevänsä keskustaan, päätin minäkin vaihtaa maisemaa Keskustorin vaalimökille.

Keskustorin vaalimökki oli toista maata. Ihmisiä käveli tungokseen asti. Aaltosen Timo autteli aluliisti ja jakoi esitteitä. SAK paisteli grillimakkaroita ja meidän toverit kopissa keittelivät kahvetta. Vaalikuvakin saatiin vähän kolhiintuneena pystyyn ja eikun sitten keskustelemaan.

Olisikohan tuo ammatti innostanut ihmisiä kertomaan sairauksistaan. Monta diagnoosia tuli kuunnelluksi. Eräs herra kertoi keuhkoahtaumastaan. Elämä on hankalaa ja lääkärit naurahtelevat, jos uskaltaa valittaa. Nuorelta mieheltä oli mennyt nilkka ja monta ruuvia oli kiinnitetty luihin. Ruuveja ei voida kuulemma poistaa, koska nilkka ei ole parantunut. Vähän ihmettelin sitä osteoporoosi-väitettä eli luukatoa tuon ikäisellä. Sitten oli astmaa ja tämä kevät on hirveätä aikaa katupölyn vuoksi. Tottahan se on, kaikenlaista moskaa lentää hengitysilmassa. Rollaattorilla kulkeva ms- tautia sairastava kertoi taudistaan, nuorehkolla iällä sairastuneella ei ole henkisesti eikä muutenkaan helppoa.

Ei päivää ilman Etelä-puistoa. Puiston puolesta puhujat olivat liikkeellä ja vaativat lupausta sen täydelllisestä suojelusta. En sellaista voi antaa niin kuin en anna mitään muutakaan vaalilupausta. Yhdellä valtuutetulla ei ole mandaattia luvata muuta kuin olla käytettävissä ja viedä asioita eteenpäin. Politiikka on ryhmätyötä ja yhteistyötä. Yksin ei saa mitään aikaan. Vastasin, että puisto täytyy säilyttää niin laajana, että saamme Tampereelle kansallisen kaupunkipuiston, joka ulottaa Pyynikiltä Niihamaan.

Kyllä eläkkeistäkin taas puhuttiin. Oli se Luojan onni, että puoluekokous Lahdessa päätti, että SDP tekee ohjelman pienien eläkkeiden ja työeläkkeiden korottamiseksi. Kukaan ei vielä ole ottanut puheeksi taitettua indeksiä. Ehkä Eduskunnassa hylätty lakialoite on hillinnyt keskustelua taitetun indeksin korjaamisesta.

Lastentarhanopettaja oli huolissaan varhaiskasvatuksesta. Oikeastaan hän manasi Sipilän hallituksen teot katalaksi lurjusteluksi lapsia kohtaan. Ensi töikseen hallitus suurensi ryhmäkoteja. Sitten vietiin subjektiiinen päivähoito-oikeus. Kaiken kukkuraksi leikattiin lomarahoja ja pidennettiin työaikaa. Hän oli aivan oikein laskenut, että kilpailukykysopimus lisää alan työttömyyttä, vaikka kaiken kaikkiaan työttömiä on kohtuullisen vähän heidän ammatissaan työskentelevissä. Kiitosta sai SDP:n tavoite varhaiskavatuksen maksuttomuudesta.

Sote huolestuttaa. Aika moni ottei sen puheeksi. Eräs herrä kertoi olleensa ”ovela”. Hän kertoi vaihtaneensa asioinnin Lempäälän terveyskeskukseen. Palvelu on priimaa ja lääkäreillä riittää aikaa. Eli valinnanvapaus toimii tälläkin hetkellä. Saat vaihtaa terveyskeskusta minne lystäät kerran vuodessa. Jos Tampereella ei palvelu pelaa, voi vaihtaa vaikka Pirkkalan terveyskeskukseen, sitä kun aina mainostetaan ”helmenä”.

Aurinkokin alkoi vilahdella ja kävelevä kansa harventua. Jalkojakin paleltaa ja puuduttaa. Lauantai päivä, sehän tarkoittaa saunaa ja saunakahvia. Kaksi viikonloppua jäljellä, kuntoa ja loppukiriä tarvitaan. Ensi viikon vaihteessa taidan päivystää vaalimökillä kymmenestä alkaen. Ja viimeisen viikon olen ottanut lomaa ja se menee kampanjointiin. Kun on leikkiin lähdetty, se otetaan tosissaan.

Esa Kanerva