Tavattiin Tammelantorilla


                                                                                                                                   

                                                                                                                        20.3.2017

Kevätpäivä parhaimmillaan. Aurinko paistaa, mieli on keveä ja vaalit ovat ovella. SDP avasi kampanjansa Tampereella lauantaina 18.3.2017 klo 10 torikansan parissa Tammelan torilla. Sydäntä lämmitti se, että väkeä oli liikkeellä satamäärin. Paitsi aate, niin kansaa kiinnosti perinteinen rokka soppatykistä, puheet, ilmapallot ja namut. Tilaisuuden avasi Kunnallisjärjestön puheenjohtaja Atanas ja varsinainen pääpuhuja oli eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman. Hän patisteli lähettämään hallitukselle terveisiä äänestämällä. Paitsi että nyt äänestetään kunnallisvaaleissa niin kyllä äänestysaktiivisuudella- ja tuloksella on merkitystä valtakunnanpolitiikassa. Antti oli huolissaan koulutusleikkauksista ja varhaiskasvatuksesta Esimerkiksi hänen kotikunnassaan Vantaalla valtuusto oli ollut sitä mieltä, että subjektiivista päivähoitoa ei tarvita kuin puolipäiväisesti. Onneksi Tampereella oltiin toista mieltä ja niin on oltava jatkossakin. Puheenvuorot käyttivät myös valtuustoryhmän puheenjohtaja Pekka Sami ja kansanedustajat Viitanen ja Gustaffson.

Tapasin torilla useita kymmeniä ihmisiä ja jutteluihin pääsin monen kanssa. Samalla kuulin monta tarinaa elävästä elämästä. Kerron tässä muutaman vuoropuhelun ja keskustelun.

Vastaani tuli sähköpyörätuolilla vanhempi herra. Jutustelu johti hänen avautumiseensa invalidien kohtelusta tässä yhteiskunnassa. On raakaa ja kovaa suhtautuminen. Mistä ihmeestä tällainen käytös kumpuaa? Ollaan kateellisia ”Merusta” niin kuin hänen peräänsä usein huudellaan. ”Mistä noita hienoja pelejä saa ostaa ja kuinka sinulla on varaa tuollaiseen?” Mitä ihmettä! Ei kai kukaan kävelemään pystyvä huvikseen ajele sähköpyörätuolilla! Tiedoksi vain kaikille huuteijoille, että se on melkoinen byrokratia, että yhteiskunta tuollaisen hankkii. Kysymys on todellisesta tarpeesta. Kaikista kroisimpaa oli hänen ihmettelynsä siitä, että kun hän kotiin päästyään tarkastelee takkiaan, siinä on jotakin muutakin mömmöä kuin oma sylkeä. Ei voi olla totta!

Sote-uudistus kiinnosti usempaa tavattavaa. Suuri on huoli tulevista palveluista ja niiden saatavuudesta. Ihmiset ovat hyvin valistuneita ja tietävät asiasta paljon. Ehdokkaalla ei ollut valitettavasti kovin tarkkaa tietoa hallituksen aikeista, koska lainsäädäntö kulkee vasta lausuntokierroksilla. Yhdessä kuitenkin jaettiin huoli markkinoistumisesta ja rahastuksesta. Pääsääntöisesti oltiin nykyiseenkin tyytyväisiä. Tammela-keskuksen poismenoa Pohjolankadulle surkutteli useampikin.

Eläkkeellä oleva opettaja kertoi huolensa opetuksesta ja opetusrymien koosta. Niitä ei saa ainakaan kasvattaa. Erityisryhmille ja levottomille oppilaille pitäisi antaa heidän tarvitsemansa palvelut, erityisopetusta ja koulunkäynninohjaajia. Opetus on ihmisen tärkein väline inhimilliseen elämään ja työ tekoon. Mieleeni jäi hänen kertomansa oma urapolku. Hän valmistui opettajaksi vuonna 1954. Hän oli kuulemma päättänyt, että uutta takkia hän ei osta ennen kuin on miljoona sen aikaista markkaa koossa. Päätös oli kuulemma pitänyt.

Kastinsilalle tulee saada pysäkkikatos. Paikka on tuulelle ja sateelle altis, etenkin talvella. Jos joku asiasta päättävä taho lukee tämän, olisi toivottavaa, että ryhdyttäisiin toimeen. Sähköpostin lupasin asiasta lähettää maanantaina Joukkoliikenteeseen. Tunnelin rakentaminen oli ollut lähistöllä asuvalle tosi raskas koettelumus. Astmaatikkona hän oli joutunut jopa sairaalan pölystä johtuneen hengenahdistuksen vuoksi. Tunneli on tehty ja asialle ei enää mitään voi.

Eläkeläiset poikkesivat ahkerasti juttusille. Pienet eläkkeet ja pärjääminen olivat pääpuheenaiheita. Eräs herra ihmetteli sitä, että kuinka joku voi saada asumistukea, kun asuu yksin isossa omistuslukaalissa. Eduskunta säätää lait ja asunnon myymisen pakkoa ei ole, toistaiseksi. Jos ihmisellä on pienet tulot, niin kai se sitten niin menee, että asumistukea voi saada. Yhteiskunnalle tulee kuitenkin halvemmaksi se, että vanhus asuu kotonaan kuin laitoksessa.

Tässä kirjoitin muutaman tarinan maistiaisiksi. Olen taas ensi lauantaina torilla, tervetuloa juttusille! Ja se numero oli sitten sata!

Esa Kanerva