Kolme kaverusta hämmentää maailmaa
                                                                                                                                            21.3.2016

Keitä he ovat? Yhdysvaltain presidenttiehdokas Donald Trump, Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Englannin pääministeri David Cameron. Kahdella on jo valta, kolmannella on vain ehdokkuus. Mitä tästä seuraa, jos kaikki kolme ovat vallassa.

Kuka on Donald Trump. Hän on Suomen Timo Soini. Hän on tyypillinen oikeistopopulisti, joka lupaa kansalle hyvää sosiaaliturvaa ja parantaa etuja. Toisaalta hän korostaa syntyperää ja kansallismielisyyttä, ihan niin kuin populistipuolueet Euroopassa. Onko tämä voittoresepti kaikkialla, nähdään marraskuussa. Timo Soini lupasi leipää ja hyvinvointia kansalle. ”Työväenpuolue” lupasi poistaa työttömyyden ja karkottaa pakolaiset. Pyrittäisiin eroamaan Euroopan Unionista ja kaikki talouden ongelmat poistuisivat. Trumpin suunnitelmat ovat täysin samalla tavalla älyttömiä. Hän lupaa rikkaille ja työläisille veronalennuksia ja toisaalta parantaa sosiaaliturvaa. Tosiasiassa hän valehtelee. Samankaltaista Soinin ajattelua on Trumpin mielipide irrota kaikista vapaakauppasopimuksista ja suojella amerikkalaista työtä.

 Mitä tekee Vladimir Putin? Itse koen hänet diktaattoriksi. Kuten itsevaltiaat yleensä, hän on ”arvaamaton” Hänellä on tietysti ”hovi”. Viimeisimmät sotilasmanööverit ovat tapahtuneet Syyriassa. Mitä Venäjä haluaa ja Putin haluaa osoittaa. Itse asiassa Syyrian konfliktiin puuttuminen saattoi olla aseteollisuuden markkinointikampanja. Kun kaupaksi ei käy öljy tai vain huonolla hinnalla, myydään sitten aseita. Markkinat ovat ja ovat olleet kautta maailman historian rajattomat. Inhimillisesti ajatellen kymmenien tuhansien aseettomien ihmisten tappamista ei voi ohittaa olan kohautuksella. Suomen maaperään demokratia on kasvanut vahvasti. Täällä ei kaappaa valtaa Soinit eikä Stubbit, muuten kuin välillisesti. Oletettavasti diktaattori Soini kääntäisi kansan katseet sisäpoliittisista ongelmista uhitteluun lähinaapureille. Euroopan Unionista lähdettäisiin välittömästi seurauksista välittämättä. Ihan niin kuin Trumpin politiikka, Suomi joutuisi tullisopimusten rauettua Euroopan ulkokehälle.

No mitä tekee kolmas vekkuli. Cameron on harjoittanut niin oikeistolaista politiikka, että rouva Thatcherkin kääntyisi haudassaan Viimeisin oivallus on yksityistää maantiet. Rikkaiden tuhannesosa on rikastunut entisestään, veroja on laskettu ja sosiaaliturvaa heikennetty. Perustelu on aina ollut sama, julkisen talouden alijäämä. Kun rikkaimman ja valtaosan kansakunnan varalisuuden omistajien verotusta vähennetään, syntyy tietysti alijäämäisiä tilinpäätöksiä. Kymmenen prosenttia väestöstä omistaa kaiken. Vaikka nuo loput yhdeksänkymmentä prosenttia nyljettäisiin kansantaloudessa keskiajan elintasoon, vääristymä ei oikenisi. Ei ainakaan Elon laskuopin mukaan. Britanniassa köyhyysrajan alapuolella on 13 miljoonaa ihmistä 62 miljoonaisesta väestöstä. Ja sitten hän tulee kerjuulle Brysseliin. Ei hän pyydä tavalliselle kansalle mitään, vaan herttuat ja paronit tarvitsevat entisen päälle lisää rikkautta ja verohelpotuksia.

Nämä kolme valtiasta ovat tekemässä ihmiskokeita kukin omalla tavallaan. Trump katsoo kaikki kortit, voidaanko demokratiassa viedä kansalta valta ja alistaa se hölmöilyyn populistisin keinoin. Putin koettelee maailman pelisääntöjä ja muitten kansakuntien kärsivällisyyttä. Cameron koettelee kansan sisäistä kärsivällisyyttä. Nuorilta, naisilta ja köyhiltä viedään kaikki. Luokkaerot kasvavat. Huono-osaisuus on todellisuutta ja köyhällä ei ole enää varaa asua Lontoossa.

Suomessa tehdään tänään osittain kaikkea kolmea testiä. Kuka vain voi päästä valtaan lupaamalla mitä tahansa ja kansa uskoo. Ulkopoliittisesti Suomi ei sentään uhittele, mutta on länteen päin kallellaan. Sisäpoliittisesti Sipilä ja Cameron halaavat toisiaan,

Äänestäjät, teillä on vastuu tehdä oikeita valintoja niin kauan kuin teillä se mahdollisuus on olemassa!

Esa Kanerva