Harjannostajaiset Tesomalla

                                                                                                                                             14.3.2016


Viime kuussa vietettiin Tesoman palloiluhallin harjakaisia. Sain olla mukana ”viran puolesta” Tilakeskus Liikelaitoksen johtokunnan puheenjohtajana. Harjannostajaiset ovat mielenkiintoinen perinne. Minulla on rakennusalalla työskennelleitä tuttuja. He ovat kertoneet menneistä muistoistaan, vielä 1970-luvulla olleista käytännöistä. Toisin oli siis ennen. Aika moni oli harjannostajaispäivänä huppelissa jo aamutuimaan. Menot sen kuin paranivat iltaa kohti. Harjannostajaispullo livahti rakennusliikkeeltä työmiehen taskuun ja rakennuttajan tarjoamien antimien joukossa oli tupakatkin.

Nyt ovat nykyiset tavat. Asiat ovat vakavoituneet ja harjakaiset ovat rakennusliikkeen edustustilaisuus. Aluksi vieraat vietiin tutustumaan tiloihin. Kyllä siellä kelpaa nuorison harrastaa ja iloita. Samalla tila toimii uuden rakennettavan yhtenäiskoulun liikuntatilana päivisin ja illat sekä viikonloput on pyhitetty urheiluseuroille. Tilat kelpaavat kansallisen tason urheilukilpailuihin katon korkeuksineen ja kenttien pituuksineen. Vaikka kysymyksessä on keskeneräinen rakennustyömaa, ulkopuolisen silmään pistää siisteys ja järjestelmällisyys. Työturvallisuuden kannalta on lähes kaikki mietitty etukäteen. Ovat kaiteet ja varoitulaput joka puolella. Kerrankin on kehitys mennyt täsmälleen oikeaan suuntaan. Työnantajalta vaaditaan joka kohteeseen työturvallisuussuunnitelma ja nimetty henkilö vastaamaan siitä.

No mitä itse pytinkiin tulee, se on todella hieno minun, tavallisen pulliaisen ja ei-ammattilaisen silmin katseltuna. Valtava koko tekee vaikutuksen. Tilat ovat jaettavissa kolmeen erilliseen urheilukenttään ja myös henkilöstön tarpeet on huomioitu. Palloiluhalliin voidaan siis toteuttaa kolme täysimittaista koripallokenttää. Tilaohjelmaan sisältyy myös yhteensä 700 henkilön katsomo, josta noin 400 paikkaa toteutetaan niin sanottuna teleskooppikatsomona. Riittävän laaja katsomo mahdollistaa hallissa suurehkojen urheilu- ja kulttuuritapahtumien järjestämisen sekä esimerkiksi koulun juhlien toteuttamisen.

Harhauduin itse asiasta, siis harjakaisista. Ensinnäkin juhlan arvokkuuden mittaamiseksi ei tarvita prameita kulisseja ja tärkeyttä. Juhliin osallistuivat paitsi työmiehet, asiaan liittyneet muut yritykset, rakennuttaja ja poliittinen taho. Olen erittäin tyytyväinen siitä, että juhlapuheissa nostettiin esiin kolme valtuutettua, jotka ovat keskeisesti vaikuttaneet rakennusprojektin toteutumiseen. He ovat valtuutetut Pekka Salmi, Atanas Aleksovski ja Erkki Aksen. Ilman heidän panostaan tuskin vietettäisiin nyt harjannostajaisia.

Tunnelma tilaisuudessa oli leppoisa ja vapautunut. Rakennuttaja kehui hankkeen toteuttajaa ja rakentaja sitä, että laskut on maksettu ajallaan. Tarjolla oli perinteisestä hernesopasta poiketen lohikeittoa, joka oli aivan erinomaisen maistuvaa. Karjalanpiirakat päällisineen olivat herkullisia.. Karhu kolmostakin oli tarjolla, mutta harva tarttui tilaisuuteen. Työmiehet ovat nykyään jänteviä ja solakoita, habitukseltaan lähes sotilaita muistuttavia. Ruokatunnilla puhutaan kuulemma nykyisin ruokadieeteistä enemmän kuin kaljamerkeistä. Kotkien soittokunta soitteli marsseja ja juhlisti tilaisuutta. Standup- huumoriakin tarjoiltiin ja se riemastutti mieliä.        

Monet harjannostajaistarinat takavuosilta eivät ole painokelpoisia, mutta mielenpainuvia muistoja juhlista on jäänyt. Tesoman palloiluhallin harjakaiset jäävät mieleen toivona siitä, että nuoret saavat siellä liikunnan iloa ja ovat poissa kadulta urheiluseurojen, valmentajien ja ohjaajien huomassa kypsymässä terveeseen aikuisuuteen


Esa Kanerva