Viime maanantain valtuusto 


                                                                                                                21.6.2017

Terveiset valtuuston kokouksesta 19.6.2017. Tulipa pidetyksi neitsytpuhe uutena valtuutettuna. Keskityin pormestariohjelman ruotimispykälässä vihreisiin arvoihin. Sosialidemokraatit ovat mielestäni aina arvostaneet puhdasta luontoa ja sen säilyttämistä. Miksi niitten markkinointi pitäisi jättää ainoastaan Vihreille? Julkaisen puheenvuoroni nyt tässä blogikirjoituksessani.

"Arvoisa rouva puheenjohtaja, hyvät valtuutetut!

Pormestariohjelmassa on hyvät rakennusaineet toteutettavaksi. Meillä on hyvin tavoitteellinen ohjelma ja sen antama suunta, kohti seuraavaa 4 vuotta, on selkeä. Minulla on kuitenkin tunne siitä, että sen rakentajat keskustelevat joistakin ohjelman kohdista vielä lujaa ja paljon. Yksi tällainen kipupiste tulee olemaan ohjelman lause: ”Valtuustokaudella noudatetaan tiukkaa menokuria.” Ongelma ei ole tähän päivään mennessä ollut valtuustoissa löytää toinen toistaankin tarpeellisia ja välttämättömiä menokohteita. Niin se vain on ollut. Tiukka menokuri on kuitenkin yhteisesti linjattu, mitäpä jos yritetään olla aloitteellisia muissa asioissa kuin kulujen kasvattamisessa. Se saattaa tehdä kipeää täällä valtuustossa. Mm. Palveluverkko on herkkä asia ja investointikohteita riittää. Näsinkallion eritasoliittymä tulee herättämään tunteita ja mielipiteitä uudestaan puolesta ja vastaan, vaikka ohjelma sen rakentamisen linjaa, tosin ehdollisena. En malta olla mainitsematta Etelä-puistoa, sen kehittämistä ei tulla ilman palopuheita ja tunteita ohittamaan.

En panisi pahakseni, vaikka joissakin asioissa meillä olisi tahtotilaa edetä ohjelmaa nopeamminkin. Ammatillisen koulutuksen reformin paikkaaminen paikallisella tasolla olisi yksi asia. Sitä voidaan tehdä edistämällä yritysten ja oppilaitosten yhteistyötä sekä uudenlaisten oppimisympäristöjen rakentamista nuorten ehdoilla. Digitaalisuus taitaa olla osa nykynuoren, sanotaanko nyt vaikka identiteettiä. Käytetään sitä motivaattorina.

Minusta ydinkeskustan kävelypainotteisuutta voitaisiin lisätä ripein askelin. Autot maan alle ja otetaan keskusta haltuun, kulkuvälineettömän ihmisen haltuun.

Jos ylimääräistä liikkumatilaa jää, pantakoon se muittenkin reittien kuin jo linjattuun Hervannan pyöräbaanan, rakentamiseen, vaikka Koilliskeskukseen.

Hiilineutralius vuonna 2030 on kova tavoite ja juttu. Siitä tavoitteesta on tiukasti pidettävä kiinni. Metaanin käyttöön on siirryttävä joukkoliikenne- ja tavarakuljetuksissa ripeästi.

Kaupunkia on kehitettävä niin, että kansallinen kaupunkipuistohanke toteutuu vihdoin.Jää jotakin alkuperäistä luontoa tulevillekin sukupolville.

Kaupungin matkailullista imagoa on rakennettava päättäväisesti kohti kansainvälisiä markkinoita. Meillä on loistavat tuotteet jo Tammerkosken koskimaisemassa ja Teiskon erämaissa. Puhdas vesi, ilma ja luonto ovat aarteita.

Ehdotan, että voisimmeko sopia tässä kokouksessa, että Tampereen valtuustossa vallitsee tulevat 4 vuotta rauha ja valtuutetuilla hyvä tahto toteuttaa tätä yhteisesti kirjoittamaamme erinomaista pormestariohjelmaa.

Esa Kanerva”

Esitän mitä suurimmat kiitokset blogini lukijoille. Taas meni uusi tuhat- luku rikki ja 15.000 käyntiä meni rikki. Pyrin kirjoittamaan kesän yli muutaman jutun silloin tällöin. Syksyllä elokuussa jatkan kirjoittamista lähinnä valtuuston työn näkövinkkelistä. Voitte seurata työskentelyäni siellä. Ensi maanantaina minulla on koko päivän kestävä ensimmäinen Maakuntavaltuuston kokous. Sen toimikausi kestää niin pitkään, kunnes uudet valtuutetut valitaan ensi tammikuussa.

Lähetän parhaimmat Juhannuksen toivotukset. Kirkkokunnat viettävät tätä juhlaa Johannes Kastajan syntymäpäivänä, mutta maallistuneempi tulkinta on se, että Juhannus on keskikesän ja valon juhla.

Terveisin Esa Kanerva