Maakuntavaltuusto kokoontui tänään
                                                                                                                              26.6.2017

Maakuntavaltuusto nuiji pöytään järjestäytymisensä ja toimintansa kannalta välttämättömät rutiinit  vajaassa kahdessa tunnissa. Maakuntavaltuustoon kuuluu 61 valtuutettua ja sen toimikausi on nyt alustavasti poikkeuksellinen kaksi vuotta. Maakuntavaltuuston jäsenet valitsi maakunnan Pirkanmaanliiton kuntien edustajainkokous 19.6. Paikat jaettiin kuntavaalien tuloksen perusteella.

Iältään vanhin kokouksen osanottaja avasi kokouisen. Tällä kertaa vanhin oli kaupunginvaltuutettu Yrjö Schafeitel. Hän avasi jo aiemmin 12.6. Tampereen kaupunginvaltuuston ensimmäisen kokouksen vanhimpana valtuutettuna (synt. -41).

Sitten tehtiin ilmoitukset poliittisten ryhmien muodostamisesta. Kaikki Tampereenkin poliittiset ryhmät olivat edustettuina, pikkuryhmät Pirkanmaan sitoutumattomien listalla.Tampereelta valittiin 21 valtuutettua. Demaresita valituiksi tulivat Aila Dundar-Järvinen (Anneli Kivistö), Esa Kanerva (Kirsi Kaivonen), Johanna Loukaskorpi (Ari Wigelius), Riitta Ollila (Anne Liimola), ja Ilpo Sirniö (Pekka Salmi).Suluissa ovat henklökohtaiset varajäsenet. Ryhmän puheenjohtajaksi valittiin Seppo Peltola Ylöjärveltä ja vaarpuheenjohtajaksi Riitta Ollila.

Seuraavaksi valittiin vaalilautakunta. ”Jouduin” puheenjohtajaksi ja varalle Pia Hänninen Valkeakoskelta. Sitten oli vuorossa valtuuston puheenjohtajiston vaali. Puheenjohtajaksi valittiin kansanedustaja Sofia Vikman ja varapuheenjohtajiksi Tuula Petäkoski-Hult Lempäälästä ja Minna Sorsa (vihr.) Ylöjärveltä.

Tarkastuslautakuntaan tulivat valituiksi Mika Hakkarainen (kok) ja hänen varaksi Jussi Viljanen (kok). Tarkastuslautakunnan varapuheenjohtajaksi Jyrki Uotila ja varajäseneksi Keijo Kaleva. Jäseniksi tulivat valituiksi Aila Dundar-Järvinen ja varaksi Esa Kanerva, Eija Eskola (vihr) ja hänen varakseen Pauliina Alenius (vihr) ja Pentti Haapahuhta (kesk.) ja varaksi Paula Virtanen (kesk.).

Maakuntahallituksen puheenjohtajaksi valittiin Roope Lehto Nokialta ja varajäseneksi Esa Järvenpää. 1. ja 2. varapuheenjohtajiksi tulivat Anna-Kaisa Ikonen ja Juhana Suoniemi.

Hallintosääntöön tuli teknisluonteisia muutoksia ja se hyväksyttiin kommenteitta.

Seuraava kokous pidetään 4.12.


Kommenttipuheenvuoro
++++++++++++++++++

Saapa nähdä, kuinka pitkäksi venähtää tämän väliaikaisen valtuuston toimikausi. Sisäministeri Risikko jo antoi lausuntoja siitä, että ongelmia maakuntavaalien pitämisen suhteen saattaa tulla. Perustuslakivaliokunta ei ole kuulemma innostunut kuntien omien Sote-toimintojen yhtiöittämisestä. Kepusta on kommentoitu, että Risikko antaa hätiköityjä lausuntoja.Tämän viikon perjantaina sitten kuullaan, mikä on valiokunnan käsitys, rikkooko hallituksen lakiesitys kuntien itsehallintoa vai ei. Uudistuksen peruslain, järjestämislain, antaminen eduskunnan käsittelyyn on riippuvainen tästä kannanotosta. Jos se on kielteinen, vaaleja on melkein pakko siirtää. Eikä siinä riitä muutaman kuukauden lykkäys, vaan kyllä puhutaan vuoden mittaisesta lykkäyksestä. Toisaalta ei ole niitä vaaleja ikävä. Puolueilla eikä ehdokkailla ole yksinkertaisesti varaa kampanjoida ja ne jäisivät tammikuussa pakostikin vähän pliisuiksi. On käyty juuri kuntavaalit ja energia on pumpattu niihin. Mutta jos on pakko, niin sitten on vaan toimittava.

Esa Kanerva