Terveiset Vierumäeltä
                                                                                                                                  14.6.2017

Valtuustoa perehdytettiin tavoille pari päivää, tämän ja eilisen aamusta ehtooseen. Entinen pormestari ja nykyinen valtuuston puheejohtaja Ikonen toivotti valtuutetut tervetulleeksi koulutukseen Vierumäen Urheiluopistolle eilen noin puoli kahdentoista maissa. Päivä oli alkanut Virastotalon edestä klo 9. Matkaan oli kulunut kaksi ja puoli tuntia. Ikosen esitystä seurasi nykyisen pormestarin Lauri Lylyn tervehdys, jossa hän toi esille huolensa tuolloin vielä pinnalla olleesta hallituskriisistä. Hän muistutti, että Maakuntauudistus on suurempi muutos ja taloudellisesti merkittävämpi kuin tunneli-, ratikka- ja kansi-areena-hanke yhteensä.Sitten esittäydyimme ja lähdimme syömään.

Ruokailun jälkeen esittäytyi kaupungin johto. Konsernijohtaja Juha Ylirajala esitteli tulevia mahdollisuuksia ja mahdollisia vaikeuksia. Rakenteellinen vaje on tällä hetkellä ainakin 20 miljoonaa euroa käyttötalousmenoissa. Onneksi työttömyys on lahtenyt ripeään laskuun ollen kaupungissamme 14 prosentin tietämissä. Myös pitkäaikaistyöttömyys on vähentynyt 1000 hengellä. Palvelualueitten johto esittelivät oman alueensa organisaatiot ja tavoitteensa.

Päivä loppui rahoitusjohtaja Arto Vuojolaisen esitykseen omistajaohjauksen periaatteista ja mihin sillä pyritään liikelaitosten ja yhtiöitten osalta.

Salmen Pekan kanssa lähdettiin uimaan ja saunomaan. Teki mukavan olon ja tulihan reippailluksi pitkän istumisen jälkeen.

Ilta huipentui illalliseen. Ravintolaruokaa, ei siitä sen ihmeempää mainintaa ja numeroa kannata tehdä. Ilta oli kylmä ja tuulinen koko päivän jatkuneen sateen jälkeen. Miehen ilta päättyi telkkarin ääreen ja uni tuli silmään varmaan tuossa klo 11 paikkeilla.

Tänään keskiviikkona työ alkoi aamupalan jälkeen klo 8.30. Jenni Airaksinen Kuntaliitosta hahmotteli tulevaisuuden kuntaa. Me tunnemme Jennin Tampereen Yliopiston opettajana ja työpaikka oli vaihtunut hiljakkoin.Hän varoitteli jäämästä paikoilleen ja kehoitti uudistumaan. Muuten hukka perii. Toimintaympäritö muuttuu ja kunnan toimintatavat tulevat muuttumaan. Tampereen hyvinvointikunnastakin tulee Soten jälkeen koulutuskunta.

Sitten mietittiin tulevaa kunnan strategian tekoa ja arvioitiin kehittämissuuntia sekä ydinviestejä ryhmätyönä. Palautetta annettiin siihen suuntaan, että tulevan strategian tulee olla ihmisestä ja hänen tarpeista lähtevä. Tampereen brändia on rakennettava tekemällä asioita oikein ja pitkäjänteisesti, ei ostamalla mainostoimistosta. Myös eettinen ohjeisto tullaan tekemään strategian kylkeen. Se lähtee hyvän hallinnon periaatteista, mm. yhdenvertaisuudesta, oikeudenmukaisuudesta ja objektiivisuudesta.

Lopuksi valtuuston puheenjohtaja vetää kahden päivän opetukset yhteen ja kiittää läsnäolosta valtuutettuja ja järjestäjiä hyvin onnistuneistä koluutuspäivistä.

Lounaana saadaan jotakin vähän fiinimpää makaroonilaatikkoa ja alkuun hyvän salaattipöydän antimet. Sitten bussiin ja Tamperetta kohti.

Aurinko paistaa ja luonto viheriöi. Kotiin ja Tampereelle on mukava palata!

Esa Kanerva