Ensimmäinen valtuuston kokoukseni


Eilinen oli elämäni kannalta historiallinen päivä. Aloitin valtuutetun työni. Kokouksen esityslistalla oli kaupungin hallinnon valinnat. Jouduin näitten valintojen vuoksi reivaamaan muutakin elämässäni. Jouduin tai pääsin eläkkeelle. Halusin tarkastuslautakuntaan, mutta kuntalain mukaan kaupungin henkilöstön edunvalvonnasta vastaavana ihmisenä olin esteellinen. Harkinta-aikaa ei juuri jäänyt, jatkaako nykyisessä työssäni vielä jonkun hetken tai lähteä tarkastuslautakuntaan. Valintani oli nyt ajatellen helppo ja selkeä. Koska olin työssä ns. yliajalla, päätös siirtyä pois työelämästä syntyi melko kivuttomasti. Päätöksen jälkeinen yö meni valvoessa, mutta sen jälkeen on menty eteenpäin. Ja kun päätös on tehty, se on aina hyvä päätös.

Eilen tulin valituksi Tarkastuslautakunnan varapuheenjohtajaksi. Pidän tarkastuslautakuntaa arvostettuna näköala paikkana. Voin hyödyntää siinä lähes 40 vuoden kokemustani Tampereen kaupungin organisaatiosta eri tehtävissä. Ensi maanantaina valitaan kaupungin yhtiöiden hallitukset. Kuten olen sanonut, vesiasiat kiinnostavat ja Tampereen Vesi. Jatkan jo aiempaa työtäni kolmen yhtiön hallituksissa.


Maakuntavaltuustoonkin pitäisi kuulemma mennä jäseneksi 19.6. alkaen ennen varsinaisia vaaleja. Saapas nähdä, kuinka pitäkäsi aikaa tämä pesti venyy. Hallituskriisiä pukkaa ja aikataulut mitä todennäköisemmin venyvät.

Aarne piti monta puheenvuoroa ja halusi apulaispormestariksi kalifiksi kalifin paikalle. Ei onnistunut, yhden hengen mandaatilla ei valtuustossa saa mitään aikaan, paitsi vahinkoa tai kokouksen kulun häiritsemistä. Aarne on kyllä mukava ja yritteliäs mies. Ohjelmaa tehtäessäkin hän käyttäytyi oikein rakentavasti. Uskon, että kyllä hän vielä allekirjoittaa pormestariohjelman. Ainakin sain sen vaikutelman hänen kanssa keskustellessani kuppilassa.

Ensi maanantaina käsitellään Lauri Lylyn pormestariohjelmaa ja hyväksytään se. Olen ajatellut pitää tuolloin ”neitsytpuheeni” valtuutettuna. Helppo ohjelmaa on sisällöltään kehua. Kuinka se toteutetaan päämäärätietoisesti, keinoja voi miettiä.

Kesäkin on tullut ja saunavihdan pystyy kohta tekemään. Olen kyllä jo yrittänyt, mutta ei siitä ollut edes tuoksun levittäjäksi. Juhannuksena viimeistään yritetään uudestaan. Täytyy nyt maistella, miltä eläkeläisen elämä tuntuu. Kun on tottunut joka työpäivä lähtemään, lähtemättömyyskin on varmaan aluksi aika erikoista. Tänään suunnataan kohti Vierumäkeä kahdeksi päiväksi valtuuston perehdyttämiseen. On sanottu, että tilaisuudet järjestetään siksi, että otetaan uusilta valtuutetuilta luulot pois. Ei siinä mitään, minulla on se hyvä puoli, että olen tiennyt realiteetit jo aikaisemmin. Ei putoa korkealta, jos kynnysmatolta heitetään alas.


Toivon aurinkoisia kelejä ja mukavia päiviä!


Esa Kanerva