Laukontorille saunomaan


                                                                                                                                   

                                                                                                                                  25.10.2016

Laukontorin rannassa sijaitseva Hopealinjan lipputoimiston rakennus on tullut tiensä päähän ja kaupunkikuvallisesti se ei vastaa tämän päivän tarpeita. Myös Hopealinajan omistava yhtiö Laiva Oy Matkailu toivoo uutta rakennusta. Paikka on aivan ydinkeskustassa ja kaikkien ihmisten silmissä. Joten siihen ei parane rakentaa mitä tahansa rakennusta tai mökkiä. Käyttötarkoituksen miettiminen on ongelmallista, koska laivayhtiö ei tarvitse koko rakennusta ja rakennuksessa yrittäjän ja tulevan toiminnan pitää olla kannattavaa. Kaupunki on päätynyt siihen ratkaisuun, että sen omistama Tampereen Palvelukiinteistöt Oy vuokraa rannasta maa-alueen ja rakennuttaa tilan. Maa-alue on ollut ensin kaavoitettava, saatava rakennuslupa ja noudatettava viranomaisten muita määräyksiä.

Rakennuslupa oli käsittelyssä 30.8.2016 ja lupa myönnettiin. Suunnitelmaa oli täsmennetty siten, että asemakaavan määräysten vastaisuutta ei pitäisi olla ja valistusmahdollisuus minimoitaisiin. Nyt tiedetään, että kolme taloyhtiötä on valittanut rakennuksesta hallinto-oikeuteen. Palvelukiinteistöjen mielestä valittajilla ei olisi edes valitusoikeutta. Asunto-osakeyhtiöt perustavat valituksensa vanhan rakennuksen purkamisesta aiheutuvaan haittaan ja saunan ympäristöterveyshaittoihin puun polttamisesta aiheutuvista savukaasupäästöistä. Vieressä oleva massiivinen paperitehdas ei näköjään aiheuta häiriötä. Rakentamisen aikataulu venynee valitusten takia vuoteen 2018 ja saunomaan päästään loppuvuodesta.

Palvelukiinteistöt Oy vuokraa tilat edelleen liikehuoneiston operaattorille. Vuokralaisella on käyttöoikeus rakennuksen katolla sijaitsevaan kattoterassiin, tontin maantasossa sijaitsevaan terassiin ja mahdolliseen Ratinan suvantoon liittyvään uintialueeseen. Vuokrattavien tilojen huoneistoala on 420 m2.

Sauna Finlandian kehittämä Lumo Nordic-konsepti yhdistää ravintolan ja saunakonseptin pohjoismaiseen tyyliin. Lumo-Nordic Tampere on kaupunkilaisten olohuone, jossa myös matkailijat voivat tutustua pohjoismaiseen kulttuuriin. Uuden vetonaulan terassi veden yllä tukee keskustan kehittämisohjelmaa antaen alkusysäyksen rantatori kehitykselle. Suunnittelussa on huomioitu kaupunkikuvaneuvottelukunnan kommentit arkkitehtuurissa mm. ajattomuutena julkinen sijainti huomioituna.

Ekoloogisuus huomioidaan suunnittelussa. Suuret lasipinnat avautuvat ekologisesti kohti kaakkoa ja etelää. Viherkatto on paitsi visuaalinen oivallus ja voimakasarkkitehtoninen elementti, niin myös erittäin ekologinen ratkaisu. Puutalon rakenteet tasaavat lämpötilojen ja kosteuden vaihteluita.

Suunnitellussa konseptissa on paikalliset erityispiirteet huomioivia ja räätälöityjä osia. Tampereen Laukontorilla tulee ravintolatoiminta olemaan merkittävässä asemassa ja tätä tukevat saunan lisäksi kokousten ja tapahtumien järjestäminen.

Itse pidän arkkitehti Janne Kanteen suunnittelemaa Honkatalon paviljonkirakennusta kauniina ja maisemaan hyvin sopivana. Näen jo itseni saunan lauteilla löylyttelemässä ja vilvoittelemassa kattoterassilla Pyhäjärven kauniissa maisemissa. Mikä on kaikista parasta, keskellä kaupunkia.

Esa Kanerva