Arvo Sipilä siunataan huomenna haudan lepoon
                                                                                                                      28.10.2016

Arvo siunataan haudan lepoon huomenna Kalevankankaan Isossa kappelissa klo 10. Hän kuoli 5.10.2016. Ehdin käydä häntä katsomassa maanantain syyskuun viimeinen päivä, kun hän sitten poistui luotamme lauantaina. Kuoleman hetki oli vahvasti läsnä tuossa hetkessä ja Arvo oli jo kääntänyt katseensa kohti kuolemaa. Takana oli työntäyteinen ja arvokas elämä. Ehdin tuntea hänet -80-luvulta lähtien oman pääluottamusmiehen työn kautta, koska tuolloin sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtajan töihin kuului vastata myös henkilöstöasioista.

Asiat asioina ja muuten ollaan kuin Ellun kanat, oli Arvon motto. Aamupäivällä saatettiin vääntää työasioita tiukastikin, mutta iltatapaamisissa se ei enää näkynyt. Johtaja laskeutui alas asemansa puolesta rakennetusta tornista sujuvasti tavalliseksi kansalaiseksi ja työkaveriksi. Arvo oli vertaansa vailla oleva seuramies eikä kukaan oikeastaan voinut olla pitämättä hänestä Huumori oli rehevää ja juuttua piisasi. Sipilä oli monipuolisesti sivistynyt ihminen. Hän periaatteessa tiesi joka asiasta jotakin. Hänen sydäntä lähellä oli matkailu, myös kotimaassa. Käynnit turistikohteissa eivät Arvolle riittäneet. Hän syvensi ja opiskeli joka ainoan matkakohteensa historian, nykyhetken ja teki arvion tulevaisuudesta.

Kaikista hauskimpia Arvon jutuista oli -70-luvun meininki. Politiikassa menivät usein puurot ja vellit vähän sekaisin. Rakennusliikkeiden ja patruunoitten kanssa puuhasteltiin ja tehtiin yhteistyötä kaupungin parhaaksi. Ei tarvittu elinkeinoasiamiehiä, vaan asiat sovittiin toverihengessä. Jopa isoja tehtaita pystyteltiin paperilapulle rustatuilla sopimuksilla ja ehdoilla. Niistä pidettiin kiinni ja luottamus toimi. Aatetta ei unohdettu ja vähäväkisistä pidettiin huolta. Näistä tilanteissa sattuneita kommelluksia Arvo muisteli mielellään.

Arvon mukana loppuu osa suomalaisen yhteiskunnan historiaa. Hänen uransa kaltaista nousua pukutehtaan varastosta apulaiskaupunginjohtajaksi ja kunnallisneuvokseksi tuskiin tapahtuu tulevaisuudessa. Toveri Sipilä oli Tampereen Sosialidemokraattisen Toveriseuran pitkäaikainen puheenjohtaja. Minulla on kunnia jatkaa hänen työtään nykyisenä puheenjohtajana. Arvo Sipilän esimerkki velvoittaa, mutta myös mahdollistaa pitkäjänteisen järjestötyön tekemisen. Pohjatyö on hyvin tehty, enää ei tarvitse yhdistyksen perusarvoihin tai linjanvetoihin puuttua.                                                                                                         

Lepää rauhassa, toveri Arvo Sipilä!

Esa Kanerva