Työ, talous ja yhteiskunta sekä yrittäjyys Suomessa

                                                                                                                                       28.9.2015


Tampereen Sosialidemokraattinen Toveriseura tilaisuuden pääjärjestäjänä toivottaa kaikki asiasta kiinnostuneet tervetulleeksi avoimeen yleisötilaisuuteen Työväenmuseo Werstaalle osoite Väinö Linnanaukio 2 tänään 28.9.2015 klo 18. Kahvitella voi ennen tilaisuuden alkua 17.30 alkaen.


Illan teeman voisi kiteyttää mielestäni yhteen sanaan ja se on TYÖ. Tai pikemminkin sen puute. Työttömyys uhkaa julkista taloutta ja jopa yhteiskunnallista vakautta. Rahaa palaa työttömyyden hoitoon eikä sitä riitä kyllin järkeviinkään investointeihin. Investointilama ja suomalaisten tuotteiden kysynnän heikkous pahentavat taantumaa ja työttömyyttä.

Hallitus tosin heikentää kotimaista kulutuskysyntää leikkaamalla sosiaaliturvaa ja palkansaajien ostovoimaa. En kehota hallitusta holtittomaan velanottoon, vaikka rahan hinta on halpaa. Olisi kuitenkin järkevää helpottaa työttömyyttä jonkinasteisesti oikein kohdennetuilla panostuksilla esimerkiksi tie-, liikenne- ja tietoliikenneinfrastruktuurin kehittämiseen, korjausrakentamiseen sekä kasvualojen tutkimus- ja tuotekehityshankkeisiin.

Ilman yrittäjyyttä yhteiskunnan työllistämismahdollisuudet heikkenevät ratkaisevasti. Yrittämisessä on riskinsä ja monet yritykset elävät vain muutaman vuoden. Onko Suomi hyvää maa yrittäjälle ja mitä yhteiskunta voisi tehdä yrittäjän elämän helpottamiseksi? Tämä on tärkeää tietää, jotta yrittäjät voisivat hyvin ja kykenisivät työllistämään. Siksi pohdimme tänään työtä, taloutta ja yhteiskuntaa yrittäjän näkökulmasta.

Alustukset aloittaa Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen ja hänen jälkeensä HH-kiinteistöt Oy:n hallituksen puheenjohtaja Hannu Salonen jatkaa. Esitysten jälkeen käydään keskustelu.


Esa Kanerva