Varapuheenjohtaehdokkaiden esittäytyminen ja puoluesihteerikandidaattien puheenvuorot
                                                                                                                                       8.2.2017

Maarit Feldt-Ranta piti seuraavan laisen esittäytymisen ja nosti haluamiaan teemoja esiin.

Maailma on täynnä mahdollisuuksia ja ihmeellisiä asioita. Isänisäkin halusi tehdä maailmasta paremman, sokeana. Nyt on minun vuoroni tehdä maailmasta parempi paikka lapsille. Viime vuosisata oli sosialidemokratian. Sitä on rakennettu yhdessä. Myös Ruotsi ja Norja ovat muita esimerkkejä. Poliittinen liike ja ammattiyhdistysliike tekevät mutkatonta yhteistyötä siellä. Varapuheenjohtaja täydentää puoluejohtajaa ja tekee töitä oman tehtävänkuvansa mukaisesti. Sosialidemokraattinen liike on huuto vapaudelle, tunnen teidät ja te tunnette minut. Haluan antaa energiani ja tarmoni kohti vaalivoittoja. Olen koko kentän käytettävissä. Yhdessä me menestymme. Maailma on ihmeellinen asia.

Teemu Hirvonen on Kaakkois-Suomen piirin puheenjohtaja. Hän esittäytyi seuraavasti.

On upea tunne kysyä teiltä luottamusta tehtävään. Olen kuntapäättäjä ja Kaakkois-Suomen piirin puheenjohtaja. Luottamus tulevaan on tyttäreni katseessa. Tulevaisuus näyttää erilaiselta Eduskunnasta katsoen kuin kotoa ja kentän perspektiivistä silmäiltynä. Aika on vaikea ja muutoksen aikaa. Demareita ei muutos pelota koskaan. Muutosviesteillä voitetaan vaalit. Muutoksen täytyy toimia monien puolesta eikä vain harvojen puolesta. Muutos tehdään yhteistyöllä. On vaikea nähdä Sipilän hallituksen työssä mitään hyvää. Johtajuudella muutetaan maata. Rohkealla politiikalla tehdään yhteistyön maailmaa.

Sanna Marin on, kuten hyvin tiedetään, pätevä ja osaava Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja. Hänen ulostulonsa voitte lukea alla.

Pitää vaikeimmissakin tilanteissa sanoa, minä yritän (Miina Sillanpää). Nyt on kuitenkin suunta ylös ja eteenpäin. Haluan toimia puoluejohdossa osana kokonaisuutta, mutta ravisuttavana tekijänä. Ihmisoikeuksia on alettu kyseenalaistaa monissa maissa. Demarien tulee tunnistaa nämä asiat ja tehdä ratkaisuja työelämään, maksuttomaan koulutukseen ja varhaiskasvatukseen. Katse on käännettävä myös vanhempainvapaajärjestelmään. Eriarvoistuminen on käännettävä osallisuudeksi. Demokratia ei ole valmis. Tämä onnistuu joukkueena ja yhteistoimin. Me voimme kääntää suunnan parempaan. Liisa Jaakonsaarelta: Me voimme vahvistaa luottamusta politiikkaan: Meidän pitää puhua totta, etsiä ratkaisuja ja herättää toivo.

Ari Marjeta on koulutukseltaan teologi ja ammatiltaan yksityisyrittäjä. Hän on Itä-Suomen ehdokas puolueen johtoon.

Joskus uskaltaa täytyy, muuten kivettyy, rohkeat kuolevat kerran, raukat useampaan kertaan. Mitä sanomme niille, joita vastaan kävelee kadulla pelko tai maahanmuuttaja. Meidän ei tarvitse kivettyjä. Vastata voimme perusarvoillamme. Ei katteettomilla lupauksilla. Keskeinen arvo on ihmisarvo. Tulevissa vaaleissa on meidän annettava vastauksia avoimesti ja rehellisesti. Vaalivoiton jälkeen, onko meillä demareilla rohkeutta muutoksiin työelämässä. Vai onko työ lahja? Pienyrittäjät on otettava mukaan liikkeeseen. 150.000 yrittäjää elää alle 1200 euroa kuukaudessa. Aluepoliittinen ohjelmamme on, koko Suomi on meille tärkeä. Meidän kannattaa kuulla nuoria. Yleisterveydenhuolto on kannatettava asia. Rohkeat kuolevat vain kerran!

Ville Skinnari on kotoisin Lahdesta. Hän on edesmenneen Jouko Skinnarin poika ja juristi.

80-lla uskallettiin unelmoida. Lähdin maailmalle 1995. 2008 maailma muuttui. Investoinnit puuttuivat ja johtajien palkat nousivat. Yrityksiä myytiin ulkomaille, puuttui kunnianhimo. Useiden tappioiden jälkeen me uskomme vaalivoittoihin. Tarvitsemme aitoa välittämistä ihmisistä. Se syntyy meidän jokapäiväisestä toiminnasta. Olemme tehnee hyvää oppositiopolitiikkaa. Pitää osata sanoa, mitä ja miten uudistukset tehdään. Puoluehallituksen roolia tulee kehittää. Te rakennatte nyt tulevan pääministerin joukkueen.

Neljän puoluesihteerikandidaatin esittelypuheenvuorot lyhyesti kommentoituna olivat seuraavat. Kaikki ovat voineet tutustua heidän taustoihinsa lehdistä, joten en niitä toista.

Kierroksen aloitti Hanna Kuntsi. Hän työskentelee Palvelualojen ammattiliiton viestinnässä.

Sdp on vastavoima. Haluamme uudistaa yhteiskuntaa, hoidamme pakolaiskriisiin, ilmastomuutokseen. Saatava 550.000 ääntä lisää, tavoite on oltava korkealla. Pyrkimyksenä on oltava arjen oikeudenmukaisuus. Poliittiset linjaukset on saatava toteutetuksi kampanjoiksi ja menestykseksi. Niihin tarvitaan johtajaa ja kannustajaa. Nykyinen osaaminen on saatava näkyväksi. Luottamus on tärkeä, vahvuutemme ovat arvot.

Tuomas Kurttila on Suomen ensimmäinen lapsiasianvaltuutettu.

Huoli ei ole tästä puolueesta, vaan Suomesta. Olemme huolestuneita lasten lukutaidosta ja eriarvoistumisesta. Toivo on tässä liikkeessä. Helppoihin kysymyksiin on nykyään helppoja vastauksia. Tämä puolue ei anna helppoja vastauksia. Nöyrä työ tässä liikkeessä on muuttaa tätä Suomea. Se mikä meille on tärkeää tänään, sen me näemme huomenna.

Anton Rönnholm työskentelee Euroopassa viestintäasiantuntijana.

Muisteli lapsena tavanneensa Kalevi Sorsan. Olen ollut puolueessa pitkään. Lupaukset on pidettävä. Avain muutokseen on Sosialidemokraattinen puolue. Nykyinen tilanne ei riitä, täytyy tietää, mitä väki salin ulkopuolella ajattelee. On kysymys kuuntelemisesta. Suomi toimii valmentajana nuorille kohti heidän osaamisen kehittämistä. Haastetaan nykyinen talouspolitiikka. Tahdon politiikkaa, toivolla muutoksesta. Sdp tuo toivon muutoksesta ja on itse muutos parempaan.

Mikko Salmi on Demarin päätoimittaja ja teologi Oulusta.

Tämä on SDP:n uuden alun päivä. Se on löytänyt uuden sävelen. Annamme äänen niille, joiden huulet ovat jäätyneet kiinni. Nuorena jaoin aamun lehteä. Työkaverini Sirpa teki työtä jakajana, myyjänä ja hoiti lapset. Haaveili kielikursseista ja saada nukkua tarpeeksi. Kaverini Kaisa pelkäsi kertoa homoseksuaalisuudestaan ja perhe hylkäsi hänet. Tarvitaan hyväksyntää ja rakkautta. Kukin pelastakoon itsensä. Sdp on empatiapuolue. Puolue ei pelkää katsoa ongelmia silmästä silmään. SDP varjelee inhimillisyyttä. Uskallamme puhua rakkaudesta. Maailma ei aina ole reilu, me olemme sitä varten, että teemme sen paremmaksi. Liikkeen johtoon tarvitaan ihmisiä, jotka tekevät työtään sydämellä. Hyvää SDP:n uuden alun päivää!

Kirjasi Esa Kanerva

Huomenna kirjoitan Kalevan maauimalahankkeesta.