Matkalla Lahteen puoluekokoukseen
                                                                                                                                        6.2.2017

Linja-automatka Lahteen on takana. Matkaan meni parisen tuntia. Puikoissa oli entinen kansanedustaja Tero Rönni, joka on ryhtynyt liikennöitsijäksi. On vielä pimeätä, kun auto lähtee Tampereen Vanhalta kirkolta. Mukana kuljettajan laskujen mukaan oli 35 henkeä, osa tulee matkan varrelta. Aluksi puhuttiin politiikka, mutta sitten keskityttiin kortinpeluuseen. Kumppaneina olivat Anttilan Pekka ja Sirniön Ilpo. Korttia lätkiessä aika kului joutuisasti ja sitten oltiinkin Lahdessa. Aluksi käytiin ilmoittautumassa ja sitten saimme lounaan. Maittavaa lasagnea oli. Nyt istun Vesijärvi-salissa, joka tuntuu olevan täpö täysi. Taustalla iso näyttö kertoo salin tapahtumat edessä.

Kokous alkaa klo 12. Avaus tehtiin komeasti Sibeliuksen Finlandian säestämällä akrobatia- ja voimisteluesityksellä. Puolueen puheenjohtaja Antti Rinne avasi kokouksen. Antti kertoi Lipposeen Paavon lähetelleen terveisiä ja toivoi kokoukselta hyvää henkeä. Sitten hoidettiin muodollisuudet, kokouksen päätösvaltaisuus ym. Valtakirjat tarkastettiin ja todettiin asianmukaisiksi. Tiedotusvälineiden edustajille myönnettiin läsnäolo-oikeus. Hyväksyttiin esityslista. Valittiin kokouksen 5 puheenjohtaja ja sihteeriä. Ääntenlaskijoita valittiin 6 henkeä. Kolme pöytäkirjan tarkastaa tuli valituksi. Järjestystäkin pidettiin yllä järjestyssäännöllä.

Seuraavaksi oli listalla valiokuntien asettaminen ja valinta. Valiokuntia oli kaikkiaan 13 kappaletta. Tärkeimpinä ovat periaateohjelma-, laki-, vaali- ja järjestövaliokunta. Kokous äänesti puheenjohtajaehdokkaiden esittelypuheenvuoron pituudesta. Päätettiin, että ne saavat kestää 10 minuuttia. Kannattajapuheenvuorojen määräksi päätettiin 5 kappaletta kaikissa äänestyksissä.

Poliittisen tilannekatsauksen piti puheenjohtaja Antti Rinne. Kerron omin sanoin hänen puheensa sisällön. Hän totesi, että ”Häme on eräänlainen SDP:n linnake. Kannatus on vahvaa. Kannatus on ollut laskeva. Trendi on ollut yleiseurooppalainen. Tarvetta on siis ollut linjan reivaamiseen. Kansalaisten luottamus on tällä hetkellä palaamassa. Kannatus on nostettava Lipposen hallituksen lukuihin. Seinäjoen puoluekokouksen jälkeen on pyritty työttömyyden ja lapsiperheiden olosuhteiden parantamiseen. Perusta talousnousulle on luotu jo ennen nykyhallitusta. Jos SDP olisi päässyt hallitukseen viime vaalien jälkeen, olisi yhteistyö Kokoomuksen kanssa ollut vaikeata. Nykyinen hallitus on kilpailuhallitus. Sipilän hallitus on tehnyt vain leikkauksia. Sosiaaliset seuraukset ovat olleet vakavat. Leikkaukset ovat heikentäneet tulevaa kasvua. Koulutusleikkaukset ovat kaikkein pahimpia. Sivistys on totuuden kumppani ja valheen vihollinen. Sivistyksen alkuaskeleet otetaan varhaiskasvatuksessa.

Subjektiivisen päivähoito-oikeuden poistaminen on ollut virhe. Sote-uudistuksessa avattiin ylikansallisten yhtiöitten rahastus ja kansalaisten kuppaaminen. Pakkolait olivat oikeusvaltiolle suuri uhka. Kyky on jopa vahingollinen kansantaloudelle. Kokoomus ajaa työnantajavallan lisäämistä työpaikoilla paikallisen sopimisen kaavussa. SDP esittää kaikille nuorille kesätyötä. Sopimusyhteiskunnan puolustaminen on vahvassa SDP:n perimässä. Työ on meille tärkeää.

Perinteiset työn muodot haastavat perinteisen käsityksen työstämme. Se aiheuttaa
turvattomuutta. Näihin on haettava ratkaisuja. SDP tulee aina olemaan työn liike ja tulemme hakemaan ratkaisuja. Hallituksen linjalle on vaihtoehto. Se on puolueemme inhimillinen vaihtoehto. SDP tarjoaa yhteistyön kättä myös hallitukselle. Puheenjohtaja esittää seuraavalla kierroksella puheenjohtajan valitsemista jäsenäänestyksellä. Eläkekysymyksessä puheenjohtaja toivoi edustajilta malttia.

Euroopassa puhaltaa oikeistopuolueiden. Maakuntavaaleihin osallistuvat lähtevät eturintamassa eduskuntavaaleihin. Maailmassa on tällä hetkellä monia kriisejä, jotka vaativat ratkaisuja. Suomen pitäisi olla aloitteellinen Eurooppa-politiikassaan. Kansainvälisessä yhteisössä Suomi on ollut kokoaan suurempi toimija ja siihen tulee pyrkiä. SDP asettaa oman presidenttiehdokkaana. Seuraavissa vaaleissa kelpaa ainoastaan voitto.

Tavalliset ihmiset odottavat meiltä eriarvoisuuden vähentämistä ja meidän on pidettävä kaikki mukana. Me teemme inhimillistä politiikkaa ja kunnioitamme ihmistä yksilönä. Me annamme rehellisiä vastauksia kansalaisten huoliin. Rehellisyydellä voitamme varmasti!”

Kerron huomenna muista puoluekokouksen tapahtumista, mm. puheenjohtaja Antti Rinteen linjapuheen sisällön paikan päältä kirjattuna.

Esa Kanerva