Maauimalahanke etenee


                                                                                                                                   9.2.2017

Hanke on ollut vireillä jo parisen vuotta. Matkalla on ollut mutkia, joita on pitänyt suoristella. Rahoitus oli alun alkaen suunniteltu toteutettavaksi leasing-rahoituksella, mutta nyttemmin on päädytty budjettirahoitukseen. Eli rahoitus tulee suoraan verovaroista. Hyvä niin, koska olen hyvin varautunut ”velkarahalla” investoimiseen. Maauimalan rakentaminen on kaikkien kuntalaisten kannalta kannatettava hanke, vielä kun on toiveita siitä, että se pärjäisi ainakin suurelta osin asiakasmaksuilla. Uimalasta voi tulla koko kansan hanke ja kesäinen keidas isoille ihmismäärille. Suunnitellut altaat hyppytorneineen ja viheralueineen voivat muodostua perheitten ”Rivieraksi”. Aina ei tarveitse lähteä ulkomaille päivää paistattamaan.

Tampereen maauimalaan toteutetaan laaja allaskokonaisuus, joka koostuu yhdestä 50 metrin pituisesta altaasta, jossa on 8 uintirataa, hyppyaltaasta, lastenaltaasta ja pienten lasten kahluualtaasta. Hyppyaltaaseen tulee 10 metrin, 7,5 metrin ja 3 metrin korkuiset hyppytasot sekä 3 metrin ja 1 metrin korkuiset ponnahduslaudat. Lisäksi maauimalaan rakennetaan myyntitilat kioskille sekä pukeutumis- ja peseytymistilat. Maauimala rakennetaan esteettömäksi ja kaikille käyttäjille soveltuvaksi.

Maauimala on suunnattu kaikille ikäryhmille. Uima-altaissa on koko kesäkauden ajan lämmin uintivesi, joten esimerkiksi pienten lasten uimakoulut on helppo järjestää maauimalassa. Asiakkaat voivat käyttää uintikeskusta ja maauimalaa monella eri tavalla: asiakas voi tulla uimaan ainoastaan maauimalaan, käyttää uimakeskuksen palveluja sekä maauimalaa samalla käyntikerralla tai pelkästään uintikeskusta. Eri käyttötavoille tulee omat maksunsa. Maauimalaan toteutetaan sekä oma erillinen sisäänkäynti ulkokautta että yhteys sisäaltaille ja uintikeskuksen pukeutumis- ja pesutiloihin.

Altaitten vesien lämmitys on suunniteltu lämmitettäväksi uimahallirakennuksen viilentämisestä saatavan paluuveden energialla, ns. kaukokylmällä. Tällöin myös sisäuimalan energian käyttö tehostuu ja säästöt energialaskussa ovat huomattavat.

Maauimalan rakennustöiden aloitus viivästyi, koska saatujen tarjousten kustannukset ylittävät hankesuunnitelmassa asetetun tavoitteen. Toukokuussa 2016 järjestetyn tarjouskilpailun perusteella koko hankkeen hinnaksi oli tulossa yli 10 miljoonaa euroa. Hankkeelle tavoitellun kustannusneutraaliuden, jossa kulut katetaan asiakasmaksuilla, on arvioitu toteutuvan noin 9,5 miljoonan euron hankintahinnalla. Nyt ollaan tilanteessa, jossa kuluja on saatu karsittua muottiin ja ainoastaan valtionosuus, arvioitu 750.000 - 1miljoona euroa, puuttuu. Siitä tehdään valtionhallinnossa päätökset maalis-huhtikuun vaihteessa. On hyvin todennäköistä, että avustus saadaan.

Kuokka on tarkoitus iskeä peltoon huhtikuussa ja valmista pitäisi olla toukokuussa 2018.

Tavataan altaalla!

Esa Kanerva

Huomenna kirjoitan pääministeri Sipilän taipaleesta pääministerinä.