Puheenjohtajaehdokkaiden esittäytymispuheenvuorot ja Rinteen linjapuhe


                                                                                                                                   7.2.2017

 Kansanedustaja ja haastaja Timo Harakka piti oman esittäytymispuheenvuoronsa aakkosjärjestyksessä ensimmäisenä. Hän aloitti vapaasti muisteltuna puheen seuraavasti.


Puolueen puheenjohtaja valitaan tässä kokouksessa, sinä päätät! Onko vanha valinta riskitön. Tyytyväisyys on riski. Sinä päätät.Tarvitsemme seuraavissa vaaleissa reilusti yli 100.000 uutta äänestäjää. Riskittömyys on riski. Olkaamme rohkeita, tarvitsemme ruuhkavuosia elävien äänet. Äärioikeisto nousee. Sosialidemokratia on turva. Olen saanut peruskoulun, siksi olen tässä. Politiikkaa tehdään kasvaville sukupolville ja aina parempaa yhteiskuntaa varten SDP:n pitää olla Suomen tärkein puolue, jolla on tulevaisuuden vaihtoehto. Koko liike luo linjan. Jäsenten tahto näkyy puheenjohtajan teoissa. Nuoria on innostettava tulevaisuuspuolueen rakentamiseen. Sitoutuminen tämän puolueen arvoihin ei estä tulevaisuuden tekoja. Voitamme vaalit yhdistämällä rohkeuden ja toivon. Suomalaiset toivovat rakentavaa ja rauhantekijäpääministeriä. Täytyy nähdä kauas, jotta näemme lähelle. Voimme muuttaa maailmaa.

Seuraavaksi istuva puheenjohtaja piti oman puheenvuoronsa. Hän otti rennosti ja jutusteli seuraavan muistelman. Kerron tarinan. Kävin Hakaniemen torilla Hurstin leipäjonoissa. Siellä oli satoja metrejä ihmisiä. Jaossa oli 2000 pussia ruokaa. Tarina oli aika lohduton. Yli sata ihmistä jäi ilman. Jonossa oli asunnottomia ja nöyryytettynä ihmisiä. Pohjoismaista hyvinvointivaltiota rakentaneet ihmiset ovat itse nyt vailla toivoa. Tarvitaan Sdp:ta, joka auttaa näitä ihmisiä pois köyhyydestä. Olen AINA HEIKOMMAN PUOLELLA, se on tämän liikkeen ydin.

Kolmantena aakkosjärjestyksessä esiintyi Tytti Tuppurainen. Hän aloitti, ”maailma on muuttunut”. Olemmeko työmme tehneet, tänään meitä tarvitaan rauhan, tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden puolustamiseksi. Äärioikeisto vahvistuu ja rajoja vaaditaan kiinni. Ihmisyyden ääni uhkaa hukkua. Sääntöihin ja sopimuksiin perustuva maailmankauppa muuttuu protektionismiksi. Pääministerin tärkeä tehtävä on johtaa Eurooppapolitiikaa. Maahan on syntynyt uusi hiljainen enemmistö. Maksavat veronsa ja koettavat selviytyä arjesta. Ovat huolissaan, saavatko terveydenhuoltoa. Huomisen eteen on puolueella työtä. Hiljaisen enemmistön eteen on tehtävä töitä. Populistien kanssa emme voi tehdä huutokauppaa. Politiikka tehdään tosiasioihin perustuen. Kehityksessä voi olla hitaan kasvun aika, joka on sanottava rehellisesti. Huolehdimme, että pienelläkin palkalla tulee toimeen. SDP on feministinen puolue. Sdp on valittu huolehtimaan pienten ihmisten asioista. Huolehdimme sosiaaliturvasta ja työttömyysongelman. Olen ollut 20 vuotta puolueen toiminnassa. Sosialidemokratia on vastaus aikamme haasteisiin. Puolueen historiallinen tehtävä on suurempi kuin yhden ihmisen valinta. Nyt tarvitaan johtajuutta. Tarvitaan pimeyteen valo.

Valittu puheenjohtaja Antti Rinne piti kokouksessa myös linjapuheen. Kirjoitan sen sisällön muistiinpanojeni pohjalta. Suomen tasavallan alku on ollut kova. Jälleenrakennusaikana johti teollistumisen ja hyvivointivaltiovaltion luomiseen. Sdp on luonut mahdollisuuksia oman polun löytämiseen. Arvot kestävät aikaa. Hyvinvointivaltio ei ole valmis, tuleekohan? Sdp suojelee heikkoja. Työ jakaa ihmiset. Puute synnyttää ongelmia ja hajottaa perheitä. Työ kiinnittää ihmisen yhteiskuntaan. Työelämään liittyy entistä enemmän epävarmuutta. Suurelle enemmistöllä työn silppuuntuminen on vastenmielistä, ei oma valinta. Teknologian kehitystä ei pysäytä mikään. Sitä pitää hallita. Sdp yhdistää hyödyt ihmisten turvaan ja tulevaisuuteen. Olemme ehkä päässeet kurkistamaan innovaatioiden maailmaan. Hyvinvointivaltio tarjoaa turvaa murrosta vastaa. Tarvitsemme vahvaa hyvinvointivaltiota. Tarvitsemme sopimisen kulttuuria. Tulevaisuuden työmarkkinoille tarvitaan pelisäännöt. Ne takaavat reilun kohtelun ja suojan esimerkiksi nuorille. Tarvitaan yleissitovia työehtosopimuksia. Osaamista pitää päivittää ja rakentaa siltaa työstä työhön. Maailma muuttuu nopeasti. Tarvitsemme työelämään laajan turvaverkot. Pidetään lakikin mukana. Turvaverkot luovat suojaa työttömyyden ja sairauden varalle. Julkisen vallan on luotava sosiaali- ja terveyspalvelut. Hiipivä työttömyys tulee yhteiskuntaan. Leipäpusseilla ei täytetä sosiaaliturvan aukkoja. Käytämme demarinuorten yleisturvamallia. Sdp on feministinen puolue. Poistamme kaikki tasa-arvon esteet. Toteutamme perhevapaajärjestelmän uudistuksen ja maksuttoman subjektiivisen päivähoidon. Pahinta on lasten yksinäisyys. Työn ja perhe-elämän yhdistämiseen on paneuduttava tosissaan.

Uuden toimintamallin rakentaminen tehdään yhteistyössä kunnan ja kolmannen sektorin kanssa. Homeongelma on vakava. Laaditaan korjausrakentamisen ohjelma.
Rahoituspohja rakentuu työllisyydelle. Tarvitaan 200.000 uutta työpaikkaa. Ne syntyvät pienissä- ja keskisuurissa yhtiöissä. Pääkaupunkiseudun kehittäminen on jäänyt poliittisen pelin uhriksi. Tarvitaan metropolialue osaamis- ja kehittämisohjelmaa. Huolestuttaa Lappi ja Pohjoi-Karjala. Kuihtuvat kunnat eivät tarjoa säällisiä elämän olosuhteita. Ne luovat maaperää populismille.


Sitoudumme siihen, että alueitten vahvuudet otetaan huomioon. Säilytetään koulutuspaikat. Sdp on kaikkialla Suomessa asuvien puolue. Me takaamme kaikille kansalaisille säälliset elinolot kaikkialla.
Tarvitaan kasvupanostuksia kasvatukseen, koulutukseen ja digitalisointiin. Tarvitaan tekoälystrategia.


Oikeistovetoinen Eurooppa harjoittaa toisenlaista politiikkaa Leikataan turvaverkkoja ja sosiaaliturvaa. Ruotsissa on panostettu 8 miljardia infraan. Kasvupainotteinen strategia ja finanssipolitiikan keventäminen on paikallaan. Tällä lisäämme kasvua. Talouspolitiikan suunnan muuttaminen on tehtävä. Leikkauspolitiikka on tiensä päässä. Tarvitaan kansalaisten Eurooppa. Sdp aloittaa Eu-puheenjohtajakauden valmistautumisen nyt.
Trumpin päätökset ovat johtaneet maailman viheliäiseen tilanteeseen. Vapaakauppa tarvitsee puolustajansa. Ilmastonmuutos on ollut myös kohteena. Tuhlaileva talous on tiensä päässä.


Suomen pitää saada suunsa auki. Suomen pitää ryhtyä aktiiviseksi maailmanpolitiikan toimijaksi. Venäjä on naapurimaa, jonka kanssa on pidettävä suhteita yllä. Itämeri on rauhan meremme. Sen puoleista on työskenneltävä ja turvallisuutta lisättävä.
Globaali oikeudenmukaisuus edellyttää, mm. verokilpailun lopettamista ja politiikan avulla köyhyyden poistamista. Puolustakaamme hyvinvointivaltiotamme. Yhdessä onnistumme, pidetään kaikki mukana.

Huomenna kirjoitan referaatit puoluesihteerikandidaattien ja varapuheenjohtaehdokkaiden puheenvuoroista ja esittäytymisestä.

Esa Kanerva