Suomi-neidon kyynel

                                                                                                                                        5.6.2015

Hallitusohjelman teko oli helppoa kuin paskan talikointi pellolle. Se syntyi nopeasti, iskujen kohteet löydettiin helposti ja maaleihin uskotaan osuttavan. Nuotit oli kirjoitettu Kansakoulunkujalla Kokoomuksen puoluetoimistossa ja Eteläranta kympissä. Vanhasen veli Rauno konsultoi työreformia vanhasta muistista.

Hallituksen muodostaneet puolueet olivat näköjään ideologisesti hyvin lähellä toisiaan, joten soraääniä ei kuultu. Perussuomalaiset suorastaan pyysivät päästä hallitukseen ja antautuivat ehdoitta. ”Työväenpuolueen” lupaukset ja puheet makaavat lavettina Keskustan ja Kokoomuksen suurta rahaa suosivan politiikan alla.

Ensimmäistä makua mielenilmaisuista saadaan jo ensi viikolla, kun päivähoitoväki osoittaa mieltä valtakunnallisesti teemalla ”Vain kaksi kättä” päivähoidon leikkauksia vastaan. Tampereella kokoonnutaan kuudelta illalla huutamaan iskulauseita Keskustorille. Merkille pantavaa on se, että harvoin ”pehmeän puolen” naiset nousevat barrikadeille ja nyt he toimivat keihäänkärkinä. Niin paljon heitä satuttaa leikkaukset ja lapsiryhmien paisuttamiset.

Isoista ammattiliitoista ovat ilmoittaneet ainakin Teollisuusalojen ammattiliitto TEAM, Palvelualojen ammattiliitto PAM ja Kuljetusalan ammattiliitto AKT irtautuvansa Työllisyys- ja kasvusopimuksen jatkosta ja aikovat neuvotella liittokohtaisesti. Sipilän hallitusohjelma ja kaavailut yhteiskuntasopimuksen sisällöstä eivät lupaa hyvää työmarkkinoiden kolmikantaiselle yhteistyölle ja sopimisen kulttuurille. Yksikkötyökustannusten 5 %:n alentamisvaatimus, ilmeisesti työaikoja pidentämällä, työlainsäädännön sekä työttömyys- ja sosiaaliturvan leikkaukset sekä yleissitovuuden murentaminen ovat suoraan työnantajien ja yrittäjien tavoitepapereista.                                                                                                   

Nämä vaateet sopivat erittäin heikosti työttömyys- ja taloustilanteeseen ja tavoitteeseen pidentää työuria ja parantaa työssä jaksamista. Samalla ne osoittavat, että tasavertainen työmarkkinoiden kehittämiskulttuuri ja kolmikantainen työelämäasioiden valmistelu on Sipilän hallituksen toimesta laitettu sivuun?

Hävettää niin pirusti se, että Suomi tuhrii tämän hallituksen johdosta kansainvälisen maineemme. Perussuomalaisten toive kehitysavun leikkaamisesta toteutuu ja sitä leikataan 40 prosenttia. On hälytyttävää, että Suomen kehitysapu on vain puolet YK:n asettamasta tavoitteesta (0,7 % bruttokansantuotteesta). Timo Soinille tämä on ns. lopullinen ratkaisu ”pakolaiskysymykseen”. Onhan näitä ”Endlösungeja” maailman historiassa tehty ennenkin.

On uskomatonta, että tässä hallitusohjelmassa niin monen perussuomalaisen äänestäjän tahto on muutettu niin harvojen hyödyksi. Köyhien ääni on muutettu rikkaiden ääneksi. Arvoisat persut, näin nyt vaan kävi! Turha on käsi päässä ihmetellä, takki ja selkä tulivat kannattajille käännetyiksi. Kuinka eläkeläinen selviää asumisestaan kun tukia heikennetään. Sähkö nousee, lääkkeet nousevat, palveluasumisen maksut nousevat. Ymmärtäkää nyt, että niukkaa elämää leikataan entisestään. Työttömät pannaan ahtaalle ja opiskelijat nälkärajalle, toisin kuin lupasitte ennen vaaleja.

No ei leikkauksia ilman helpotuksia! Hallitus lahjoittaa 130 miljoonaa euroa henkilöyrityksille. Sadat näistä ovat asianajo- ja lakiasiantoimistoja sekä hammaslääkärifirmoja, joille hallituksen toimet ovat verrattavissa tukiaisiin.

Lopuksi vielä - the one and the only – ”tuohesta ei saa takkia eikä lukkarista pappia” eikä tästä hallituksesta priimaa!

Esa Kanerva