Kesätyöpaikatta jääminen on nuorelle kova pala


                                                                                                       10.6.2015

Tulevana kesänä Tampereen kaupunki tarjoaa 500 parin viikon kesätyöpaikkaa nuorille. Hakemuksia tulee monen kertainen määrä ja tuhansia unelmia jää toteutumatta. Työpaikoista käydään armotonta kamppailua. Moni yksityisen sektorin työnantaja otti tavanomaista vähemmän harjoittelijoita ja muuta kesätyövoimaa. Hakijoiden määrän ja tarjolla olevien työpaikkojen epäsuhta on käsin kosketeltava. Liian moni nuori jää nuolemaan näppejään.

Työnhakijoiden joukossa on ammattiin opiskelevia, joille oman alan harjoittelu on välttämätön osa opintoja. Yhtä tarpeellinen on työpaikka peruskoulun yläluokkalaiselle unohtamatta lukio- ja korkeakouluopiskelijoita. Tampere tarjoaa paikkoja myös alle 18-vuotiaille avustajiksi päiväkoteihin ja kotihoitoon, tukipalveluiden apulaisiksi ja liikenteen ohjaajiksi.

Tällä hetkellä perheissä on paljon työttömyyttä ja lomautuksia. Näiden perheiden nuorten rahat kuluvat vaatteisiin ja muuhun välttämättömään, oppikirjatkin maksavat tolkuttomasti. Kesätienestejä ei ole vara käyttää hummailuun.

Kesätyöllä on nuoren elämän kannalta suuri merkitys. Se opettaa nuorelle työelämätaitoja ja avaa polkuja työelämään. Mikä tärkeintä, nuorten kokemukset työskentelystä ovat pääsääntöisesti positiivisia.

Yritysten kannattaisi muistaa, että kesätöiden tarjoaminen ja kesätyötekijöistä huolehtiminen vaikuttaa myönteisesti yrityskuvaan ja lisää nuorten kiinnostusta alaa kohtaan.
Suomalainen kesätyökulttuuri on kansainvälisestikin ainutlaatuinen. Se mahdollistaa nuorille jo varhain tilaisuuden ”maistaa” työn tekemistä, opetella työssä vaadittavia taitoja ja tienata rahaa. Monissa muissa maissa työelämään siirrytään ilman työkokemusta.

Nyt kun puhutaan isojen johtajien yhteiskuntavastuusta ja palkkojen alentamisesta vapaaehtoisesti, suurin osoitus yhteiskuntavastuusta on mielestäni yrityksen aktiivinen kesätyöpaikkojen tarjonta. Palkkojen alennuspuheet ovat kosmetiikkaa!

Nuoria syytetään laiskuudesta ja vetelehtimisestä. Kuka heittää ensimmäisen kiven? Kesätyötä ei yksinkertaisesti riitä kaikille halukkaille. Tampereen kaupungin tulisi mielestäni kolminkertaistaa kesätyöpaikkojen tarjonnan. Se ei ole iso taloudellinen kysymys verrattuna esimerkiksi erilaisten hankkeiden kuluihin. Monia projekteja tehdään ja kun ne ovat valmiit, kirjataan ne mappi ”Ö:hön”.

Kaupunki ja täällä toimivat yritykset eivät saa palkita koulutyönsä hyvin hoitavia nuoria antamalle heille lahjaksi toimettomuuden ja rahattomuuden!

Esa Kanerva