Syyttömänä syntynyt


                                                                                                                                  

                                                                                                                       13.7.2017

Hallitus on taas harhapoluilla. Se on antamassa esitystä siitä, kuinka liikennerikkomuksista jatkossa rangaistaisiin. Liikenneministeriön valmistelemassa esityksessä ollaan kajoamassa länsimaisen oikeuskäytännön keskeiseen periaatteeseen, olet syytön kunnes toisin todistetaan. Pintapuolisesti arvioiden muutos saattaa tuntua hiusten halkomiselta. Sitä se ei ole. Elämä on opettanut sen, että kavaltaminenkin aloitetaan yleensä pienistä summista ja sitten siirrytään ahneuksissa suurempiin potteihin. Näin voi käydä tässäkin asiassa.Täytyy muistaa, että syyttömyysolettama on keskeisiin ihmisoikeuksiin kuuluva periaate, jonka mukaan todistustaakka rikosasioissa kuuluu aina syyttäjälle. Jokaista ihmistä, todennäköisin syin epäiltyäkin, on pidettävä syyttömänä eikä hänen tarvitse todistaa syyttömyyttään välttyäkseen rangaistukselta. 

Asialla on liikenneministeri Berner, joka puolustaa kiivaasti rikesakkojärjestelmän muuttamista liikennevirhemaksuksi. Rikesakon saaja ei hänen mukaansa syyllistyisi enää rikokosoikeudelliseen tekoon. Tällöin ei tarvitsisi noudattaa syyttömyyden oikeusperiaatetta. Näin se yhteiskunta muuttuu. Ei tehdä enää liikenteessä rötöksiä, ainostaan virheitä. Aikamoista kikkailua ja petausta hallituksen rahankeruuprojektin sujuvoittamiseksi.

Jos peltitolppa nykyisin välähtää, voi kuljettaja saattaa asiansa käräjäoikeuden tutkittavaksi. Syyttäjällä on todistustaakka. Mikäli Eduskunta hyväksyy hallituksen kaavailut, ei auta muu kuin kaivaa kuvettaan ja narskuttaa hampaitaan. Sinun pitää todistaa, ettet ajanut ylinopeutta. Aika vaikeata antaa näyttöä syyttömyydestään, vaikka tolppa voi olla väärässä. Ohjelmointi, viritykset tai tulkinnat saattavat olla joskus pielessä. Oikaisuvaatimuksen voit tehdä, mutta sinun on todistettava jollakin tapaa, ettet ollut syyllistynyt ylinopeuteen.

Kun hallituksen tarve rahastaa autoilijoita näyttää olevan pohjaton, eiköhän mieluummin nosteta löpön hintaa sentillä kuin uhrataan Suomen maine oikeusvaltiona. Eikä tämä ole liioittelua!

Esa Kanerva