Kaupungin työaikariitaan olisi vihdoin saatava ratkaisu!
                                                                                                                                                                     

                                                                                                                     11.7.2017

Valtuutetuille tulee postia kirjastoista, terveysasemilta ja muista peruspalveluista epäoikeudenmukaiseksi koetuista kaupungin toimistotyöaikamuutoksista. Järkevin käytäntö palkanmaksun perusteena olisi työn tavoitteiden saavuttamisen mittaaminen. Aikapalkkaus on väistyvä menetelmä työelämässä. Julkisen sektorin yleinen työn luonne ei kuitenkaan toistaiseksi mahdollista pelkkää työtuloksiin perustuvaa palkkausta. Työntekijä myy työntekoaikaansa työnantajalle, joka maksaa siitä palkkaa. Työn yksikköhinta on tuntipalkka. Tampereen toimistotyöaikakiistassa on kysymys 15 minuutin palkan päivittäisestä maksamatta jättämisestä ja päiväpalkan alennuksesta. Sopimukset on pidettävä ja yksipuolisesti niitä ei työnantaja voi jättää noudattamatta. Rahassa tilanne merkitsee noin runsaan 3 prosentin palkkaleikkausta Siitä siis riita.

Riita kävi jo Helsingissä keskustason neuvotteluissa ja palautettiin takaisin saatesanoilla, että sopikaa keskenänne. Työnantajalla kysymys ei voi olla isoista taloudellisista arvoista täyden kompensaation ja jo tällä hetkellä tarjotun erotuksessa. Toisaalta työntekijäpuolellakin on oltava neuvotteluvaakakupissa jotakin tarjottavaa, jotta sopuun päästäisiin.                                                                                                                            

Aivan eri asia on sitten sosiaali-ja terveydenhuoltohenkilöstön työaikamuutoksissa. Valtakunnallisesti sovitun työaikaratkaisun kylkiäisenä siirryttiin jaksotyöstä yleistyöaikaan ja uusiin ruokataukokäytäntöihin. Neuvottelijoiden mukaan systemaattisesta siirtymisestä omalla ajalla tapahtuvaan ruokailuun ei olisi sovittu, muttei myöskään kirjattu mihinkään paperiin. Toki paikallisella tasolla asia voitaisiin korjata, jos työnantajalla riittäisi halua ja tahtoa. En oikein ymmärrä, miten eroavat esimerkiksi Hatanpään sairaalan ja Sairaanhoitopiirin työn tekemisen prosessit toisistaan? Tays:ssa tehdään sujuvasti edelleen päivätöissäkin jaksotyötä. Hatanpään sairaalan työntekijät pelasti yleistyöajalta vain tuleva suunniteltu siirtyminen Sairaanhoitopiiriin.

Kohtuus se on piiskaamisessakin, julkisen sektorin työntekijät ovat olleet pelastamassa valtiontaloutta Kikyllä ja lomarahaleikkauksilla. Ei tässä tarvita enää paikallistason kyykytystä ja työajanpidennyskikkailuja työhyvinvointia pilaamaan. Valtuutettuna soisin, että asia saataisiin sovituksi ja yksi iso mätä omena poimituksi kaupungin työpaikoilta.

Esa Kanerva