Hybridivaikuttamista
                                                                                                                                       30.12.2016

Näin vuoden vaihteessa käynee vähän kevyempikin teksti.Tässä on viime aikoina lehdissä ollut juttua siitä, että Venäjä harjoittaa aktiivista vaikuttamista ja käy hybridisotaa mm. Suomea kohtaan. Suomeksi se tarkoittaa valheellisen propagandan levittämistä sosiaalisen median palstoille ja ns. trollit käyvät siellä vilkasta keskustelua väärin argumentein. Suomeksi sanottuna puhuvat ”paskaa”. Ajattelin tässä vähän vasta vaikuttaa ja kertoa neuvostoaikaisia sekä Venäjää koskevia vitsejä.

Yksi tunnetuimpia klassikoita on se, jossa juna myöhästyi, kun venäläinen kenraali oli seissyt kädet pystyssä radalla ja puolalainen veturinkuljettaja yritti koukata hänen peräänsä metsään.

Kävin Gorbatshovin ajan Venäjällä ja vitsien laadusta saattoi päätellä, että ajat ovat vapautumassa. Tulkki jopa suostui suomentamaan tämän vitsin, jonka tulen muistamaan ainiaan. Se kuului jotenkin tähän tapaan: ”Mistä johtui, että Andropov otti valtiovieraat vastaan lentokentällä, mutta Brezhnev ja Tsernenko Kremlissä? No se johtui siitä, että Andropov kävi akulla ja Brezhnev ja Tsernenko verkkovirralla.

Kerrottiin tuolloin myös juttua, että Leonid Brezhnevin vanha äiti tuli kylään Moskovaan.
Poika esitteli menestyksensä tunnusmerkkejä muorille. Katsottiin konttori ja kaupunkiasunto. Ajettiin hienolle datshalle ja tarkastettiin loistoautoja ja autotalleja. Muori tirkisteli kaikkia pää kallellaan, ei puhunut mitään eikä näyttänyt edes ilahtuneelta. Leonid kaipasi äitinsä tunnustusta, kuten kaikki isot pojat. Hän oli ihmeissään, kun ei saanut äitiä innostumaan. Viimein hän kysyi hieman ärtyneenä, ”Etkö ole ilahtunut poikasi menestyksestä?” Äiti vastasi, ”että kyllähän minä olen iloinen, pikku Leonid. ”Mutta eikö sinua pelota, että kommunistit pääsevät uudelleen valtaan Moskovassa?”

Sitten tässä tulee juttu Stalinista. Josif Stalin heräsi henkiin ja ilmestyi nyky-Venäjälle. Hän katseli aikansa maan meininkiä ja päätti palauttaa maahan kurin. Oikopäätä hän käveli Venäjän parlamentin istuntoon. Kaikki valahtivat valkoisiksi, hiljenivät ja alkoivat kuunnella mitä Stalinilla olisi sanottavanaan.
– Aivan ensimmäiseksi kaikki kansanedustajat on ammuttava, sanoi Stalin. Sen jälkeen maalaamme Kremlin vihreäksi…
– Mutta miksi vihreäksi, kyselivät kansanedustajat.
– Arvasinhan minä että täällä on toisinajattelijoita!!

Lauri Viita vertasi runoa meren painon alla simpukan kuolemasta syntyneeseen helmeen, joka lopulta päätyy niin turhanpäiväiseen tehtävään kuin korvakoruksi. Vitsi voi olla samaa juurta ja syntymekanismia. Neuvostovastaiset vitsit loppuivat silloin, kun olot Venäjällä vapautuivat. Uhka pieneni. Ei tuntunut meren puristusta enää.

Mutta nyt ovat herra Putinista vaikka minkälaista juttua ja vitsiä. Ja oikein härskistä jutusta voivat häkin ovet heilua. Vielä kertomus Putinin järjestämistä vaaleista. Sen sijaan että äänestäjä olisi pudottanut äänestyslipun vaaliuurnaan sitä lukematta, hän alkoi tavailla ainoan ehdokkaan sukunimeä. Mitä ihmettä te oikein teette, vaalivalvoja kysyy. Haluan tietää, kenelle annan ääneni. Ei saa, ei saa! Rikotte vaalisalaisuuden!

Esa Kanerva