Hallituksen leikkaukset eivät ole taloutta nostaneet


                                                                                                                                                                 

                                                                                                                                 20.12.2017

Iloinen uutinen on tietenkin se, että Suomen talous on toipunut taantumasta ja lähtenyt varovaiseen nousuun. Suomen Pankki arvioi ensimmäisenä talouden rattaiden liikkeelle lähdöstä. Entinen demari Liiikanen sanoi, että tarvitaan edelleen rakenteellisia muutoksia. Jos se tarkoittaa palkkojen leikkaamista ja köyhien kurjistamista, sellainen politiikka ei käy. Sipilän hallituksella ei ole osaa eikä arpaa nykyisessä heiveröisessä talouskavussa. Päinvastoin hallituksen toimenpiteet ovat aiheutteet ostovoimavajausta ja kotimaisen kysynnän heikkenemistä. Talouden ennustelaitokset arvioivat ensi vuodelle 1 ja kahden prosentin välistä kasvua. Se on lestadiolaiselta pääministeri Sipilältä suuri mielipidevale, että hänelle on sama, mistä syystä talous on lähtenyt nousuun. Ei todellakaan hallituksen harjoittama leikkauspolitiikka ole ollut sen moottorina. Todelliset syyt ovat aivan muualla.

Euroopam keskuspankki on elvyttänyt Euroopan taloutta aivan valtavilla rahasummilla. Toisin sanoen se on ostanut arvottomia valtioitten arvopapereita ja pistänyt setelipainojen koneet laulamaan. Markkinoille on syydetty rahaa ja rahalla pitää ola aina takuumies. Euron kurssi on mennyt alamäkeä, koska pelkkä painotuote seteleinä on arvoton. Me elämme tällä hetkellä kotimaisen kysynnän varassa. Demarit ovat vaatineet elvytystä kotimaisen infran rakentamiseen. Kun hinnat ovat suurillakin toimioilla kohdallaan, pitäisi valtion nyt iskeä kiinni isojakin hankkeita.

Demareitten vaihtoehtobudjetissa on nimenomaan kiinnitetty huomiota tilanteeseen. Meillä on aivan liikaa etenkin rakennusalan työttömiä, jotka vosisivat valtion tie- ynnä muiden kohteiden avulla työllistyä. Puheenjohtaha Rinne on aivan oikessa siinä, että nyt pitäisi pikaisesti järjestää työtä, vaikka se ei olisi liiketaloudellisesti huippukannattavaa. Valtio voisi auttaa yrittäjiä kompensoimalla yritäjille osan palkkakuluista ohjaamalla nyt työttömyyden hoitoon kuluvaa rahaa esimerkiksi työmarkkinatuen verran. On sanottu.että jos työttömyys jatkuu yli 3 kuukautta, se rampauttaa ihmisen. Siksi toimenpiteet kolman kuukauden välein tapahtuvasta haastaattelusta on osin kannatettavaa. Minusta suunnitema kuitekin tuntuu kepiltä, koska se annettaneen yksityisille firmoille. Kun hinta on arviolta n.sata eutoa per nuppi, se on mukavaa liiketoimintaa ilman vastuita, koska päätökset tekee virkamies ja hyvä niin, koska lakiin perustuvia päätöksiä tehdään virkavastuulla.

Työttömistä noin kolmanneksen työttömyys on sitkeää ja pitkittynyttä. Pitkäaikaistyöttömyys on korkeasti koulutettujenkin keskuudessa melko uusi, mutta ”kasvava ilmiö”, tutkimukset toteaavat. Sipilän haave 110000 uudesta työpaikasta taitaa olla uskon asteella. Paitsi, jos hänellä on niin suuret suhteet ”yläkertaan”, Jumala voi asian ratkaista positiivisella tavalla.

Esa Kanerva