Paljon puhetta - vähän villoja


                                                                                                                                  

                                                                                                                    9.11.2017

Ensi maanantaina valtuusto kokoontuu talouslukujen pariin. Kokous alkaa jo klo 9 ja päättynee, mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, seuraavan vuorokauden puolella. Eihän tämänpituisessa kokoustamisessa mitään järkeä ole, mutta demokratia siinä pilkkaa tekijöitään. Äänestystä toisensa jälkeen ja puheenvuorojen toistoa. Kokouksessa riittää esiintyjiä ja valtuutettujen päässä lennokkaita ajatuksia. Puheissa ei tarvitse olla järkeä, puhumattakaan taloudellisten realiteettien tunnistamista, äänestäjlle esittäytyminen on tehtävä ja se on se pointti. Toisaalta kyllä äänestäjät tunnistavat tyhjän höpöttäjät. Sellainen valtuutettu aloittaa yleensä yleisön ”nuolaisulla” ja kertoo, että täällä on pidetty hyviä puheenvuoroja. Sitten mennään muutamalla lauseella itsekehun puolelle ja mainoslauseeseen.” Itse olen jo monta vuotta sitten ottanut asian esille.” Seuraavaksi toistetaan jo moneen kertaan todetut asiat. Kaunis hymy vielä kameralle ja kaikki on taas hyvin. Ahkeruuden imago on kiillotettu ja omaa sielua lämmittää. Näin näitä veronmaksajien asioita hoidellaan, hän ajattelee, ja hyvin, varsinkin minä.

Tampereen talous ei noitumalla parane eikä menoja lisäämällä. Huhuina on kuultu, että koalitio narisee ja paukkuu kuin jäät keväällä. Toverit vasemmalla ovat kuulemma pistäneet ranttaliksi ja puhkuvat toimintatarmoa keksimällä menolisäyksiä, mutta eivät rahoitusta. Kuten olen todennut, tämä vuosi on aika ratkaiseva koko poliittisen orkesterin koossa pysymisessä. Ketään tämä Lylyn talousarvioesitys ei jätä hoitamatta eikä lapsia opettamatta. Eikä antamatta mitään muutakaan kunnan peruspalvelua. Äänestäjille on myös luvattu hoitaa talous kuntoon neljässä vuodessa. Menneitten vuosien ”namurahapussi” on nyt kiinni ja mikään puolue ei saa sitä avata. Budjetti on kokonaisuus.

Perussuomalaisille kuuluu nyörä kiitos tähän astisesta. He ovat pitäneet kiinni sovitusta. Toivottavasti vielä näin tapahtuu maanantainakin. Lupaan kirjata kokouksessa kaikki tulopohjaa vahvistavat esitykset paperille. Ja lupaan kannattaa kaikkia niitä. Ellei niissä aleta mennä mahdottomuuksiin tai ”Pelle Pelottoman” reviirille. Lasketaan sitten maanantain kokouksen jälkeen, kuinka monta niitä tuli.

Olen miettinyt, että aivan ratkaisevaa on edelleen työttömyyden hoito. Työpaikkoja löytyi aluksi rivakkaa tahtia. Nyt on meno tasaantunut ja osittain seisahtanut. Työttömyyden kova ydin on jäljellä. Yli 1000 päivää työttömänä olleita on liikaa. Ilmeisesti heitä ei auta tavalliset työllistämistoimet, vaan on tehtävä jotakin uutta ja uudella tavalla. Työttömyys maksaa ja kunta menttää verotulot eikä saa mitään vastinetta Kelalle maksettavista työmarkkinatuen kuntaosuuksista. Tälle on tehtävä jotakin. Kaupunki voisi käyttää rahan hyödyllisemmin yhteistyössä yritysten kanssa työntekijän osaamisen päivittämiseen yrityksen tarpeita vastaaviksi. Tukikauden ajan työtön voisi kouluttautua työpaikalla ja tavoitteena tulisi aina olla vakituinen työpaikka. Tähän olisi yritystenkin sitouduttava ja vain perustellusta syystä työsuhdetta ei tarvitsisi jatkaa. Järjestely edellyttää yhteistyökumppaneilta sitä, että yrityksen asioitten tulee olla kunnossa ja velvoitteet hoidettu sekä työolot asianmukaiset.

Verojahan ei nosteta ensi vuonna ja koiratkin saavat olla karhun kynistä rauhassa. Uutena maksuna aletaan periä hulevesimaksua julkisoikeudellisena maksuna, ei kiinteistökohtaisesti. Se on herättänyt paljon keskustelua ja närästystä. Maksu liittyy lainsäädäntömuutoksiiin ja sen kustannukset ovat ollut eriteltynä Tampereen Vedessä jo vuodesta 2015 alkaen. Maksu on ollut leivottuna jätevesimaksun sisään. Nyt se eriytetään lain vaatimuksesta. Osaltaan maksu on hillinnyt jäteveteen kohdistuneita korotuspaineita. Pitää muistaa Sulkavuoreen rakennettava n. 300 miljoonan euron uusi jätevedenpuhdistuslaitos. Veronmaksajat senkin maksavat tavalla tai toisella. Hyvä hanke ja vuosisadan ympäristöteko.

Jos valtuusto hyväksyy muutetun ensi vuoden talousarvion, se menee pakkaselle vielä lisää päätyen lähes 22 miljoonaa euroa alijäämaiseksi. Valtuustolle esitetään lisäbudjettia sosiaali- ja terveyslautakunnan menoihin. Tarve olisi varmaan isompikin, mutta päätösesitys on 31 miljoonan lisäys. Lautakunta miettii tapoja päästä budjetin raameihin tämän rahan ja sopeuttamistoimien avulla. Vaadittu kuluvähennys on pieni verrattuna yli 600 miljoonan toimintakatteeseen.

Maanantain kokouksessa hyväksytään kaupungin strategia vuoteen 2030 asti. Se sisältää kaupungin pitkän aikavälin tavoitteet. Tampereen strategian visio on ”Tampere-sinulle paras”. Strategia toteuttaa pormestariohjelmaa, mutta ulottuu yleispiirteisemmin kauas tulevaisuuteen. ”Sotasuunnitelmalla” tavoitellaan yhteiskunnallisia vaikutuksia, jotka näkyvät kuntalaisten hyvinvoinnissa, kaupungin elinvoimassa ja kilpailukyvyssä sekä tasapainoisesta taloudesta ja aktiivisesta omistamisesta.

Esa Kanerva