Yksityiset terveysfirmat rynnivät markkinoille


                                                                                                                                  

                                                                                                               28.11.2017

Luin Satakunnankansaa. Lehdessä kerrotaan Sairaalakonserni Mehiläisen Porin valloituksesta. Markkinat kapenevat. Aiemmin suuria lääkärikeskuksia oli Porissa kolme, nyt kaksi. Terveystalo osti Porin Lääkäritalon vajaa vuosi sitten. Jutussa todetaan, että työterveysasiakkaiden osuus kaikista Porin Mehiläisen asiakkaista on noin puolet. Tänä syksynä Porin yksikön liikevaihto on kasvanut 20–30 prosenttia. Kasvua on tuonut myös yhteistyö vakuutusyhtiö Lähi-Tapiolan kanssa.

Kokoomus on luvannut firmoille valinnan vapauden. Sitä on helppo markkinoida. Kuka nyt valinnan vapautta kritisoisi. Pintaa raaputtamalla huomaa, että todellinen vapaus on vain unelmaa ja ideologiaa. Terveyskeskuksen oven voit valita, joko julkisen puolen tai yksityisen puolen. Sitten siihen se valinta loppuu. Syrjäseduilla ei ole toimivia markkinoita eivätkä yritykset sinne hakeudukaan. Kaupungeissa ne haluavat palvella hyvin toimeentulevia ja mukavia hoidettavia, seteliasiakkaita, joilla on rahaa panostaa omaa rahaa tarjottuihin paketteihin.

Suuret terveysalan firmat juoksevat nyt kilpaa toistensa kanssa ostamassa pieniä yrityksiä, sairaalakiinteistöjä ja rekrytoivat ammattilaisia. Niillä on varmaa tietoa siitä, että nyt kannattaa Suomen terveysmarkkinat vallata. Pirullinen hallituksen juoni on mielestäni julkiselle puolelle sälytetty taakka ”taannuttaa” omat julkiset sosiaali- ja terveyspalvelut. Se tapahtuu tulevia valtionosuuksia leikkaamalla, jos kunnat nyt satsaavat lisää rahaa sosiaali- ja terveyspalveluihin. Valtionosuuksien taso lasketaan 2019 lopussa ja sitä enemmän tulevat valtionosuudet leikkaantuvat, mitä isommin kustannukset ovat nousseet edellisinä vuosina. Tästä kipuillaan Tampereellakin.

Palataan Poriin. Ensi vaiheessa Mehiläinen kaksinkertaistaa tilansa remontoimalla nykyisen toimitalonsa toisen kerroksen lääkärikeskuksen käyttöön. Tarvittaessa mahdollista on rakentaa vielä kolmas kerros. Sitä tarvitaan, kun sote-uudistus Mehiläisen mukaan syntyy tavalla tai toisella ja valinnanvapaus toteutuu suunnitellulla tavalla, Mehiläinen perustaa Poriin oman sote-keskuksen. Jos sote-keskus toteutuu, Mehiläinen rekrytoi todennäköisesti jälleen kymmeniä lääkäreitä ja hoitajia. Pori on malliesimerkki tämän hetken tilanteesta. Lääkärijonot voitaisiin purkaa julkisellakin puolella pikkurahalla, mutta investointihalut rekrytointeihin on kunnissa nyt vähissä. Miksi esimerkiksi Tampere uhmaisi tulevien vuosikymmenten kehitystä ja leikkauttaisi valtionosuuksiaan tahallaan lisäämällä Sote-rahoitusta. Kaikki asiakkaat hoidetaan, mutta hoidon laadussa ei pystytä parhaimpaan. Muissakin asioissa on hallituksen tarjoilemaa epätasa-arvoa. Julkiselta leikkaustoimintaa suorittavalta sairaalalta vaaditaan ympärivuorokautinen päivystys, mutta se ei koske yksityistä puolta!

Hallituksen touhuissa alkaa olla kokkareita niin kuin entisen pojan pierussa. Enää ei yritetä edes peitellä meikkaamalla markkinavetoista politiikkaa. Siitä vaan rahat valtiolta yksityisille terveysmarkkinoille. Katteet Cayman-saarille ja henkilöstölle korppuja. ”Tuijanurmet, suvilindenit ja tanjakarpelat” saavat rellestää ja rahastaa omien firmojensa kautta vieläkin härskimmin ja näyttää asiakkailleen pitkää nenää. Kun moraali antaa myöten kusettaa valtiota, niin ei asiakkaankaan kannata liikoja odotella. Lääkärin ”eettiset” päätökset voivat muuttua asiakkaan suussa etikaksi.

Vietän ja juhlistan vaimoni pyöreitä vuosia poissa Suomesta kaksi viikkoa ja palaan kirjoittamiseen 18.12 alkavalla viikolla. Toivon lukijoilleni siksi ajaksi rauhaisaa Joulun odotusta!

Esa Kanerva