Herra tasavallan presidentti Matti Vanhanen


                                                                                                                               30.6.2016

Entinen pääministeri ja pitkän linjan poliitikko Matti Vanhanen on päättänyt ryhtyä presidentiksi. Onnittelen! Toivottavasti minun ei tarvitse elää sitä hetkeä, kun Matti Taneli ottaa vastaan kunniakomppanian eduskuntatalon edessä silinterihattu päässään. Hattu keikkuisi silloin yli kahden metrin korkeudessa, komea näky kyllä. Tärkeintä on tietysti se, mitä piilee hatun alla. Matti Vanhanen on professori Tatu Vanhasen poika. Hän on juuri se professori, joka väitti älykkyyserojen selittävän kansojen menestystä. Poliitikkojen ja tutkijoiden pitäisi hyväksyä se, että suuret kehityserot ovat pysyviä eivätkä väliaikaisia. Toisin sanoen musta mies Afrikasta on tyhmä ja kuolee köyhänä. Suomalaisten älykkyydestä johtuu maamme vauraus ja hyvinvointi, päätteli Tatu-vainaa, viisas mies, koska professorin tittelin oli kyennyt hankkimaan. No pojasta polvi paranee, sanotaan.

Keskustan kesäkuun puoluekokouksessa Vanhanen huudatti itsensä puolueensa presidenttiehdokkaaksi. On hyvä aloittaa kampanja ajoissa, sillä ensimmäinen kilpaan lähtenyt huomataan ja saa julkisuutta. Muut esiin astuvat ehdokkaat lehdistö kuittaa vähemmillä palstamillimetreillä. Otsikoita on ollut myös siitä, että Matti on rakastunut milloin kehenkin. Matti itse ei vain tiedä, elääkö hän parisuhteessa vai ei. Vanhanen joutui vastaamaan naisasioistaan viimeksi Hjallis-ohjelmassa vieraillessaan. Hjallis grillasi Vanhasta sinnikkäästi, mutta mies ei suostunut myöntämään olevansa suhteessa. Viime vuonna lööpit huusivat useaan otteeseen Matin seurustelevan raumalaisen opettajan  kanssa.
                                                                                                                     
Jos jätetään naisasiat ja Susanna Ruususet sikseen, politiikassa Vanhanen on kokenut onnenkantamoisia ja saanut menestystä. Vanhanen nimitettiin pääministeri Anneli Jäätteenmäen hallituksen puolustusministeriksi huhtikuussa 2003. Jäätteenmäen jouduttua eroamaan Irak-vuodon vuoksi Vanhanen valittiin pääministeriksi kesäkuussa ja keskustan puheenjohtajaksi ylimääräisessä puoluekokouksessa lokakuussa 2003. Vanhanen oli presidenttiehdokas vuoden 2006 vaaleissa, joissa hän sai kolmanneksi eniten ääniä. Nyt yritetään uudelleen. Vanhanen on myös Suomen kolmanneksi pitkäaikaisin pääministeri ja pisimpään pääministerinä toiminut keskustalainen. Hänen hallituksensa istuivat vuodet 2003–2010.

Matti Vanhanen haluaa pätevöityä ulkopolitiikassa. Hän on kirjoittanut oikein kirjan, joka käsittelee ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Kirjan nimi on ”Ulkopolitiikkaa” ja se on omakustanne. Jokaisen varteenotettavan poliitikon on kirjoitettava kirja, Paavokin on kirjoittanut useita. Kirja-arvioinneissa on kiitelty Mattia siitä, että hänellä on verenperintönä kekkoslaista varovaisuutta idänsuhteiden hoidossa. Vanhasen ajoi päätteen ääreen kuulemma huoli Venäjästä ja harmi suomalaisten poliitikkojen ohuesta Venäjä-tietämyksestä. Minua huolettaa tässä kuviossa se, että onko Urho Kekkosen asema ja valta ollut Matti Tanelin idoli ja innoittaja. Ei tule Vanhasesta uutta Kekkosta, mutta kakkoseksi hän voi yltää.

En voi mielleyhtymälleni mitään. Kun seuraan Matti Vanhasen kampanjaa, tulee mieleen Speden elokuva ”Herra tasavallan presidentti Uuno Turhapuro”. Matti Vanhasen persoona ja presidenttiys eivät mielestäni sovi yhteen. Matti on huippuälykäs niin kuin isänsäkin, mutta hänessä on jotakin sellaista uskottavuuden puutetta, etten antaisi Suomea hänen käsiinsä. Piste.

Esa Kanerva