Hurraa, uusi valtuustoryhmä on syntynyt!

                                                                                             16.5.3023

Uusi valtuustoryhmä on syntynyt, ”Tamperelaisten puolesta”, hurraa! Aila Dundar-Järvinen on perustanut oman valtuustoryhmän. Nimikin on plagiaatti tai muunnos Pekka Paavolan aikoinaan johtamasta puolueista riippumattomasta ryhmästä ”Tampereen puolesta”. Jos nimeen on uskomista, tämähän on hieno asia. Aila laajentaa edunvalvontaansa koskemaan itsensä lisäksi myös tamperelaisia kuntalaisia.

Valtuustokauden luottamuspaikkojen puolivälitarkastelu ei mennyt demareilla aivan nappiin. Tuli niin sanottuja ennalta arvaamattomia muuttujia. Nämä paineet puuttua ennalta valmisteltuihin ratkaisuihin kuvaavat varsin hyvin avoimuuden kaipuuta päätöksenteossa. Eilisen edustajiston kokouksen perusteella kaivataan perusteellisempaa poliittista periaatekeskustelua ja osallisuutta ratkaisuihin. Edustajistoa voitaisiin kutsua koolle useammin ja osallistaa paremmin tamperelaiseen politiikan tekoon.

Konsernijaoston puheenjohtajaksi ei kunnallisjärjestön hallituksella ollut esittää kuin varavaltuutettu Anne Liimolaa. Ansioituneempiakin olisi ollut tarjolla, ei kuitenkaan ryhmälle ja sen johdolle "sopivaa" henkilöä.

Syksyn edustajiston kokouksessa on mielestäni otettava kantaa kansanedustajien asemaan jatkossa kaupungin korkeissa luottamusasemissa. Tampereella on pitkään noudatettu periaatetta, ettei kansanedustajia valita esimerkiksi kaupunginhallitukseen. Nyttemmin nämä periaatteet näyttävät haudatun. Kannatta muistaa maakuntahallinnon ja kaupungin päätöksenteon rajapinta. Toiminta molemmissa yhteisöissä poliittisissa johtotehtävissä ei ole lain mukaan esteellistä, mutta näyttää ulospäin pahalta. Osittain eri hallinnoissa päätetään samoista asioista, mutta eri intresseistä. Harmi, että lainsäädännöllisesti tätä ei maakuntahallinnon valmisteluvaiheessa huomioitu.

Vuoden 2025 kunnallisvaalit lähestyvät. Oikeastaan nyt on vakavan harkinnan paikka, osallistuuko niihin vai ei. Kummolan sanoin, en hyväksy ikärasismia. Päätöksenteossa tarvitaan kaiken ikäisiä ja eri sukupolvia. Jos pää pysyy kunnossa ja jalka nousee, miksi ei osallistuisi?

Esa Kanerva