Panen kaiken toivoni Rkp:een

                                                                                                                                       23.5.2023

Hallitusneuvottelut ovat viimeistelyä vaille valmiit. Saanen epäillä. Niin kaukana toisistaan ovat Rkp:n ja Perussuomalaisten kannat maahanmuutossa ja vihreässä siirtymässä. Ruotsalaisten mielestä työperäinen maahanmuutto on välttämättömyys, Perussuomalaisten mielestä kaikki on mennyt jo tähän astisessa maahanmuuttopolitiikassa pieleen. Rkp:n puheenjohtajan mielestä nyt on momentum vihreään siirtymään, Purran mielestä pitämällä kiinni nykyisistä ilmastotavoitteista, Suomen kansan elintaso laskee Pohjois-Korean tasolle. Miten näin erilaiset kannat on yhteensovitettavissa? Panen toivoni Rkp:n aatteellisuuteen ja halusta pitää kiinni omista arvoistaan.

Perussuomalaiset toteavat ohjelmassaan, että ”Maahanmuuttoa käsitellään useissa yhteyksissä vielä lapselliseen 1990-lukulaiseen tyyliin ”rikastuttavana” tai ”jännitystä” yhteiskuntaan tuovana elementtinä. Ne valtavat sosiaaliset, kulttuuriset ja taloudelliset haasteet, joita suomalainen maahanmuuttopolitiikka aiheuttaa, jäävät edelleen pimentoon.” Puheenjohtaja Adlercreutz sitä vastoin toteaa, että ”Ellemme saa nettomaahanmuuttoa kasvatettua useilla kymmenillä tuhansilla ihmisillä vuositasolla, olemme pulassa. Nykyisellä tasolla pysyminen johtaisi siihen, että työikäinen väestö pienenisi 20% seuraavien 50 vuoden aikana. 44 000 henkilön nettomaahanmuutto on taso, joka stabilisoisi huoltosuhteen. Selvää on, ettemme pääse tuohon tavoitteeseen ilman määrätietoisia toimia.”

”Entä onko ilmastomuutoksen vastainen työ meille rasite ja ongelma? Kurittaako se suomalaisia ja ajaako se meidät kilpailukyvyttömäksi takapajulaksi? Ei. Kunnianhimoinen ilmastopolitiikka on välttämättömyys – kaikkien maiden osalta. Tähän asti tehdyt toimet ovat pienentäneet esimerkiksi sähkön hintaa Suomessa. Ei ole sattumaa, että sähkön hinta oli viime vuonna Suomessa Euroopan toiseksi halvinta”, toteaa Adlercreutz blogissaan. Tutkin Perusuomalaisten ilmastopoliittista ohjelmaa. Ensinnäkin he haluaisivat siirtää hiilineutraalisuustavoitetta vuodesta 2035 vuoteen 2050. He pitävät vihreää siirtymää ideologisena kysymyksenä ja vetoavat siihen, että Suomen päästöt ovat vain runsas promille maailman kokonaisluvuista. Puolue haluaisi mahdollistaa turpeen käytön ja kaikki muutkin mahdolliset fossiiliset polttoaineet niiden aiheuttamista päästöistä huolimatta. Tuulivoima sitä vastoin ajaa säävarmaa perusvoimaa pois markkinoilta ja aiheuttaa mittavia ongelmia ympäristölle, eläimille, ihmisille ja taloudelle.

Toivottavasti Rkp pitää kiinni järjen äänestä ja tavoitteistaan. Niin järjettömiltä kuulostavat Persujen meilipiteet varsinkin ilmastokysymyksissä. Puolue haluaa tehdä kaikki päinvastoin kuin yleinen käsitys ja tutkimukset osoittavat. Petteri Orpo viilaa jo kynsiään ja valmistautuu esittelemään hallitusohjelmaansa. Niinköhän tuo hänen hallituksensa syntyy, lieviä epäilyjä on lupa esittää. Tai sitten politiikassa kaikki on mahdollista, mahdotonkin!

Esa Kanerva