Ei menetyksiä

                                                                                                                                            7.9.2022

Putin totesi hetki sitten Vladivostokissa Itäisessä talousfoorumissa, ettemme ole menettäneet mitään Ukrainassa emmekä tule menettämään. Kyllä on kylmäävää puhetta suurvallan diktaattorilta. Presidentin omaatuntoa ei häiritse eikä hän katso noteeraamisen arvoiseksi sitä, että venäläisiä nuoria miehiä, jopa varusmiehiä, on kuollut Ukrainan rintamilla yhtä paljon kuin Suomi menetti poikiaan talvi- ja jatkosodassa. Noin 90 tuhannen nuorukaisen henki ei merkitse Putinille minkäänlaista menetystä!

Venäjän armeija on läpikorruptoitunut ja väkivaltainen myös sisäisesti. Varusmiehet viedään valheella rintamalle harjoituksiin ja herrat varastavat jopa varusteet myytäväksi omaan kassaansa. Tällainen arvaamaton armeija taistelee ja tekee sotarikoksia Ukrainassa. Tämän sotajoukon kanssa Putin pelaa omaa sotapeliään Ukrainassa ja on samalla vetänyt nenästä koko läntistä maailmaa. Suuri luottamus Venäjän muutokseen Stalinin ajoista oikeusvaltioksi, on osoittautunut petokseksi. Panslavistinen henki ja aggressio ei ole kadonnut, se elää edelleen ja voi hyvin.

Ja mitä länsi tekee? Uskoo ja luottaa Putinin sitoumuksiin ja tekee kaasu- ja öljysopimuksia vuosikymmeniksi eteenpäin huomaamatta sitä tosiasiaa, että putki voidaan myös sulkea. Saksa etunenässä on haksahtanut Putinin ansaan. Entinen liittokansleri Schröder pääpukarina on myynyt Venäjän kaasua ja uusia putkia länteen huomioimatta siihen liittyviä riskejä. Hiiri on nyt pyydyksessä ja putket kiinni. Venäjä propagoi videoilla nauramalla Euroopan tyhmyydelle ja ilakoidaan kaasun katkaisemista seuraavasta kylmästä talvesta.

Toinen tosiasia on se, että suomalaisia veronmaksajia vedätetään Saksan kaasukriisissä pistämällä Fortumin tytäryhtiön Uniperin kautta suomalaiset maksumiehiksi- ja naisiksi. Kaksitoista miljardia on jo lapioitu euroja Suomen lahden yli eikä loppua näy. Minkälaista talousosaamista Suomen valtion omistajaohjauksessa on? Riskien hallinta kuuluu yhtiön hallitukselle, mutta omistaja antaa luvan merkittäville kaupoille, kuten tässä tapauksessa Uniperin ostolle. Yhtiöstä maksetut miljardit ovat jo nollautuneet ja jäljellä on ainoastaan tappioiden kirvelevä maksaminen.

Fortum ei ole sähkön kotimaan futuurikaupoissaan huomioinut sen odottamatonta, mutta ei mahdotonta hinnan nousua. Toisin sanoen sähköä on myyty liian halvalla nykyiseen hintaan verrattuna yhtiötä vuosiksi sitovilla sopimuksilla. Ja taas valtio kaivaa kuvettaan eli ottaa lisää velkaa. Jossakin kohtaa tulee katto vastaan, tuskin tämä hallitus ehtii sitä näkemään. Tulevalla hallituksella ei ole taloudessa paljon vaihtoehtoja tai liikkumavaraa. Alkaa velan maksun aika ja velkaantumisen taittaminen. Voi hallitusparkaa! Kansalaisillekaan ei voi luvata ruusuisia aikoja.

Energiakriisi ei ole pelkästään suomalaisten ongelma, se koettelee koko läntistä maailmaa jenkkejä myöten. Putinin perkeleellinen juoni energia-aseesta on lähtenyt hyvin käyntiin. Ensi talvi ratkaisee, pysyykö Eurooppa yhtenäisenä ja kansalaiset pois barrikadeilta. Luulen, että Italian, Ranskan ja Espanjan suunnalta alkaa isoimmat rähinät. Eivätkä engelsmannitkaan ole tyytyväisiä. Pubeissa ei ole enää varaa guinnesin olueen ja kodissa on talvella entistä kosteampaa ja kylmempää, lämmittämiseen ei ole varaa sitäkään vähää, mitä tähän asti. Tähän asti läntinen rintama Ukrainassa on pitänyt, tulevat kuukaudet näyttävät, iskeekö sotaväsymys. Putinilla on luonnetta ja kyynisyyttä tapattaa miehiään, vaikka vuosia. Tällaista mahdollisuutta lännellä ei ole. Toivon rintaman pitävän ja sotaonnea ukrainalaisille.

Ensi vuonna on sitten taas vaalit. Tulevilla kansanedustajilla ei tule olemaan helppoa edes kampanjoinnissa. Luvata ei pitäisi mitään muuta kuin kansalaisille raskaita vuosia. Pysyisi edes jotenkuten nykyinen elintaso eikä haittaisi muutaman vuoden takainen hyvinvoinnin taso. Alituisten kasvun ja halvan energian vuodet on eletty.

Esa KanervaPs. Toveriseura järjestää avoimen yleisötilaisuuden huomenna 8.9. klo 18 Tampereen Työväenmuseo Werstaalla koskien Ukrainan sotaa ja sen aiheuttamia turvallisuusriskejä Suomelle. Tervetuloa!