Ukraina-ilta 8.9.

                                                                                                                                             30.8.2022

Tampereen Sosialidemokraattinen Toveriseura ja Tampereen sosialidemokraattinen Kunnallisjärjestö järjestävät avoimen yleisötilaisuuden Tampereen Työväenmuseon Werstaan auditoriossa 8.9.-22 klo 18. Aiheena on "Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja sen aiheuttamat uhat Suomen turvallisuudelle".

Putin on tapattanut kymmeniä tuhansia omia nuoria miehiä Ukrainan sotakentillä ja Ukrainan kansan tappiot sekä siviilien kärsimykset ovat valtavat. Aiheellinen kysymys on, voisiko sama tapahtua Suomen rajoilla. Meillä on historiallista perspektiiviä panslavismista ja Venäjän aggressioista.

Toveriseura on ottanut julkisesti kantaa Venäjän oikeudettomaan ja härskiin hyökkäykseen sekä tuominnut sen jyrkästi. Tuleva tilaisuus on jatkumoa Toveriseuran jäsenten halusta keskustella asiasta ja ottaa kantaa. Moni on aiheellisesti kysynyt, onko menneitten demarisukupolvien aktiivinen rauhantyö ollut turhaa, onko maailmassa tilaa pysyvälle rauhalle?

Minkälaista venäjäuhkaa kohdistuu tällä hetkellä Suomen turvallisuuteen ja tuoko Nato-jäsenyys takuut Suomen koskemattomuudesta? Aiheesta keskustelevat 8.9. professori emeritus Osmo Apunen, rauhantutkija emeritus Unto Vesa ja everstiluutnantti, erikoistutkija Petteri Lalu Suojelupoliisita.

Professori Osmo Apunen on tutkinut muun muassa Suomen poliittista historiaa, ulkopolitiikkaa ja idänsuhteita, kansainvälisten suhteiden historiaa sekä J.K. Paasikiven ulkopoliittista ajattelua. Hän toimi 1967-1971 ulkoeurooppalaisten maiden historian assistenttina Helsingin yliopistossa, Ulkopoliittisen instituutin johtajana 1968-1972, toimistopäällikkönä ulkoministeriössä 1972-1973, Tampereen Yliopiston kansainvälisen politiikan professorina vuosina 1973–2003 sekä rauhan- ja konfliktintutkimuskeskuksen emeritusprofessorina 2003–2007.

Unto Vesa on kansainvälisestikin tunnettu rauhantutkija. Hän on Tampereen Yliopiston Rauhan- ja konfliktintutkimuskeskuksen emeritustutkija. Hän on myös Suomen rauhantutkimusyhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja sekä alan kansainvälisen järjestön IPRAn ja eurooppalaisen rauhantutkimusjärjestön EuPRAn hallitusten jäsen.

Erikoistutkija Petteri Lalu on Venäjä-asiantuntija Suojelupoliisista. Hän on toiminut Maanpuolustuskorkeakoulussa sotilasprofessorina ja on perehtynyt Venäjän sotilaspolitiikkaan. Hän työskentelee nykyään tiedusteluorganisaatioksi muuttuneessa supossa tiedusteluosastolla.

Tervetuloa mukaan keskusteluun kysymyksin ja kommentein. Alustusten jälkeen on tilaa keskustelulle.

Esa Kanerva, Tampereen Sosialidemokraattisen Toveriseuran puheenjohtaja