Kesän hajahuomioita

                                                                                                                                              4.8.2022

Kesä meni itselläni luppoisasti. Ei liian pitkiä kuumia jaksoja, muttei myöskään ainaista sadetta. Kesän voi myös olettaa olleen hyvän maatalouden ja marjasadon kannalta. Maailman tilanteessa salamoinnit jatkuvat joka puolella ja ei elämä kotimaan politiikassakaan kovin auvoiselta näytä. Pohdiskelen tässä blogissani sekalaisessa järjestyksessä hajahuomioita niin kotimaasta kuin maailmalta.

Työmarkkinatilanne on niin kinkkinen kuin vain voi olla. Kunta-ala sai palkkaohjelman. Arvioni mukaan se on varmasti tarpeellinen. Mutta myös ongelman ydin. Mm. teknologiateollisuus neuvottelee palkoistaan, tämän vuoden tammikuussa solmitun työehtosopimuksen mukaan, syksyllä. Alan työehtosopimus on irtisanottavissa marraskuun loppuun mennessä, jos ei siihen mennessä palkoista päästä sopuun.

Metallimiehet eivät tule sulattamaan kunta-alan, palkkaohjelmassa saamaa, yhden prosentin yli menevää palkka-automaattia vientialojen saamien korotusten päälle useamman vuoden ajan. Ei sitten millään. En ymmärrä, miten tämä umpisolmu avataan niin, ettei koko Suomi ole syksyllä lakkosumassa. Ja sitten hoitajat ovat ajaneet itsensä aivan nurkkaan. He vaativat vielä lisähyvää muun kunta-alan palkkojen lisäksi. Hoitajat ovat kyllä korotuksensa ansainneet. Työmarkkinamekanismi ei vain toimi niin, että joku liitto ottaa yhdellä kierroksella enemmän kuin muut. Muut työmarkkinajohtajat eivät voi selittää millään jäsenistölleen jääneensä neuvotteluissa alakynteen ja epäonnistuneensa. Se tietäisi liittojohtajalle lähtöä ja monoa persuuksille välittömästi. Akavan pomot eivät työpaikkaansa missaa, se on tietty. Ja anna suosiolla hoitajaliitoille muita kunta-alan työntekijöitä suuremmat palkankorotukset. Aika kinkkinen tilanne siis kokonaisuuden kannalta, luulisin!

Työmarkkinatilanteen jälkeen voisi sanoa jokusen virkkeen Saarikon budjettivalmisteluista. Taloustilanne on umpisurkea ja kansa kärttyisää. On suuri riski suurella velanotolla rahoitetusta talousarviosta. Ei hallitus lähde vaalien edellä tekemään äkkiliikkeitä. Velkaa tullaan ottamaan lisää ja paljon. Kaikki talouden merkit puhuvat taantuman tulosta loppuvuodesta. Perussuomalaiset ja Kokoomus vaativat veron alennuksia eli valtion tulojen vähennyksiä. Hallituksen näkökulmasta tilanne on vähintäänkin ongelmallinen. Millä tukkia opposition suu, pitää kansa tyytyväisenä ja viedä Suomi taantuman yli. Ei ole helppoa!

Alma-mediaan lukeutuvassa Iltalehdessä eräs kolumnisti vaati mielenkiintoisesti työeläkeläisten indeksikorotusten leikkaamista. Eläkeläiset hyötyvät kuulemma nyt Ukrainan sodasta! Voi kuinka paljon puhetta ja porua olen kuullut taitetusta indeksistä. Nyt kun kerran indeksi sattuisi olemaan eläkeläisten eduksi, niin kehdataan ehdotella indeksien jäädytyksellä. Tilannehan johtuu inflaatiosta, koska eläkkeet lasketaan 80 prosenttia elinkustannusten nousun perusteella ja 20 prosenttia palkkojen noususta. Ja inflaatio huitelee tällä hetkellä yli 8 prosentissa. Olisiko hallituksella varaa ja uskallusta suututtaa eläkeläiset kajoamalla eläkeindekseihin vaalien alla, epäilen.

Maailman politiikan näyttämöä hallitsee edelleen Putinin järjetön Ukrainan sota. Ehkä sodalla on Putinin päässä perusteet, länsimaisella ajattelulla se ei sitten millään avaudu. Taustalla lienee saattaa olla halu lopulta hajottaa Eurooppa, ei niinkään Ukrainan valloittaminen ydintavoitteena. Pieleen on mennyt, ydinaseita on kaivettu siiloistaan jo monissa venäläisten lausunnoissa.

Kiina käy omaa maailmanvalloitustaan Taiwanissa. Ja kalistelee miekkoja jenkkien kanssa. Mitähän tästäkin lopulta seuraa? Kysymys on kummankin suurvallan halu olla ykkönen ja maailmanherruuden haltija. Suurvaltojakin johtaa ihminen tai ihmiset, eliitin ja ihmisen loputon typeryys ja mahtailu.

Suomen Nato-juna kulkee eteenpäin, raiteet kirskuvat, mutta itäorientaalin osmannit odottelevat pääteasemalla. He miettivät tai vain presidentti Erdogan sanelee, mitähän puliveivausta voisi Euroopalle ja Natolle myydä tai pikemminkin kiristää. Basaari on auki. Lopputulos saattaa olla kuitenkin Suomelle myönteinen lunnaitten maksamisen jälkeen.

Italian taloustilanne on koko Euroopalle suuri musta aukko. Italianot haluaisivat elää leveästi toisten rahoilla. En oikein jaksa ymmärtää tilannetta Unionissa siltä kantilta, että maa, joka elää yli varojensa ja huijaa, pelastetaan muiden maiden rahoilla. Italian talous on niin suuri, että se upotessaan vie mennessään ilman pelastusrengasta koko Euroopan. Maan oikeistopopulistiset puolueet tietävät tämän. Puolueet haluavat jatkaa holtitonta talouden pitoa ja aiheuttivat hallituskriisin. Jos konkurssi jatkossa uhkaa, nauretaan partaan. Unionille tehdään sisilialainen tarjous, josta ei voi kieltäytyä. Joko autatte tai itkette ja autatte.

Jenkeissä Trump saa jatkaa melskaamistaan ja presidenttiehdokkuutensa kampanjaa, mikään syyte tai tehty maanpetos ei näytä auttavan hänen etenemistään. Käsittämätöntä toimintaa ikivanhalta demokratialta. Jos pian ei oikeuslaitoksessa tapahdu jotakin, äärikonservatiivinen eliitti ottaa siellä vallan ja Trump on seuraava presidentti. Ei Trumpin valinta ainakaan suomalaisten turvatonta ja rikkimennyttä maailmankuvaa eheytä.

Eikä tässä vielä kaikki. En jaksa lopettaa ihmettelyä Saksan entisen sosialidemokraattisen liittokansleri Schröderin veljeilystä Putinin kanssa. Onko toisiaan niin, että raha sokaisee jokaisen ihmisen, jos sitä tarjotaan riittävästi. Näköjään!

Esa Kanerva