Ehdokas Pian mukana Valkeakoskella
                                                                                                      1.4.2019

Tänään Pia Viitasen kampanjamatka suuntautui Valkeakoskelle. Olin mukana autokuskina, esitteiden jakajana ja keskustelijana. Citymarketin piha oli vielä kymmenen aikaan melko tyhjä autoista ja kaupoilla kävijöistä. Harvinaista herkkua oli se, että ehdokkaat saivat käyttää kauppakeskuksen sisätiloja äänestäjien tapaamisiin. Nopeasti standi pystyyn ja menoksi. Tarjolla oli karkkeja, tulitikkuaskeja ja teepusseja Pian käyntikortilla varustettuina. Mukavaa on tehdä töitä osaavan ja kokeneen ehdokkaan puolesta. Puoli kymmeneen mennessä marketin aula alkaa olla väkeä täynnä ja ehdokkaita haastatellaan ahkerasti.

Mistä ihmiset sitten haluavat puhua? Minulta kysyttiin useaan kertaan eläkkeiden kohtalosta tai pikemminkin niiden pienuudesta. Eläkkeet olivat lukumääräisesti kysymysten kärjessä. Nousipa taitettu indeksikin esille. Vastasin, että kyllä se oli Esko Ahon hallitus 1992, joka sopi taitetusta indeksistä kolmikantaisesti niin työnantaja kuin työntekijäjärjestöjen kanssa. Kolmikannan ratkaisut olivat tuolloin ”pyhiä” eikä niitä parantunut mennä muuttelemaan. Lipposen hallitukselle jäi sitten sovitun lain voimaan saattaminen. Lipponen sai kuitenkin ”kunnian” olla lain kätilönä, vaikka hänellä ei juuri ollut muuta mahdollisuutta kuin viedä eteenpäin kolmikannan ratkaisu. Antti Rinne on luvannut eläkeläisille satasen tasokorotuksen neljän vuoden aikana. Ehdotus tuntuu olevan hyvin ajankohtainen, niin heikoilla on tänään pieneläkeläisten toimeentulo.

Kaatuneesta Sotesta ei juuri kyselty. Huolissaan oltiin sen sijaan lääkkeitten omavastuusta vuoden alussa. Viisikymppiä on iso raha 800 euron eläkkeestä. Sen poistamista toivottiin hartaasti. Samoin terveyskeskusmaksujen jatkuva nouseminen kismitti ja aiheutti harmaita hiuksia. Paikalla ollut väki oli enimmäkseen varttunutta väkeä, joten kuvaus harmaapäistä on oikeaan osuva. Nuoret olivat harvassa ja työikäiset tähän aikaan tietenkin töissä.

Äiti kaksine lapsineen, toinen vielä rattaissa oli huolestunut lapsilisien indeksin jäädytyksestä. Lisien ostovoima heikkenee koko ajan, hinnat nousevat ja n. 1.5 prosentin inflaatio vaikuttavat. Kysymys oli piristävä poikkeus. SDP:n tavoitteena on laaja perhevapaa- ja sosiaaliturvauudistus. Sen yhteydessä palataan varmasti myös lapsilisien tasoon.¤¤¤¤¤¤Dosentti Pertti Timonen teki Wanhojen Tovereiden kokouksessa ”roknoosin” tulevista eduskuntavaaleista viimeisimmän Ylen kannatusmittauksen avulla. Sen mukaan SDP saisi valtakunnallisesti 45 paikkaa. Keskusta menettäisi 9-10 paikkaa. Sinisten kannatus- ja paikkakäyrä näytti suoraa viivaa eli tulos olisi pyöreä nolla. Pirkanmaalla Kokoomus saisi 3 paikkaa ja demarit 5 paikkaa. Perussuomalaisten saalis olisi kolme paikkaa. Eipä syödä karhua ennen kuin se on kaadettu! Uurnilla pitäisi tavata muitakin kuin tuttuja tovereita. Kumartaisin syvään ja nostaisin hattua äänestyslippua pudottavien ”nukkuvien puolueen” jäsenille.Esa kanerva