Älkää ampuko Trumpetistia!


                                                                                                                                  

                                                                                                                              11.11.2016

Donald Trump teki äärimmäisen taitavan presidentinvaalikampanjan. Vaalitaisto oli puhtainta populismia ja strategia oli oppikirjamainen. Kansankiihotus perustui tunteisiin, ennakkoluuloihin, pelkoihin ja odotuksiin. Hän käytti voimakasta puhetyyliä ja propagandaa. Myös kansallismieliset ilmaisut olivat keskiössä, ”Meistä tulee vielä suuri ja mahtava kansakunta.” ”Rakennamme Amerikan jälleen suureksi.” Kaikki hyveet asuvat tavallisissa ihmisissä, jotka on unohdettu ja pistetty syrjään. Trump aloitti kampanjansa katkaisemalla kaikki pidikkeet ja kohtuuden solvaamalla kaiken menneen ja entisen maailman. Tämän jälkeen pöytä oli puhdas hänen astua kehiin Amerikan pelastajana ja uudistajana. Trump julkaisi sopimuksen amerikkalaisten äänestäjien kanssa, jossa hän lupasi kitkeä korruption ja parantaa työntekijöitten asemaa. Valtion virkamiesten palkat pistetään jäihin ja ilmastonmuutosmiljardit käytetään amerikkalaiseen infraan.

Taitava puhuja toisti yksinkertaisia asioita ja sanomaa kerta toisensa ja ilta illan perään. Se ei häirinnyt, että väitteissä, puolitotuuksissa tai perusteluissa olisi ollut edes totuuden siementä. Vastapeluri on roisto, joka pitää pistää vankilaan. FBI totesi hänet syyttömäksi, mutta se ei Trumpia hidastanut. Clinton on kelmi ja varas, joka joutaa tyrmään. Kiinalaiset ovat vieneet tavallisen amerikkalaisen työt. Hän tuo ne takaisin ja pystyttää korkeat tullimuurit. Amerikkalaiset eivät tarvitse muita kansoja, me pärjäämme globaalissa maailmassa ilman vinosilmiä ja meksikolaisia. Meksikolaiset olivat kaikkeen syypäitä. He ovat huoria, narkkareita ja salakuljettajia. Minä pystytän aidan Meksikon ja Yhdysvaltojen välille. Ja meksikolaiset maksavat sen tekemisen. Populisti haistelee, mitä kansa janoaa ja lupaa juuri sitä, mitä kansa tahtoo. Totuudella ei lupausten kanssa ole mitään tekemistä. Trump vetosi amerikkalaisiin ”rento jätkä”-tyylillään ja cowboy-hatullaan. Populistiseen kampanjaan kuuluvat yksinkertaiset tunnukset ja helpot lausahdukset. Niitten toistaminen muuttuu kansan korvissa totuudeksi.

Donald Trump tuli esiin uudistavana voimana ja raapi poliittisia vaikutteita myös demokraateilta. Jos Trump ei ole patakonservatiivi, niin revin hattuni. Tavallinen amerikkalainen unohti, että hän on miljardööri, joka on kahminut omaisuutensa heitä pettämällä. Suuri salaisuus ei liene se, että Trump ei juuri ole maksanut veroja. Valittu presidentti osasi kutkutella keskiluokan tuntoja ja kurjistumista seireenin laululla. Trumb vaatii verot alas ja siinä taitaa mennä Obaman terveydenhuoltouudistuskin. Se toikin jonkinmoista yhteisvastuuta siihen yhteiskuntaan. Amerikan uusi presidentti on globalisaation hedelmä. Kaupan avautuminen ja kilpailu on koskettanut myös amerikkalaisia kovalla kädellä. Toki siellä rikkaat ovat tulleet entistä rikkaammaksi ja köyhistä ei ole niin väliksi.

On Suomellakin omat populistit. Tunnistatteko Vennamon retoriikan ja Trumpin puheet. Työttömyys hoidetaan alas 6 kuukaudessa. Ei hoidettu, mutta kansa uskoi, koska se heille luvattiin. Suomessa on populistien kanssa pelattu ketkun peliä. Pistetään pelurit vastuuseen ja laulu loppuu lyhyeen. Niin loppui työministeri Urpo Leppäsen ura ja Posti-Pekan tarina. Perussuomalaiset tunnustavat olevansa kansan liehittelijöitä ja agiteeraajia. Jytky saatiin laariin ja jouduttiin hallitukseen. Nyt on kannatus pohjissa ja kansa vihaista.

Uskokaa tai älkää, seuraava tarina ja aihe ovat kehitteillä. Soini tulee julkisuuteen ja vaatii kovaan ääneen Suomen eroa Eu:sta. Sillä ratsastetaan seuraaviin vaaleihin uuden jytkyn kiilto silmissä. Eivät suomalaiset voi mennä tällaiseen halpaan. Eihän?

Esa Kanerva