Vuoden 2017 kunnallisvaalien vaalityö on aloitettava nyt!


                                                                                                                                          13.1.2016

Tällä hetkellä tuntuu mukavalta olla demari pelkästään valtakunnallisten kannatuslukujen johdosta. Gallup-luvuilla ei kuitenkaan voiteta seuraavia kunnallisvaaleja. Paikka auringossa saavutetaan vain ankarasti töitä tekemällä.

Tärkein toimenpide on tarjota nykypolitiikassa kuntalaisille selkeä vaihtoehto ja ilmaista tahtotila tulevaisuuden isoista hankkeista, palveluista ja tietysti se, miten ne rahoitetaan. Kunnallisvaaleihin on valmistauduttava tekemällä hyvissä ajoin ja huolella kunnallisvaaliohjelma. Pidän hyvänä teknisenä tekemisen muotona jo edelliskerralla noudatettua ”valiokuntamallia”. Kohtuullisen iso ryhmä halukkaita kirjoittajia valittiin valmistelemaan ohjelmaa ja aluksi ryhmä kuunteli eri alojen keskeisiä asiantuntijoita aina joukkoliikenteestä sosiaali- ja terveyspolitiikkaan. Sitten tehtävät jaettiin ja kirjoitustyö alkoi. Yhdessä arvioitiin ja kommentoitiin tulokset.

Ratkaisevaa kunnallisvaalityötä on tehdä juuri nyt kuntalaisten enemmistöä kunnioittavaa politiikkaa valtuustossa. Tämä on vaikeaa talouden ollessa kovassa puristuksessa, osaksi omasta syystä suurien investointien vuoksi, mutta valtionosuusleikkauksetkin ovat olleet huomattavat ja yritysten taloudellinen toimeliaisuus on ollut vuosi vuoden perään nihkeää ja vaisua.

Demareitten on syytä muistaa viisaus, että asiat ovat kuntalaisten ajatuksissa juuri siten, miltä demaripolitiikka näyttää ulospäin. Pelkkä perussuomalaisten rökittäminen ei riitä politiikan sisällöksi, vaan tarvitaan huolellista, perusteltua ja oikeudenmukaista päätöksentekoa. Arvelen, että kuntavaalit voidaan tässä mielipideilmastossa hävitä vain munimalla itse oma maineemme. Nyt ei tarvita yhtään riitaa eikä kielteistä julkisuutta. Politiikassakin mielestäni pätee raamatullinen viisaus: ” Millä mitalla sinä mittaat toista toveria, sillä mitataan myös sinua. Joka itsensä ylentää, se alennetaan.”

Seuraavien vaalien tavoite on asetettava korkealle. Seuraavassa Tampereen valtuustossa istuu 25 demaria. Tavoite on kova, koska moni tamperelaisen kansan luottodemarimies- ja nainen eivät asetu enää ehdolle. Siksi ehdokaslistan on oltava sellainen, että se saa kuntalaisten luottamuksen. Toivon, että valtuustoon olisi pyrkimässä niin monta toveria, että tarvitaan jäsenäänestys.

Meillä on, kiitos Kunnallisjärjestön jämäkän toiminnan ja hyvän johdon, hyvät taloudelliset mahdollisuudet toteuttaa näyttävä kampanja. Totuus tästä ajasta on se, että ilman mainontaa ja näyttävyyttä ei ehdokas tai puolue pärjää. Toinen totuus on se, että puolueen valtakunnallinen menestys on suoraan verrannollinen kunnallisvaalien menestykseen. Eli eduskunnassakin on tehtävä uskottavaa työtä ja varottava möhlimistä. Parempi on olla ehkä tekemättä mitään, jos ei ole aidosti tarjottavana uskottavaa vaihtoehtoa.

Kaikkien demareitten on otettava heti tämän vuoden alusta lähtien kuokka käteen ja aloitettava vaalityön tekeminen. En halua nykyisen porvarihallituksen aiheuttamaa ristiriitaista päätöksentekoa ja riitelevää neuvottelukulttuuria tuotavan kuntatasolle.

Esa Kanerva