Maakunta leikkaa heti kärkeen vanhuksilta

                                                                                                                                            22.1.2023'

Uusi maakuntavaltuusto on vasta verrytellyt ja käynnistänyt päätöksentekokoneistoa ensimmäiset kuukautensa. Aktiiviseen ja räyhäkkään politiikan tekoon ei ole ollut tarvetta. Ratkottavat kysymykset ovat olleet siinä määrin rutiiniomaisia, ettei riitelyyn ole ollut tarvetta. Päättäjien haastattelujen pohjalta pelkoni maakuntauudistuksen riskeistä näyttävät toteutuvan. Valtuutetut eivät kuulemma edusta maakuntaa, vaan omaa kotipaikkakuntaansa. Suuri riitely ja kärhämä on odotettavissa maakunnan palveluverkosta päätettäessä. Kymmeniä miljoonia alijäämäinen talousarvio ei jätä mitään epäilystä siitä, etteikö sairaaloita, terveysasemia ja palvelupisteitä harvennettaisi. Tämä tulee tapahtumaan niin maakunnan sisällä kuin esimerkiksi Tampereen kaupungin alueella. Kuin huomaamatta maakuntahallinnossa on tehty kuin varkain ilman suurta julkista hälinää suuria arvovalintoja. Ensimmäisten joukossa ikäihmisten arkea on kurjistettu

Jonkin verran on lehdissä puitu aterioitten suuri hinnan nousu palvelukeskuksissa. Tampere on tukenut ikäihmisten ateriointia palvelukeskuksissa noin vitosella. Maakunnassa useissa kunnissa ei ole näin menetelty. Maakunta päätti jakaa kurjuutta ja olla tasapuolinen. Vedetään tuki kaikilta pois. Korotus on tamperelaisille ikäihmisille niin suuri, että käytännössä lounastaminen loppuu ja yksi, ehkä vanhuksen terveydelle ja mielelle ratkaiseva hyvinvointitekijä loppuu. Näinkö helpotetaan painetta kotoa palveluasumiseen?

Toinen vailla huomiota jäänyt leikkaus on palvelutalojen virkistysrajojen vetäminen yli punakynällä. Virkistysrahoilla on korvattu esiintyjien kuluja ja maksettu pientä korvausta. Nyt palvelutalojen viikko-ohjelmat ovat tyhjiä. Henkilökunta yrittää täyttää niitä tuolijumpilla ja yhteislaululla. Muusikot, laulajat ja tanssijat ovat poissa. He ovat olleet arjen kohokohtia muuten niin tasapaksussa päivärutiinissa.

Minulle kerrotun mukaan palvelukeskusten saunat eivät lämpene enää. Kylmä sauna oli katkera paikka eräällekin tuntemalleni palvelukeskuksen asukkaalle. Sähkön säästöllä tai kalliilla energialla ei tule vanhusten saunojen lämmittämättä jättämistä perustella. He ovat jo omat sotansa ja puutteensa kärsineet, ei laiteta heitä enää energiasodan maksumiehiksi.

Miksi ikäihmisten palvelut olivat heti kärkeen maakunnan päättäjien hampaissa? Edellä kerrotut leikkaukset tuntuvat pikkuriikkisiltä murusilta valtavassa kokonaisuudessa. Isoja, valtavan isoja asioita ne ovat vanhusten arkipäivässä ja kaikin puolin tasapaksussa ja tapahtumaköyhässä päivärutiinissa.

Esa Kanerva