Mars Natoon!

                                                                                                                                                28.3.2022

Elämässäni on ollut synkkiä päiviä. Jos pitää valita joku synkimmistä, se oli tämän vuoden helmikuun 24. päivä. Vaimoni oli herännyt minua aikaisemmin, kuullut uutisia ja kertoi korvaani, että Venäjä on hyökännyt Ukrainaan. Se oli murskaava uutinen, koko maailmankuvani romahti. Olin utopistina kuvitellut säilyväni sukupolvena ilman sotaa. Minun lapsenlapseni, kaikki Kertut, Lotat ja Pepit olivat nyt sodan uhan alla. Uskomatonta! Miten rakennan turvallisen ja optimistisen maailmani uudestaan? Tienhaaralaisen Karjalan evakon lapsena ja sodan raunioittaman isäni mielen tuntien koen tietäväni ukrainalaisten sodan uhrien tilanteen jollakin tavalla. Sota ei tuhoa ainoastaan materiaa, se hävittää monta sukupolvea eteenpäin ihmisten mielenterveyttä. Tilanteesta seuraa looginen päättely, minkä Putin tekee naapurivaltiolle, sen se voi tehdä myös Suomelle. Agentti everstiluutnantille jäi paljon hampaan koloon Neuvostoliiton hajotessa ja Suomen käyttäytymisestä 90-luvulla. Kirjoitan tässä muutamia näkökulmia.

Harva huomasi 90- luvun hässäkässä sellaista merkittävää asiaa kuin YYA-sopimuksen irtisanomista. Presidentti Mauno Koivisto tulkitsi Pariisin rauhansopimusta ennen kuulumattomalla tavalla. Hän totesi, ettei Suomen puolustusvoimain rakennetta ja aseistusta säätelevät artiklat eivät ole enää voimassa Saksan yhdistyttyä. Tällöin ei myöskään konsultaatiot ja Neuvostoliiton avunannosta olleet voimassa. Koiviston rohkea veto oikea-aikaisesti ja diplomaattisesti oli erinomainen, joskin kansainvälistä oikeutta tiukasti tulkiten se saattaisi olla kestämätön. Neuvostoliittohan halusi pitää Suomen sotilaallisesti heikkona ja poliittisesti nöyränä. Tämä tapahtumaketju oli mahdollista ainoastaan Neuvostoliiton omista sisäisistä ongelmista johtuen.

Toinen irti repäisy Venäjän kahleista oli hävittäjähankinnat. Aluksi oli tarkoitus hankkia Neuvostoliitosta 20 MiG-29-hävittäjää korvaamaan vanhentuneet MiG-21bis-hävittäjät ja lännestä 40 konetta korvaamaan Saab 35 Drakenit. Toisen laatuiseen ratkaisuun kuitenkin päädyttiin. Ensimmäiset Hornetit saatiin vuonna -95 Yhdysvalloista ja niitä hankittiin 64 kappaletta. Kauppa oli Venäjälle suuri pettymys, se kuitenkin repi Suomen irti turvallisuuspoliittisesti toisen maailmansodan jätöksistä. Kylmä sota loppui lopullisesti Suomen osalta.

Kolmas on Suomen suuntautuminen vahvasti länteen. Euroopan Unionin jäsenyys vuoden -95 alusta oli vahva signaali Venäjälle, kenen joukoissa seisomme. Uskottavaa puolustuspoliittista armeijaa ei ole EU kyennyt luomaan. Suomella on nyt lyhyt aikaikkuna tehdä valintansa Naton kanssa. Venäjä on nyt kiinni Ukrainan suossa eikä todennäköisesti kykene meitä liiammilta häiritsemään.

En ole koskaan ollut Nato-intoilija, pikemminkin päinvastoin. En ole tykännyt purkkaa jauhavista jenkeistä sotilaskavereina. Realiteetit on hyväksyttävä, nyt on vaan pakko tehdä ratkaisu liittoutumisen puolesta. Samalla tavalla kuin Koivisto repi maamme irti YYA-kurjuudesta!

Esa Kanerva