Dosentti Timosen aluevaaliarvio

 

                                                                                                    2.2.2022

Valtio-opin dosentti Pertti Timonen piti alustuksen ja arvioinnin aluevaaleista Tampereen Sosialidemokraattisen Toveriseuran helmikuun kuukausikokouksessa. Vaalithan pidettiin ensimmäistä kertaa koskaan tammikuussa. Referoin vapaamuotoisesti hänen esitystään.

Timonen kertoi alkuun, ettei ollut ollenkaan innostunut koko vaaleista. Hänen mielestään valtio ja vahva kunta olisivat riittäneet palveluiden järjestämiseen. Puolueitten vaalitaistelu oli suoraan sanoen tympeää. Kaikki puhuivat lähipalveluista, mutta eivät sanoneet mitään konkretiaa. Todennäköisesti joudutaan tekemään priorisointia. Koko hallinto on tynkähallinto ilman verotusoikeutta.

Olisiko kansanedustajia pitänyt valita aluevaltuustoon? Hänellä oli selkeä mielipide, yksi henkilö, yksi paikka. Pirkanmaalla oli suhteellisen suoraselkäistä toimintaa, vain muutama osallistui vaaleihin.

Kysymys aluehallinnossa on vallanjaosta. Mikä on tämän uuden hallinnontason hyväksyttävyys. Äänestysprosentti oli vain 47,5. Presidentinvaaleissa se on ollut 70% ja yli.

Äänestysprosentin nostamiseksi on jatkossa kaikkien kolmen vaalin oltava yhdellä kertaa. Ns. äänestyspakkoa ja nettiäänestystä on syytä harkita. Hän totesi, ettei nyky-yhteiskunnassa pehmeät konstit auta. ”20 prosenttia kansalaisista ei välitä yhteiskunnasta. Puoluesihteerit istuivat 2 vuotta miettimässä vaaliuudistusta saamatta mitään aikaiseksi.

Vihreät ja perussuomalaiset eivät menestyneet. Ympäristökysymykset ja bensan hinta eivät vaaleissa kiinnostaneet äänestäjiä. Demarit saivat kannattajansa liikkeelle, samoin Kokoomus, Kepu jotenkuten.

Äänestysprosentilla on merkitystä. Kauniaisissa oli äänestysprosentti 65,4 ja vastaavasti Vantaalla 38,0. Eri kaupunginosissa on äänestyskäyttäytyminen erilaista. Sillä on merkitystä puolueiden kannatukselle. Hervannan äänestysprosentti oli 31 ja Keskustan kaupunginosan 62. Naiset ovat miehiä ahkerampia äänestäjiä, yli 5 % paremmin.

Kiitos Pertille vaaliyhteenvedosta!

Terveisin Esa Kanerva