Pala vaalimustaamakkaraa

 

                                                                                              24.10.2020

Vaaleja varten ennakkoon tilatut  mustat makkarat alkavat kypsyä Tapolan uuneissa. Puolueet Tampereella ovat asettuneet tukevasti lähtötelineisiin ja valmistautuvat nousemaan juoksukiitoon. Vaalit lupaavat demareille hyvää tulosta. Ehdokaslistat täyttyvät ja alkaa olla tungostakin. Ehdolle ilmoittautujien sieraimiin tunkeutuu tulevan mahdollisen menestyksen houkutteleva tuoksu ja sen vainuaminen pakottaa hitaammatkin liikkeelle. Valta, menestyksen mahdollisuus ja julkisuus houkuttavat yhtä ja toista mattia ja liisaa. Vanha totuus lienee edelleen voimassa. Kuntavaalimenestystä siivittää puolueen suosio valtakunnan politiikassa. Demarit pitävät nyt paalupaikkaa ja pääministeri Marin viettää edelleen kuherruskuukautta kansan ja median kanssa. Jotkut demarit uhoavat viidestä lisäpaikasta Tampereella, koska pääministeri tulee ehdokkaaksi ja räjäyttää pankin.

Tuskin viittä valtuuston lisäpaikkaa tullaan saamaan, kolme on aivan mahdollista. Viisi lisäpaikkaa lienee mahdoton tavoite, vaikka kärkiehdokkaat tuplaisivat äänisaaliinsa edellisiin vaaleihin verrattuna. Tilanteen sanelee vaalimatematiikka ja äänien D`Hondtin menetelmän mukainen laskutapa. Pääministerin, kansanedustaja Nurmisen ja Lylyn äänet eivät yksistään ratkaise vaaleja. Tarvitaan sata hyvää muuta ehdokasta eli voiton avain on kuitenkin hyvässä ehdokasasettelussa ja -listassa.

Tuleeko kuntavaaleista myös pormestarivaalit? Pelin avasi persujen Veikko Vallin ja hän on jo kisaan ilmoittautunut, mikäli tulee valtuustoon valituksi ja perussuomalaiset pormestariehdokkaan valitsevat.  Muut puolueet eivät ole omia ehdokkaitaan nimenneet ja voi hyvin olla, ettei vaaleista haluta ennakkoon tehdä pelkästään pormestarin nimen ympärillä pyöriviä vaaleja. Halutaan tuoda esille asioita ja vaaliohjelmaa.

Potentiaalisia ehdokkaita pormestariksi riittää kaikilla isoilla puolueilla. Entinen pormestariehdokas Anna-Kaisa Ikonen on vahvasti esillä spekulaatioissa Kokoomuksen ehdokkaana. Mutta lähtisikö hän valtakunnan politiikasta takaisin Tampereelle. Mene ja tiedä? Taustalla väijyy Kummolan vahva persoona ja hän voi hyvinkin seuloutua ehdokkaaksi, jos ikä ja terveys sen sallivat. Vihreillä on monia isoja nimiä tarjolla.  Kattauksessa ovat mukana kansanedustaja Iiris Suomela, entinen kansanedustaja Oras Tynkkynen, apulaispormestari Jaakko Stenhäll, valtuustoryhmän puheenjohtaja Olga Haapa-aho ja ryhmän varapuheenjohtaja Jaakko Mustakallio. Mukana on myös jo kerran kunnallispolitiikasta vetäytynyt Irene Roivainen.

Sitten demareitten pormestaritilanne ihan erikseen pohdittuna. Nykyinen pormestari on tehnyt loistavan nelivuotiskauden ja onnistunut hommassaan. Halutessaan hän voisi ammatillisesti arvioiden jatkaa ylivoimaisena demareitten ykkösnimenä pormestarina, edellyttäen, että vaalit voitetaan ja paikka saadaan. Politiikassa ei kuitenkaan aina ratkaise pätevyys ja osaaminen. Valituksi tulleen pitää pestä omassa puolueessaan haastajat ja sitten sopia muillekin päätökseen osallistuville puolueille. Lylyn tapauksessa haaste on heitetty kehiin kansanedustaja Nurmisen nurkkauksesta. Nurminen lienee päätellyt, että valtakunnan politiikassa ura ei etene, koska toista ministeriä ei Pirkanmaalta valita pääministerin lisäksi. Pyritään siis Tampereen pormestariksi kasvamaan ja kasvattamaan lisäarvoa uralle. Hänen hankaluutenaan on vähäinen johtajakokemus ja lyhyt ”tamperelaisuus”. Saako hän muitten puolueitten luottamusta tehtävään, on syytä epäillä. Mitä jos Lyly kieltäytyy pestistä? Hankala tilanne, kenellä paikallisella demarilla olisi tehtävään vaadittava pätevyys ja kokemus? Ei taida jäädä jäljellä muita kuin Pekka Salmi. Tulevissa kuntavaaleissa hänellä on näytön paikka, äänisaliin tulisi olla lähempänä tuhatta ja mielellään ylikin. Silloin hänellä olisi myös kuntalaisten antama selkänoja ja mandaatti pormestarin tehtäviin.

Allekirjoittanut on pohtinut omaa kuntavaaleihin osallistumistaan. Nyt ratkaisu on tehty ja päätös on kielteinen. Arvion onnistumistani valtuustossa ja otan poliittisen vastuun omasta toiminnastani viimeisen neljän vuoden ajalta. Uusi valtuustoryhmä voi aloittaa puolestani puhtaalta pöydältä. Politiikkaa en jätä, jatkan Toveriseuran puheenjohtajan seuraavankin kauden ja edessä on kuntalaisten kannalta muitakin tärkeitä vaaleja, jotka kiinnostavat.

Esa Kanerva